fbpx

3000 Yıllık Mumya 3D Yazıcı Sayesinde Konuştu

İlk olarak 1824 yılında gün yüzüne çıkarılan, Antik Mısır’da milattan önce 11. yüzyılın başlarında firavun 11. Ramses’in yönetimi sırasında rahiplik yaptığı belirtilen Nesyamun’un 3.000 yıllık mumyası, ses yolunun üç boyutlu yazıcılar sayesinde birebir kopyalanmasıyla 11. yüzyıldan günümüze seslendi.

Çok iyi mumyalanan Nesyamun’un yumuşak dokularının bozulmaması sayesinde ses yolu birebir modellenebilmiş ve 3D baskısı basılabilmiş.

3000 Yıllık Antik Mısır Mumyası Nesyamun’un 3D Baskı Ses Yolu

Bu 3D baskı saysesinde başlangıç olarak yalnızca çok basit sesler üretebilen bilim insanları ilerleyen aşamalarda bilgisayar programları sayesinde Nesyamun’un sesinden cümleler elde etmeyi hedefliyorlar.

Nesyamun’un 3.000 Yıllık Mumyası

Araştırmacılardan York Üniversitesi Arkeoloji Profesörü Joann Fletcher, “Her Mısırlı ölümünden sonra ruhunun konuşabilmesini umuyordu. Mısır inancına göre ölüp de tanrıların yanına gittiğinde iyi bir hayat yaşadığını, günah işlemediğini itiraf edebilmeliydi. Ancak tanrılar izin verirse ruh sonsuzluğa geçebilirdi, aksi takdirde kalıcı ölüm olurdu” ifadeleriyle sese verilen önemi anlattı.

Mısırlılar için bu kadar önemli olan bir mit 3.000 yıl sonra 3D yazıcılar sayesinde gerçekleşiyor ve Rahip Nesyamun ölümünden 3.000 yıl sonra sesini tekrar duyurabiliyor. Bilim ve teknoloji böyle daha nice tasadüflere gebe…

3.000 yıl önceden günümüze seslenen Nesyamun’un ses tonunu videodan duyabilirsiniz.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.