fbpx

3D Baskı Maliyeti Nasıl Azaltılabilir?

3D baskı, genellikle prototipler veya tek seferlik parçalar üretmenin en hızlı ve en uygun maliyetli yoludur. 3D baskılı bir parçanın maliyeti, esas olarak imalat sürecinde kullanılan malzeme miktarı ve toplam üretim süresi ile belirlenir.

Bu yazımızda 3D baskı maliyetlerinin nasıl azaltılabileceği hakkında ipuçları öğrenebilir ve maliyeti size çok gelen 3D baskıları daha az maliyetli hale getirebilirsiniz.

3D Baskıda Fiyatı Belirleyen Parametreler

3D Baskının Maliyetini belirleyen ana faktörler şunlardır:

Malzeme Maliyeti: Malzeme maliyeti, kullandığınız markaya göre değişkenlik gösterecektir ancak  genel olarak FDM 3D yazıcı malzemelerinin SLA ve MJF Baskı teknolojilerine göre daha uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Parça Hacmi: Daha büyük parçalar daha fazla malzemeye ihtiyaç duyar ve yazdırılması daha uzun sürer ve maliyeti artırır.

Üretim Sonrası: Baskı sonrasında destek veya toz çıkarma, temizleme, zımparalama, yüzey işlem vb. gibi işlemler için ek maliytler.

Eğer ana tasarım ve üretim kısıtlamasını oluşturan şey maliyet ise malzeme maliyeti açışından en uygun fiyatlı 3D baskı teknolojisi FDM 3D yazıcılardır.

3D Modelinizi Küçültün

Modelinizin boyu çok önemli değilse, maliyeti büyük ölçüde azaltmak için modelinizin boyutunu küçültebilirsiniz.

Örneğin 10 x 10 x 10 cm’lik bir küp ile 8 x 8 x 8 cm’lik bir küpü 3 boyutlu olarak düşündüğümüzde 10 x 10 x 10’lük küpün hacmi 1000cm3 iken 8 x 8 x 8 cm’lik bir küpün hacmi 512 cm3 olacaktır. Sadece 2 cm değişiklik ile bile hacmin yarı yarıya azaldığını düşünürsek, bu sayede daha az malzeme kullanılacağından maliyette de önemli ölçüde bir azalma olacaktır. Tabi bu modeli üretmek için makineniz daha az yorulup, daha az enerji tüketmiş olacaktır.

3D modelinizi kullandığınız 3D model programında yapabileceğiniz gibi Ultimaker Cura dilimleme yazılımında da yapabilirsiniz.

3D Modelinizin İçini Boşaltın/Oyun

Eğer sizin için modelinizin sert, katı ya da ağır bir cisim olarak üretilmesi gerekmiyorsa içi boş üretmek maliyetinizi epey düşürecektir.

Eğer FDM 3D yazıcı ile üretim yapıyorsunuz bu, modelinizin doluluk (infill) oranında değişiklik yapacağınız anlamına geliyor. Ancak SLA, DLP, MJF gibi baskı teknolojileri ile üretim yapıyorsanız, eğer modeliniz içi boş tasarlanmadıysa direkt %100 katı modeller üretirsiniz.

SLA gibi reçineli 3D baskı teknolojilerinde modelinizin ortasını oyup bir kaçış deliği (escape holes) ekleyerek model yazılırken kaynaşmamış malzemenin iç kısımdan kaçış deliklerinden çıkmasını sağlayabilir ve daha az baskı malzemesiyle modelinizi üretebilirsiniz. Daha az baskı malzemesi, daha az maliyet demek.

Destek Yapılarına Olan İhtiyacı Ortadan Kaldırın

Bazen FDM 3D baskılı parçaların maliyeti, destek yapılarına duyulan ihtiyaç ortadan kaldırılarak daha da azaltılabilir . Çıkıntılı parçalar oluşturmak için genellikle FDM’de destek gerekir. Daha fazla malzeme tüketildiği için FDM 3D baskının maliyetini artırır ve destek yapılarını kaldırmak ve yüzeyi düzleştirmek için ek son işlem gerekir.

Destek ihtiyacını ortadan kaldırmak için iki seçenek vardır:

Çıkıntıları açıları: İlk seçenek, parçayı 45 dereceden büyük çıkıntı açıları ile tasarlayın.

3D modeli bölme: İkinci seçenek, modelinizi destek gerektirmeyen ve daha sonra birleştirilebilen (örneğin birbirine yapıştırılarak) iki veya daha fazla parçaya bölün.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.