fbpx

3D Baskılar Nasıl Boyanır ?

3D Baskılarınızı boyamak istiyor, fakat bunu nasıl yapacağınızı öğrenmek istiyorsanız, 3D Baskı boyama kılavuzumuzu inceleyebilirsiniz. PLA ve ABS baskılarınızı kılavuzdaki bilgilere göre boyayabilirsiniz.

Boya Seçimi

Boyalar çeşitli kategorilere ayrılabilir. Yaygın olarak kullanılanları ise, PLA ve ABS baskılarınız uygun olan yağlar, emayeler, cilalar ve akriliklerdir. Yeni başlayan biri olarak, çabuk kurumaları ve suyla temizlenebilmeleri gibi avantajları olan akrilik boyaları kullanmaya başlayabilirsiniz.

Airbrush, fırça veya sprey boya gibi seçenekleriniz mevcut. Fırça ile boyama yöntemi diğer seçeneklere kıyasla daha ucuz olsa da, detay boyamada istediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Diğer yandan, airbrush maliyetlidir ve öğrenmek biraz daha zaman alabilir.

Sonuç olarak fiyat ve kullanım kolaylığı gibi kriterleri en iyi sprey boya karşılıyor diyebiliriz.

Baskı Yüzeyini Pürüzsüzleştirme

İlk olarak ön zımparalama aşamasından bahsedelim. Bu aşamada destek parçalarının kalıntılarını temizlemek oldukça önemlidir. Zımpara kağıdı, cımbız, diş fırçası ve pense ile bu kalıntıları temizleyebilirsiniz. Bu işlemleri oldukça dikkatli yapmanız ve baskınızın bütünlüğünü korumanız gerekmektedir.

Sıra zımparalama aşamasına geldi. 120 numaralı zımpara kağıdı ile başlayarak giderek numarayı arttırın. Görünür çizikleri yok etmek için dairesel biçimde zımpara kağıdını kullanın. Köşeler ve diğer detay kısımlarında zımparalama yaparken dikkat etmelisiniz. Baskınızı destek parçalarından ve diğer kalıntılardan temizleyin.

Zımparalama işlemine devam ederken aralıklarla baskınızın yüzeyine dokunarak ilerlemeyi kontrol edin. İstediğiniz pürüzsüzlüğe ulaştığınızı anladığınızda ise sıkışmış tozu temizlemek için fırça ve su kullanın. Sonraki adımlara geçmek için baskınızın kurumasını bekleyin.

Astarlama

Astarlama yapmak, 3D baskınızı profesyonel bir ürüne dönüştürür ve kusursuz dış tabaka oluşturarak boyama sürecini kolaylaştırır. Astarlama gereklidir, çünkü boyalar, özellikle mükemmele yakın bir nesneyi hedeflerken asla tüm kusurları gizlemeyecektir.

Baskı malzemenize uyumlu bir astar seçin. Püskürtmeli astar tavsiye ediyoruz, çünkü tüm yüzeyi hızlı bir şekilde eşit bir kaplama ile kaplayabilmektedir.

Uygulama adımlarına bakalım

  1. Astarı Karıştırın: Amaç, sprey astarını dairesel hareketlerle birkaç dakika döndürerek pigment çözücü içinde eritmektir. Karıştırma topunun (bazen “bezelye” olarak adlandırılır) kutunun içinde yuvarlandığını duyana kadar döndürün. Kaplama püskürtüldüğünde kabarcıkların oluşmasına neden olabileceğinden sallamaktan kaçının.
  2. İlk Katı Püskürtün: Parçadan yaklaşık 30 cm uzakta tutun ve kısa, hızlı hızlı püskürtün. Püskürtme yaparken parçayı sürekli döndürün. Püskürtme işlemini kolaylaştırmak için modelinizi rastgele bir desteğe tutturabilirsiniz. Ayrıca spreyin parça üzerinde birikmesine izin vermeden homojen bir şekilde astarlama yapın.
  3. İlk Katı İnceleyin: Modelinizi etraflıca kontrol edin ve astar kalıntısı gördüğünüz kısımları zımpara ile temizleyip tekrar üstünden geçin. Pürüzsüz yüzeye ulaştığınızda sonraki aşamaya geçebilirsiniz.
  4. Son Katı Püskürtün: Son katı hızlı ve ince şekilde uygulayın. Detayları doldurmamaya özen gösterin.

Ekstra katman eklemeden önce katmanınızın kurumasını bekleyin. Genellikle 2 kat yeterli olmaktadır. Şimdi boyama aşamasına geçebiliriz.

Boyama

Boyama aşamasında ihtiyacınız olacak malzemeler, boya bandı ve sprey boya. Malzemeler hazır ise uygulama adımlarına geçelim.

  1. İlk Katları Uygulayın: Sprey boyanızı dönen modele yakın tutun ve hızlı hareket edin. İki hafif kat ile başlayabilir ve sarkmayı önlemek için aralarında 5 ila 10 dakika bekleyerek üç veya dört ıslak geçişle bitirebilirsiniz.
  2. Son Katı Ekleyin: Ayrıntıları korumak ve son katları eklemek için ilgili alanları bantla kapatabilirsiniz. Son katları, önceki katların üzerindeki katmanlar olarak düşünün. Son kat daha ince ise birinci ve ikinci katlar daha fazla görünecektir, ancak uygulamalar arasında boyayı birkaç dakika bekletin ve rengin yeterince doygun olup olmadığını gözlemleyin.

Bu aşamalardan sonra daha parlak bir görüntü elde edebilmek için dilerseniz vernik kullanabilirsiniz.

Böylece 3D modellerinizi kendiniz boyamaya başlayabilirsiniz. Rehberimizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Bir sonraki  yazımızda görüşmek üzere!

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.