fbpx

3D Baskıda Yaşanabilecek Sorunlar ve Çözümler: Aşırı Isınma

Eğer 3D baskı sırasında ya da sonrasında üç boyutlu parçanızda resimde olduğu gibi kıvrılmış bir görüntüyle karşılaşıyorsanız 3D baskıda aşırı ısınma problemiyle karşı karşıyasınız demektir.

3D baskı sırasında termoplastik malzemenin rahatça nozülün içinden akması ve hemen soğuyup üç boyutlu tasarımın şeklini alabilmesi için sıcaklık ve soğutma arasında doğru dengeyi sağlamanız gerekir. Eğer termoplastik malzeme aşırı ısındıysa nozülden çıktıktan sonra doğru anda soğuyamadığından üç boyutlu parçanın şeklinde bozulmalar meydana gelecektir.

Sebepler ve Çözümler

Yetersiz Soğutma

3D baskıda aşırı ısınma olan malzemede şekil bozuklukları yaşanmasının en yaygın nedeni, plastiğin yeterince hızlı soğutulmamasıdır. Yeterince hızlı soğutulmamış plastik bir katman halinde basıldıktan sonra soğudukça şekil değiştirecek ve üç boyutlu parça bozulacaktır. Eğer malzeme aşırı ısındıktan sonra bu aşırı ısınmayı dengeleyecek yeterlilikte doğru bir soğutma yapılırsa üç boyutlu parçanın şekli bozulmayacaktır.

3D yazıcınızda bir soğutma fanı varsa, plastiği daha hızlı soğutmak için fanın gücünü artırmayı deneyin. Bu ilave soğutma, plastiğin şeklini korumasına yardımcı olacaktır. Yazıcınız entegre bir soğutma fanı içermiyorsa, katmanları daha hızlı soğutmak için satış sonrası bir fan takmayı veya küçük bir el tipi fan kullanmayı deneyebilirsiniz.

Eğer ABS filament kullanıyorsanız bu çözüm sizin için kullanılabilir olmayacağından diğer çözüm önerilerini deneyebilirsiniz. Hangi filamentin üç boyutlu parçanız için en uygun filament olduğuna karar vermek için 3D Yazıcı Kullanıcıları İçin Filament Rehberi yazımızı inceleyebilirsiniz.

Çok Yüksek Bir Sıcaklıkta Yazdırma

Zaten bir soğutma fanı kullanıyorsanız ve hala bu sorunu görüyorsanız, daha düşük bir sıcaklıkta yazdırmayı deneyebilirsiniz. Plastik daha düşük bir sıcaklıkta eritilirse, katman olarak basıldıktan sonra daha hızlı katılaşabilir ve şeklini koruyabilir. Yardımcı olup olmadığını görmek için baskı sıcaklığını 5-10 derece düşürmeyi deneyin. Sıcaklığı çok fazla düşürmemeye dikkat edin. Aksi halde termoplastik malzeme, nozülden dışarı çıkamayacak kadar erimemiş olabilir.

Çok Hızlı Yazdırma

Eğer yazdırma hızınız çok yüksek ise, 3D yazıcı bir sonraki sıcak plastik katmanı üstüne koymaya çalışmadan önce önceki katman düzgün bir şekilde soğumamış olabilir.. Bu, özellikle her katmanın yazdırılması için yalnızca birkaç saniye süren çok küçük parçalar için önemlidir. Soğutma fanı ile bile, katmanın katılaşması için yeterli zaman sağladığınızdan emin olmak için bu küçük katmanların yazdırma hızını azaltmanız gerekebilir.

Aynı Anda Birden Fazla Parça Yazdırmayı Deneyin

Yukarıdaki üç maddeyi zaten denediyseniz ve hala yeterli soğutma sağlamakta sorun yaşıyorsanız, deneyebileceğiniz bir şey daha var. Yazdırmaya çalıştığınız parçanın bir kopyasını oluşturun veya aynı anda yazdırılabilecek ikinci bir nesneyi içe aktarın. Aynı anda iki nesneyi yazdırarak, her bir parça için daha fazla soğutma süresi sağlayabilirsiniz. Sıcak parçanın, ikinci parçanın yazdırılması için yapı platformunda farklı bir yere hareket etmesi gerekecektir; bu, ilk parçanızın soğuması için kısa bir rahatlama sağlar. Bu, aşırı ısınma sorunlarını gidermek için basit ama çok etkili bir stratejidir.

Kaynak: Simplfy 3D

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.