fbpx

3D BASKI TEKNOLOJİSİ TÜRLERİ

3D BASKI TEKNOLOJİSİ TÜRLERİ

Katmanlı üretim olarak da bilinen 3B baskı, üç boyutlu katı nesnelerin oluşturulma süreci olarak geçmektedir.Nesnelerin fiziksel 3B modellerinin üretiminde eklemeli veya katmanlı baskı teknolojisi kullanılmaktadır.

Aynı zamanda 3D baskı, geleneksel üretim yöntemlerinden daha az malzeme kullanarak karmaşık şekiller üretmenizi sağlamaktadır. 3B baskı türleri malzeme çeşidi, yüzey kalitesi, dayanım, üretim hızı ve maliyeti açısından farklılık göstermektedir.

3B baskı türleri:

  • Stereolitografi (SLA)
  • Seçici Lazer Sinterleme (SLS)
  • Sigortalı Biriktirme Modellemesi (FDM)
  • Dijital Işık Süreci (DLP)
  • Çoklu Jet Füzyon (MJF)
  • PolyJet
  • Doğrudan Metal Lazer Sinterleme (DMLS)
  • Elektron Işını Erime (EBM)
Beş 3D Yazdırmada Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hayattaki çoğu şey gibi, bir 3D baskı işlemi seçerken nadiren basit bir cevap vardır. Müşterilere 3D baskı seçeneklerini değerlendirmelerinde yardımcı olduğumuzda, ihtiyaçlarını hangi teknolojinin karşılayacağını belirlemek için genellikle beş temel kriteri işaret ederiz:

  1. Bütçe
  2. Mekanik gereksinimler
  3. Kozmetik görünüm
  4. Malzeme seçimi
  5. Geometri

Polimer 3D Baskı İşlemleri

Polimer 3D baskı teknolojisi türlerine, baskı süreçlerine, uygulamalarına, güçlü ve zayıf yönlerine bakalım.

Stereolitografi (SLA)

Stereolitografi (SLA), orijinal endüstriyel 3D baskı sürecidir. SLA yazıcıları,mükemmel bir şekilde yüksek düzeyde ayrıntıya, pürüzsüz yüzey kalitesine ve dar toleranslara sahip parçalar üretebilmektedir. SLA ile basılan ürünler parçanın işlevine yardımcı olmakla beraber aynı zamanda güzel bir görünüme sahiptir. Tıp endüstrisinde yaygın olarak anatomic modeller ve mikroakışkanlarda kullanılmaktadır. SLA baskı işlemi yapabilmek için yazıcılarımıza göz atın!

 

Seçici Lazer Sinterleme (SLS)

Amerikalı bir işadamı, mucit ve öğretmen olan Dr. Carl Deckard , 1980’lerin ortalarında SLS teknolojisini geliştirdi ve patentini aldı. Parçacıkları birbirine kaynaştırmak için yüksek güçlü CO2 lazerleri kullanan bir 3D baskı tekniği olarak geçmektdir. Lazer, toz halindeki metal malzemeleri sinterler (beyaz naylon tozu, seramikler ve hatta cam gibi diğer malzemeleri de kullanabilir).

SLS, dayanıklı, yüksek hassasiyetli parçalar üretir ve çok çeşitli malzemeler kullanabilir. Tamamen işlevsel, son kullanım parçaları ve prototipler için mükemmel bir teknolojidir. SLS, hız ve kalite açısından SLA teknolojisine oldukça benzer. Temel fark, SLS toz halindeki maddeler kullanırken SLA sıvı reçineler kullandığı için fark kullanılan malzemelerdedir.

Sigortalı Biriktirme Modellemesi (FDM)

Fused deposition modeling (FDM), plastik parçalar üretimi için yaygın bir masaüstü 3B baskı teknolojisidir. Bir FDM yazıcı, plastik bir filamenti yapı platformuna katman katman ekstrüde ederek baskı almaktadır. Fiziksel modeller üretmek için uygun maliyetli ve hızlı bir yöntem olarak geçmektedir. Ham FDM parçaları, bazı nesnelerde oldukça görünür katman çizgileri gösterebilir. Bunların baskıdan sonra elle zımparalanması ve bitirilmesi gerekecektir. Düz bir yüzeye sahip pürüzsüz, son bir ürün elde etmenin tek yolu budur. FDM bitmiş nesneler hem işlevsel hem de dayanıklıdır. Bu, makine mühendisliği ve parça üreticileri de dahil olmak üzere çok çeşitli endüstrilerde kullanım için popüler bir işlem haline getirir. BMW, tanınmış gıda şirketi Nestle gibi FDM 3D baskıyı sadece birkaç isim için kullanıyor.

Dijital Işık İşleme (DLP)

Dijital ışık işleme, sıvı reçineyi ışık kullanarak iyileştirmesi açısından SLA’ya benzer. İki teknoloji arasındaki temel fark, DLP’nin dijital ışık projektör ekranı kullanması, SLA’nın ise UV lazer kullanmasıdır. SLA 3D baskı ile karşılaştırıldığında, DLP çoğu parça için daha hızlı baskı sürelerine ulaşır. Daha hızlı olmasının nedeni, tüm katmanları aynı anda ortaya çıkarmasıdır. SLA baskısında, bir lazerin bu katmanların her birini çizmesi gerekir ve bu zaman alır.

DLP baskı teknolojisinin bir diğer artı noktası da sağlam olması ve her seferinde yüksek çözünürlüklü modeller üretmesidir. Ayrıca, karmaşık ve ayrıntılı nesneler için bile daha ucuz malzemeler kullanabilme özelliği ile ekonomiktir. Bu, yalnızca israfı azaltmakla kalmaz, aynı zamanda baskı maliyetlerini de düşürür. DLP baskı özelliğine sahip yazıcılarımızı satın almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çoklu Jet Füzyon (MJF)

Multi Jet Fusion , Fotopolimer reçine (Standart, Dökülebilir, Şeffaf, Yüksek Sıcaklık) kullanmakta ve yaygın mürekkep püskürtmeli yazıcılarla benzer şekilde çalışmaktadır. Aradaki fark, tek bir mürekkep katmanı yazdırmak yerine, birden çok katmanın birbiri üzerine inşa edilerek katı bir nesne oluşturmasıdır.MJF, noktasal biriktirme ile yapı malzemesini biriktiren, sinterleyen veya iyileştiren diğer 3B baskı teknolojilerinden farklıdır. Bunun yerine, baskı kafası yüzlerce damlacık fotopolimer püskürtür ve bunları UV ışığı kullanarak sertleştirir / katılaştırır. Bir katman biriktirilip sertleştirildikten sonra, yapı platformu bir katman kalınlığı azalır ve işlem, 3B nesne oluşturulana kadar tekrarlanır. MJF hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayın!

MJF yazıcıların, oluşturma hızını etkilemeden tek bir satırda birden çok nesneyi üretebilmektedir.MJF, birden çok malzemeden ve tam renkli nesneler oluşturabilen tek 3B baskı teknolojisi türlerinden biridir.

PolyJet

Sentetik mumlar yerine fotopolimer reçineler kullanan Polyjet MJF 3D yazıcılar da mevcuttur. Polyjet teknolojisi ayrıca çok iyi çözünürlük sunmaktadır. Dijital balmumu yazıcıların aksine, insanlar çok çeşitli endüstriler için parçalar oluşturmak için Polyjet cihazları kullanmaktadır .Aynı zamanda farklı malzemeler ile birçok farklı renkte parçalar imal edilebilir. Tasarımcılar, elastomerik veya üst kalıplanmış parçaların prototipini oluşturmak için bu teknolojiden yararlanabilirler. 

Metal 3D Baskı İşlemleri

Doğrudan Metal Lazer Sinterleme (DMLS) ve Seçici Lazer Eritme (SLM)

Metal parçacıkları her seferinde bir katman olarak birleştirmek için bir ısı kaynağının kullanıldığı işlem olan Metal Toz Yatak Füzyonunu kullanan 3B baskı teknolojileridir. Her ikisi de nesneleri SLS’ye benzer şekilde yapmaktadır. Bu teknolojilerin temel farkı, plastik yerine metal parça üretiminde kullanılmalarıdır. Kullanılan tipik malzemeler metal tozu, alüminyum, paslanmaz çelik ve titanyumdur. DMLS, metal alaşımlarından parça üretmek için kullanılır. DMLS,  hammaddeyi eritmek yerine metal tozunu bir lazer ile moleküler düzeyde birbirine kaynaştığı noktaya kadar ısıtmaktadır. SLM, metal tozu ile homojen bir parça oluşturmak için  hammaddeyi tamamen eritirken lazer kullanmaktadır. Titanyum gibi tek elementli malzemelerden parçalar üretebilmektedir.

Elektron Işını Erime (EBM)

EBM’de Metal Toz Yatağı Füzyon işlemini kullanmaktadır. DMLS ve SLM’den farklı olarak, bir lazer yerine, bir tozdaki metal parçacıklar arasında füzyonu indüklemek için yüksek enerjili bir elektron ışını kullanmasıdır. Odaklanmış bir elektron demeti, ince bir toz tabakası üzerinde tarama yaparak, belirli bir kesit alanı üzerinde lokalize erimeye ve katılaşmaya neden olmaktadır. Alanlar daha sonra katı bir nesne oluşturmak için oluşturulmaktadır. Daha yüksek enerji yoğunluğu nedeniyle, EBM, DMLS veya SLM’den çok daha iyi bir inşa hızına sahiptir. Minimum özellik boyutu, toz partikül boyutu, katman kalınlığı ve yüzey kalitesi genellikle EBM ile daha büyüktür. Elektriksel olarak iletken malzemelerle kullanılabilir.

Bu son üç 3D baskı teknolojisinin ortak uygulamaları, havacılık, otomotiv, tıp ve dişçilik endüstrileri için işlevsel metal parçaların üretiminde kullanılmalarıdır. Güçlü yönleri arasında, en güçlü işlevsel metal parçaların imalatı ve karmaşık geometriler üretme yeteneğidir. Dezavantajları ise, yüksek maliyet ve küçük yapı boyutlarıdır.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.