fbpx

Yeni Başlayanlar İçin: PLA ve ABS 3D Baskıda Baskı Sonrası İşlem ve Boyama

3D yazıcılarla herhangi bir baskı sonrası işleme gerek duymayan harika modeller üretebilirsiniz. Ancak bazı modeller, baskıdan sonra renklendirilmeye ihtiyaç duyar. Bu yazımızla 3D yazıcıyla üretime yeni başlayan makerlar, baskı sonrası yüzey ve boyama işlemi hakkında gerekli ipuçlarını öğrenebilirler.

3D Baskı Boyamada Hangi Boya Kullanılır?

Boyalar solventlerine göre çeşitli kategorilere ayrılabilir. En yaygın olanları, çoğu ABS ve PLA ile iyi çalışan yağlar, emayeler, cilalar ve akriliklerdir. Yeni başlayan bir kullanıcı, başlangıç olarak kolay kuruyan akrilik boyayı kullanmayı tercih etmelidir. Tecrübe arttıkça tercihe göre başka boyalar da tercih edilebilir.

Başlarken bir airbrush mı, normal fırça mı yoksa sprey boyayı mı tercih edeceğinizi belirlemeniz gerekir. Fırça ile boyama yapmak diğer seçeneklere göre daha uygun maliyetlidir ancak fırça ile modelin her yerine eşit dağılan bir renk dengesi sağlamak diğer seçeneklere göre daha zordur.

Airbrush ile eşit renk dağılımı sağlansa da başlangıç için maliyeti yüksek olabilir ve yeni başlayan biri için kullanımını öğrenmek zor olabilir.

Sprey boya ise diğer seçenekler arasında uygun fiyat ve kullanım kolaylığı açısından bir denge sağladığı için tercih edilebilir. Yine de sizin için en belirleyici durum uygun maliyet ise hemen bir fırça ve akrilik boya edinerek boyamaya başlayabilirsiniz.

Boyama Öncesi Hazırlık Aşamaları

Destekleri Temizleme

Boyamaya başlamadan önce modeli zımpara işlemine hazır hale getirmeniz için destekleri ve desteklerden kaynaklanan kaba izleri temizlemeniz gerekir.

Bu aşamada aşağıdaki aletlere ihtiyaç duyabilirsiniz:

  • Zanaat bıçağı (Exacto bıçağı)
  • Zımpara
  • Cımbız
  • Diş fırçası
  • Kerpeten

Bu aşamada gözle görülür ve elle hissedilebilir çıkıntıları ne kadar iyi temizlerseniz bir sonraki aşama olan zımparada az efor sarf ederek iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

Zımpara

Zımpara için seçeceğiniz çok çeşitli zımpara kağıtları mevcuttur. 80 – 1000 grid arasında -ya da 80 – 1000 kum- arasında çok çeşitli zımpara kağıtları vardır. Burada bilmeniz gereken grid sayısı düştükçe zımpara kağıdının daha kaba ve büyük çıkıntılarda daha etkili olduğun. Eğer baskınız narin ve kırılgan bir baskıysa daha ince, yani 1000 değerine daha yakın bir gride sahip bir zımpara kağıdını seçmelisiniz.

Ortalama bir grid ölçüsüne sahip bir zımpara kağıdı seçerek de işe başlayabilirsiniz. Tecrübeniz arttıkça hangi zımpara kağıdının hangi durumda ne kadar işe yaradığı konusunda aşağı yukarı bir fikriniz oluşmaya başlayacaktır.

Zımpara yaparken, zımparadan kaynaklı görünür çiziklerin oluşmasını önlemek için dairesel hareketler kullanın ve kenarlardan, köşelerden ve diğer ince detaylardan kaçınırken kenarlara daha fazla dikkat edin.

Zımparalama deformiteleri yumuşatır ve hedeflediğiniz baskı veya son işlemin boyutuna bağlı olarak zaman alıcı olabilir. Destek işaretlerini zımparalayın ve eğe veya takım izlerini çıkardığınızdan emin olun.

Zımparalarken, ne kadar pürüzsüz olduğu hakkında fikir edinmek için baskının yüzeyini aralıklarla hissedin. Pürüzsüzlük istediğiniz gibi olduğunda, sıkışmış tozu temizlemek için bir fırça ve su kullanın. Eğer su kullanırsanız sonraki adımlara geçmeden önce baskının kurumasını bekleyin.

Astar

Eğer mükemmele yakın bir yüzey görünümü elde etmek istemiyorsanız boyamaya başlamadan önce, zımparadan sonra modele astar atmanız gerekir.

Plastiğinizle uyumlu bir astar seçin. Sprey astar boyası tercih edebilirsiniz, çünkü sprey astar boya tüm yüzeyi hızlı bir şekilde eşit bir kaplama ile kaplayabilir. Bu, ince rötuşlar için daha iyi olan fırçalanmış astarlardan farklıdır.

Astar Boya Uygulama Adımları

  • Sprey astar boyayı çalkalayın: Amaç, sprey primerini birkaç dakika boyunca dairesel bir hareketle döndürerek pigmenti çözücü içine çözmek. Karıştırma topunun içinde yuvarlandığını duyana kadar çalkalayın. Kat püskürtülürken kabarcıkların oluşmasına neden olabileceğinden sallamaktan kaçının.
  • İlk katı püskürtün: Spreyi parçadan kabaca 25-30 cm uzakta tutun ve kısa, hızlı vuruşlarla püskürtün. Püskürtme yaparken parçayı döndürün. Püskürtme işlemini kolaylaştırmak için modelinizi geçici bir desteğe monte etmeyi tercih edebilirsiniz.
  • İlk katı kontrol edin: Herhangi bir alanın ekstra zımparalamaya veya dosyalamaya gerek olup olmadığını kontrol edin . Zımparalama gerekirse, tekrar boyamadan önce tozu tekrar temizlemeniz gerekecektir. Pürüzsüz bir yüzey elde edene kadar zımparalama ve astar ile püskürtme arasında geçiş yapmanız gerekebilir. Gerekirse kusurları yeniden gidermek için spot macun kullanın. Bir kazıyıcı kullanarak uygulayabilirsiniz. Boşlukları doldurmak için parçanın yüzeyine yayın, ancak ayrıntıları kaybetmemeye dikkat edin. Baskınız iyi bir şekilde kaplandığında, kuruyuncaya kadar yaklaşık 15 dakika bekleyin, sonra zımparalamaya başlayın.
  • Son katı püskürtün: Hızlı darbeler kullanarak başka bir katman ekleyin ve hafif tutun. İnce detayları dolduracağından kalın bir kat eklemekten kaçının. En iyi teknik, parça boyunca her zaman hızlı hızlı patlamalarla püskürtmektir. Bu yöntem boyanın birikmesini ve damlamasını önler.

Fazladan katmanlar eklemeden önce astarınızın kurumasını bekleyin. Genellikle, temiz bir yüzey kalitesi için iki katman yeterlidir.

İlk iki kat çok hafif olmalıdır, çünkü sadece ardışık katmanlar için yapışmayı iyileştirmek için kullanıyoruz. Ancak, yüzey astarını ve yazdırılan parçanın estetiğini geliştirmek için bir astar yeterli olduğundan, bazı insanlar herhangi bir ek boyama yapmadan bir astar kullanmayı tercih eder.

Son astar katınız eklendikten sonra, parçanız artık boyamaya hazırdır.

Boyama

Bu aşamada şunlar gerekecektir:

  • Maskeleme Bandı: Bu, yüzeylere sıkıca yapışır, ancak temiz bir şekilde çıkar. Bu bant, boyanın altına sızmasını önlemek için basılı parçaların bazı alanlarını maskelemek için kullanılacaktır. Bandı modelinizin kırışıklıklarına zorlamak için kredi kartı gibi sert bir nesne kullanın.
  • Sprey Boya

Boyama Uygulama Adımları

İlk katları uygulayın: Sprey boyayı modelin yakınında tutun ve hızlı hareket edin. İki hafif kat ile başlayabilir ve sarkmayı önlemek için aralarında 5-10 dakika bekleyerek üç veya dört ıslak geçişle bitirebilirsiniz. Yüzeyi rafine etmeye devam etmek istiyorsanız, şeffaf katın altında parlak görünecek pürüzsüz bir yüzey sağlamak için boya yüzeyini parlatabilir ve parlatabilirsiniz, ancak bu isteğe bağlıdır.

Son katları ekleyin: Ayrıntıları korumak ve son katları eklemek için ilgili alanları maskeleme bandı ile maskeleyin. Son katları, önceki katların üzerindeki katmanlar olarak düşünün. Birinci ve ikinci katlar, son kat daha inceyse daha fazla gösterecektir, ancak uygulamalar arasında boyayı birkaç dakika bekletin ve rengin yeterince doygun olup olmadığını gözlemleyin.

(İsteğe bağlı) Şeffaf bir kat ile bitirin: Bu, boyalı modeli “mühürlemek”, boya yüzeyini korumak ve istenen parlaklığa ulaşmak içindir. Şeffaf kat, uygulamalar arasında yaklaşık 10 dakika olacak şekilde bir veya iki ince ve eşit kat halinde uygulanır. Bu noktada, resminiz yapılır, ancak yine de süper parlak bir yüzey istiyorsanız balmumu veya ince bir parlatma bileşiği ile daha da parlatabilirsiniz.

Boyanın gece boyunca kurumasını bekleyin ve ertesi gün parçayı yapışkan bir bezle temizleyin.

Akılda tutulması gereken bazı şeyler:

Maskeleme:  Renkler arasında temiz, keskin kenarlara sahip olduğunuzdan emin olmak için maskelemeden hemen sonra bandı çıkarın. Herhangi bir boyanın geçmesini önlemek için bant olduğu için maskeyi kaplama konusunda endişelenmeyin.

İlk kat: İlk kat , astarınızın nötr rengini bloke eder ve zengin renk istediğinizde önerilir. Genelde beyaz, açık renkler için ideal bir ilk kat, siyah ise daha koyu tonlar için mükemmeldir.

Son katlar: Son katlar isteğe bağlıdır ve zıt bir renk uyguladığınızda zengin renk karışımlarının gradyanlarını oluşturabilirsiniz. Ancak birinci ve ikinci katların gösterilmesini istiyorsanız, son katın üzerine gidin.

Katmanlama: En karmaşık parçalar, boyalı model için temel görevi gören ilk kattan başlayarak birkaç kat halinde boyanır. Ayrıntıları vurgulamak, yansımalar oluşturmak veya yıpranmış bir görünüm elde etmek istiyorsanız yapabileceğiniz birkaç ince ayar olduğunu unutmayın.

Sprey Boya ile Boyama İçin Diğer Öneriler

Yukarıdaki adımları geliştirmek için bazı genel öneriler aşağıdadır:

  • Boyama, rüzgar veya cereyanın olmadığı kontrollü bir ortamda yapılmalıdır. Havanın en ufak hareketinin bile boya partiküllerinin yönünü değiştirebileceğini unutmayın.
  • Boyanın eşit olarak yayılmasını istiyorsanız sprey boyayı tek bir seansta tamamlayın.
  • Püskürtme bölgesi yakınlığındaki herhangi bir öğenin kaplanması gerekir, çünkü küçük boya lekeleri üzerlerine bulaşabilir. Alternatif olarak, parçayı bir karton muhafazanın içinde tutarken püskürtebilirsiniz. Bu, çevrenin boyadan korunmasına yardımcı olur ve boyalı öğe kururken tozdan korunur.
  • Baskınıza çok yakın püskürtmeyin, aksi takdirde göze çarpan damlalarla karşılaşırsınız.
  • Birden fazla kat bir kattan daha iyidir, ancak her kat hafif tutun.
  • Bir hile, modelinizi parçada mevcut bir delik kullanarak bir dübel üzerine monte etmektir. Bu, püskürtme sırasında manevra yapmayı kolaylaştırır ve parmak izi bırakmadan tüm köşe ve vinçlere erişmenizi sağlar.
  • Kuruması için biraz zamana ihtiyaç duyduğundan boyalı parçanızın nerede duracağını bulun. Modeli kururken hareket ettirmek iyi bir fikir değildir.
  • Sprey boyalar tehlikelidir. Toksik ve yanıcıdırlar ve solunduğunda zararlı olabilirler. Bu nedenle, güvenli olması için uygun kıyafetler, lastik eldivenler ve bir solunum cihazı kullanmak en iyisidir.

3D yazıcıyla ürettiğiniz 3D modelinizde mükemmele yakın profesyonel bir yüzey görünümünü bu adımları takip ederek sağlayabilirsiniz. Bütün bu adımları uygulamak için vaktiniz yoksa, acil bir 3d baskıya ihtiyacınız varsa Profesyonel 3D Baskı Hizmeti için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.