fbpx

3D Baskı Sayesinde Hayata Geri Dönen Kedi: Dymka

Dymka, kış gecelerinde havanın -20 dereceye kadar soğuduğu Novokuznetsk, Sibirya’da bir gün yanlışlıkla pencereden düştü ve birden kendini dondurucu soğukta buldu. En azından Dymka’yı tedavi eden veterinerlerin öngörüsü Dymka’nın yanlışlıkla pencereden düştüğü yönünde.

Uzun süre soğuk havaya maruz kalan Dymka bulunduğunda soğuk yanıklarından dört patisini, kulaklarını ve kuyruğunu malesef kaybetmişti. Yine de veteriner Sergei Gorshkov ona ötenazi yapmak yerine, hayata dönmesi için her şeyi düşündü ve en sonunda 3D baskının mucizevi dokunuşu Dymka’nın hayata dönmesini sağladı.

Dymka’nın soğukta kaybettiği patilerinin yerine 3D yazıcı ile tam dört adet protez pati üretildi! Veteriner kliniği patilerin üretilmesi için mühendisler ve araştırmacılar ile çalıştı. Bu biyonik protezler özellikle Dymka’nın vücuduna hemen adapte olabilmesi için özel bir biyo kaplama ile kaplandılar.

Protezlerin takılmasından yedi ay sonra Dymka protezlerine tam olarak alıştı ve eskisi gibi yürümeye devam etti. Şimdi de onu sokakta bulup veterinere götüren kadınla birlikte yaşıyor.

Aslında bu, veteriner Sergei Gorshkov’un bu şekilde tedavi edip, 3D baskı sayesinde hayata döndürdüğü ilk kedi değil. Daha önce de ön iki ayağını kaybetmiş Ryzhik isimli kedi için de 3D yazıcı ile protezler üretmiş ve kediyi tam anlamıyla tedavi etmişti.

Aşırı soğuk havanın hakim olduğu Sibirya’da hayvanların donması önemli bir sorun.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.