fbpx

3D Baskıda Oluşabilecek Sorunlar ve Çözümler:Ekstruder Tıkanması

3D yazıcılarda filamentin eritilip nozülden geçirilerek işleme alındığı kısım olan ekstruder kısmı, bu göründüğü kadar kolay olmayan işlemi pek çok kez tekrarladıktan sonra, eksturuderin ucunda yer alan nozülde donmuş malzemenin birikmesinden ya da sıkışmasında dolayı tıkanabilir ve ekstruder malzemeyi ittiremeyecek hale gelebilir. Eğer 3D yazıcınızda ekstruder bölgesi sürekli ısınma ve soğumalara maruz kalmışsa, filament ısıtıcı bölge içerisinde şişme yapmışsa ya da sürekli tozlu ortamlarda 3D baskı alınmışsa da ekstuder tıkanması sorunu orataya çıkmış olabilir.

3D baskı işlemi sırasında filament akmayı durdurmuşsa ve ekstruder motorundan ses geliyorsa nozzle tıkanmış demektir.

Ekstruder Tıkanması İçin Çözümler

Filamenti Manuel Olarak Ekstruderin İçine İtin

Öncelikle ekstruderinizi kullandığınız malzeme için uygun baskı sıcaklığına getirin ve ekstruder mandalını sıkarak filamenti eksturderin içine doğru ittirip nozülden çıkmasını sağlayın. Bu işlemi yaparken 3D yazıcınızın programı üzerinden ekstruder motoruna hareket verin. Çoğu durumda bu tıkanıklığın giderilmesi ve eksturuderin yeniden çalışması için yeterli olacaktır.

İpliği Yeniden Yükleyin

Filament hala hareket etmiyorsa ya da tıkanıklık giderilmediyse, yapmanız gereken bir sonraki işlem ipliği boşaltmaktır. Ekstruderin uygun sıcaklığa ısıtıldığından emin olun ve ardından filamenti ekstruderden çıkarmak için 3D yazıcınızın makine kontrol panelini kullanın. Daha önce olduğu gibi, filament hareket etmiyorsa, ek güç uygulamanız gerekebilir. Filament çıkarıldıktan sonra, filamentin erimiş veya hasar görmüş kısmını kesmek için bir çift makas kullanın. Ardından, filamenti yeniden yükleyin ve filamentin yeni, hasar görmemiş bölümüyle ekstrüzyon yapıp yapamayacağınıza bakın.

Nozülü Temizleyin

Eğer filamenti tekrardan yüklemek ve manuel olarak zorla itmek ekstruder tıkanma sorununu çözmediyse problem nözülde olabilir. Nozüldeki tıkanıklık için nozülü söküp temizlemek sorunu çözecektir. Nozülü ısı tabancasıyla hafifçe ısıtıp, nozülün içerisinden ince bir tel geçirerek nozülün açılmasını sağlayabilirsiniz. Nozülü bir miktar saf aseton içerisinde bekleterek de filament kalıntılarının çıkmasını sağlayabilir ve nozülünüzü yeniden kullanabilirsiniz.

Eğer bu üç yöntemde ekstruder tıkanması problemini çözmeniz için yeterli olmuyorsa, makinenizin geri dönülmeyecek bir şekilde bozulma ihtimaline karşı yetkili bir 3D yazıcı servisiyle görüşmenizi öneriyoruz.

 

Kaynak: Simplify3D

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.