fbpx

3D Yazıcı ile Kuyumculuk Uygulamaları

3D yazıcıların üretim yöntemlerine yenilik getirdiği pek çok alandan bir tanesi de kuyumculuk ve takı tasarımı. Eski yöntemlere göre üretimi oldukça hızlandıran 3D yazıcı ile kuyumculuk uygulamaları gün geçtikçe kuyumculuk alanında kendine daha çok yer bulmaya başlıyor.

Çok ince detaylarda yüksek kalite gerektiren kuyumculuk sektöründe kullanılan 3D yazıcılar, tam da kuyumcuların isteklerini karşılayabilecek, malzeme olarak reçine kullanan SLA veya DLP tipi yazıcılardır. Zortrax Inkspire, Formlabs Form 3 ya da çok daha uygun fiyatlı Anycubic Photon S gibi.

3D baskı hızı ve bir günde birden fazla tasarım değişikliği yapma yeteneği bu teknolojiyi kullanmanın anahtarıdır. Azalan teslimat süreleri, 3D yazıcıları takı ve mücevher yapmak için uygun bir teknoloji haline getirir, çünkü bu rekabetçi bir pazar avantajı sağlar. Özellikle 3D yazıcılarla üretimle kişiye özel ve daha karmaşık takılar ve mücevherler üretebilirsiniz.

Kuyumculukta kullanılmak üzere üretilen 3D yazıcıların tamamlayıcısı da kuyumculuk işlemlerinde kullanılmak üzere üretilen özel castable reçinelerdir. Baskıda ince detaylarda kusursuz bir kalite alınabilmesi için özellikle castable reçineler tercih edilmelidir.

Uygulamalar

Kuyum Kalıp Üretimi

Kuyum kalıp üretiminde 3D yazıcılarla geleneksel kuyumculuk yöntemleri birleştirilir. Öncelikle kalıbı alınmak istenen model üç boyutlu yazıcıda basılır. Modelin 3D yazıcıda üretilmiş üç boyutlu nesnesi kalıp oluşturmak için alçı ile kaplanır. İşte tam bu noktada castable reçinenin önemi belirginleşir. Alçıyla kaplanan bu model daha sonra kalıbı alınmak istenen modelin üç boyutlu nesnesi kalıbın içerisindeyken fırınlanır ve fırınlama işlemi esnasında alçının içerisindeki castable reçineyle üretilmiş üç boyutlu nesne buharlaşarak yok olur. Böylece kalıpta herhangi bir deformasyon meydana gelmeden yüksek çözünürlükte kalıp elde edilmiş olur. Daha sonra oluşan bu alçı kalıba sıvı metal dökülerek, geleneksel metal döküm işlemi gerçekleştirilmiş olur.

Prototip Üretimi

 

Her üretim de olduğu gibi takı ve mücevherat üretiminde de üretime geçmeden önce ürünün nasıl görüneceği, tasarımda değişime gerek olup olmadığı hakkında fikir sahibi olmak için prototip üretimi önem taşıyor.

Yine bu noktada SLA veya DLP tipi reçineli 3D yazıcılar kuyumculuk sektöründe de prototip üretimi için kullanılmaktadır. Prototip üretiminde kuyum kalıp üretiminde olduğu gibi özel bir reçine kullanma gerekliliği mevcut değildir. Takı prototipleri normal reçinelerle üretilmektedir.

Tasarım Süreci

Tabi bütün bunların gerçekleştirilebilmesi için en gerekli şeylerden biri de üretilmek istenilen takı modelinin üç boyutlu modellenmiş tasarımları. Takı tasarımlarını üç boyutlu olarak modellerken diğer üç boyutlu çizim programları kullanılabileceği gibi kuyumcular için özel olarak geliştirilmiş programlar da tercih edilebilir.

Matrix: Popüler ve etkili bir araç. Arayüz tamamen profesyonel kuyumcular için üretilmiştir ve ayrıca yaratıcı keşif için adım adım oluşturucu içermektedir.

Firestorm CAD yazılımı: Kısa bir öğrenme eğrisi ve kullanımı kolay düzenleme araçları olduğundan, kullanmak için bir yazılım uzmanı olmanıza gerek yoktur.

Rhinogold: Çok çeşitli parçaların birleştirilmesi için çok ayrıntılı mücevher parçaları oluşturmanıza olanak sağlar. Platform ayrıca bir modelleme ve gravür modülü ile birlikte geliyor.

3D Design: Gerçekçi bir oluşturma arayüzüne sahiptir ve tasarlanmış 3B modellerin foto-gerçekçi görüntülerini görmenizi sağlar. Biraz eğitimle, sezgisel arayüzü sayesinde kullanımı kolaydır. 3B Tasarım son derece ayrıntılı 3B nesneler oluşturur ve profesyonel işler için çok idealdir.

Bir kuyumcuysanız ve 3D yazıcıları ya da 3D baskıları üretim süreçlerinize dahil etmek istiyorsanız bizimle 3D yazıcı ile kuyumculuk uygulamaları hakkında ve 3D baskı hizmetimiz hakkında iletişime geçebilirsiniz.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.