fbpx

3D Tarama ve Tersine Mühendislik

3D Tarama ve tersine mühendislik üretimde sıkça kullanılan ve üretim süreçlerinin verimliliğini arttıran iki uygulama. Bu yazımızda 3D tarama ve tersine mühendislik hakkında bilgi veriyor olacağız.

3D Tarama ve Tersine Mühendislik Nedir?

3D Tarama fiziksel bir nesnenin 3D tarayıcı ile görüntüsünün alınıp sayısallaştırılması ve bilgisayar ortamına aktarılmasıdır. Bu aktarılan verinin kullanılabilir ve üretilebilir hale getirilmesi de tersine mühendislik olarak da ifade edilmektedir.

Fiziksel bir nesnenin 3D tarayıcı görüntüsünün veri haline getirilmesi tersine mühendisliğin gerçekleşmesi için tek başına yeterli değildir, bu sadece 3D tarama işlemidir. 3D tarayıcı vasıtasıyla elde edilen bu verinin 3D yazıcı, cnc makinesi gibi üretim makinelerinde üretilebilir formatlara dönüştürülmesiyle tersine mühendislik tamamlanır.

Tersine mühendislik bu açıdan geleneksel üretim yöntemlerini aşan ve endüstriyel üretime farklı bir boyut kazandıran yenilikçi bir üretim şeklidir.

3D tarama ve tersine mühendislik otomotiv, havacılık, uzay, makine, plastik sanayide; yan sanayi parça üretiminde, kalite kontrol işlemlerinde, kişiye özel protez yapımında, kuyumculuk ve medikal sektörlerinde epeyce uygulama alanına sahiptir.

3D Tarama ve Tersine Mühendislik Nasıl İşler?

3D Tarama sırasında 3D tarayıcı ile nesnenin farklı açılardan görüntüleri yakalanır. Bu yakalanan görüntüler destekleyici yazılım programı ile birleştirilerek üç boyutlu görüntüye dönüştürülür. Farklı açılardan elde edilen görüntülerde aynı referans noktaları seçilerek görüntüler üst üste birleştirilir ve nesnenin eksiksiz görüntüsü elde edilir. Son olarak kullanılan yazılımda noktaların sıklaştırılması işlemi ile tarama işlemi son bulur.

Daha sonra parça üzerinde yapılacak olan değişiklikler için dosya katı modele dönüştürülür. 3D tarayıcıdan elde edilen üç boyutlu görüntüden katı modele çevrilmesi noktasında artık tersine mühendislik işlemi başlar. Katı modele dönüştürülmesiyle 3D tarayıcıdan alınan veri artık yeniden tasarım ve yeniden üretim sürecine uygundur.

3D Tarama ve Tersine Mühendislik İşlemi Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tarama işlemi sırasında ortamın ısısı ve ışığı çok önemlidir. Tarayıcı kendini ortamın ısısına göre hazırlar ve tarayıcı gerekli sıcaklığa ulaşmadan (38 °C-44 °C) kalibre edilirse yeniden kalibre edilmesi gerekir.

3D tarayıcının kalibrasyonu taranacak olan malzemenin büyüklüğüne göre yapılır. Işık fazla ya da yetersizse kalibrasyonda sorun yaşanacağı gibi yazılım taramaya izin vermeyecektir. Yazılımdan ortamın ışığına göre ekipmanın ışık değerleri de ayarlanmalıdır. Tarama işleminin yapılabilmesi için ışıktan bağımsız olarak, nesnenin koyu renk olup ışığı yutma ya da parlak olup ışığı yansıtma ihtimaline karşı taranacak nesnenin üzeri beyaz mat toz (sprey) ile kaplanır.

3D tarama ve tersine mühendislik işleminde verinin aktarılacağı ve işleneceği bilgisayarın özellikleri de belirleyicidir. Bu işlemler için kullanılan bilgisayarın iyi bir grafik kartına ve iyi bir işlemciye sahip olması gerekmektedir. Aksi halde veri ya çok yavaş ve zor şekilde işlenecek ya da hiç işlenemeyecektir.

Taranacak olan nesnenin boyutuna ve ayrıntısına göre doğru tarayıcı seçimi önemlidir. Tarayacağınız nesne büyük bir nesne ise ya da küçük ayrıntılar yoksa lazer 3D tarayıcı tercih edilebilir. Lazer 3D tarayıcıda yazılım, doğrusal ışık yollarının nesnenin etrafında nasıl saptığını gözlemleyerek, bir nokta bulutu veri “nokta bulutları” oluşturur.

Optik 3D tarayıcılar ise daha ayrıntılı nesneleri taramak için kullanılır ve hassasiyet lazer 3D tarayıcılara göre çok daha yüksektir. 3D Tarama işlemi sonrasında oluşturulan 3D model ile gerçek nesne arasında en fazla 10 micron bir sapma olabilir.

Optik 3D tarayıcılarda nesnenin büyüklüğüne göre optik seçimi yapılır. Tarayıcı üzerinde bir kamera ve bir ışık ve mesafe ve açıyı ayarlayabilmemiz için iki adet lazer yer almaktadır. Taranacak olan nesne döner tabla üzerine yerleştirilir ve tarayıcı nesneyi yandan ya da tepeden değil üç boyutlu olarak görüntüleyeceği açıda ayarlanır. Mesafe için tarayıcı üzerinde yer alan iki lazerin birbiri üzerine ya da yan yana olacak şekilde ayarlanır. Tarama sırasında tarayıcı nesnenin fotoğraflarını çekmektedir. Fotoğraf sayısı ve tablanın dönme sayısı yazılım programından ayarlanır. Taranacak olan nesneye göre değişiklik gösterse de yaklaşık saniyede 12-18 pozlama kullanılmaktadır. Bu şekilde elde edilen nesnenin görüntüsü yazılım programı üzerinden yapılan birleştirmelerle elde edilir ve katı modelleme yapılarak istenilen sayısallaştırılmış görüntü oluşturulur.

Hem lazer hem de optik 3D tarayıcı ihtiyaçlarınız ve 3D tarama hizmeti almak için bizimle iletişime geçebilir, 3D3 Teknoloji güvencesiyle tersine mühendislik işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 

Ürün portfoyümüzde yer alan 3D tarayıcıları buradan inceleyebilir, 3D tarama hizmetimiz hakkında buradan bilgi alabilirsiniz. 

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.