fbpx

Yeni Başlayanlar İçin 3D Yazıcınıza Doğru Filament Seçimi

Evde 3D yazıcıların en erişilebilir yolu ve geleneksel olarak 3D yazdırmanın en kolay, en ucuz ve en çok bilinen yöntemi modelleme (FDM) yazıcısıdır. FDM yazıcıları, bir nesne oluşturmak için malzemenin katmanlarını bir araya getirerek çalışmaktadır. Bu durumda malzeme genellikle eritilen ve daha sonra baskı yatağına katman katman ekstrüde edilen termoplastik bir filamenttir. En yaygın filamentler PLA, ABS ve PETG termoplastiklerinden yapılır, ancak FDM yazıcınızla yaratabileceklerinizi genişleten çok daha fazlası var. Bu yazımızda Bu baskı malzemelerini ve doğru ihtiyaca uygun seçimlerinizi belirleyecek bilgiler vereceğiz. 

1-PLA

Detaylara geçmeden önce bu temel bilgiyi verelim. PLA ile baskı almak oldukça kolaydır. Düşük bir baskı sıcaklığına sahiptir, bazı durumlarda ısıtılmış bir yatağa ihtiyaç duymaz (yardımcı olmasına rağmen) ve kolayca bükülmez. PLA kullanmanın bir diğer faydası da baskı sırasında (ABS’den farklı olarak) rahatsız edici bir koku yaymamasıdır. Ayrıca tek kullanımlık gıda teması için uygun bir 3D baskı malzemesidir. Ancak PLA, ABS veya PETG’den daha az dayanıklıdır ve ısıya karşı hassastır. Bu nedenle, herhangi bir mühendislik parçası için, ikincisi ile daha iyi durumda olacaksınız. Telefon kılıfları, çabuk aşınan oyuncaklar veya alet sapları gibi bükülebilecek veya hasar görebilecek öğeler yaparken kullanmaktan kaçının. PLA filamentleri açık veya kapalı kabin yazıcınız ile kullanabilirsiniz.

PLA filament satın almak istiyorsanız modellerimizi incelemek için tıklayın!

 

2-ABS

  Lego oyuncakların ne kadar kaliteli olduğunu hatırlıyor musunuz? O zaman Akrilonitril bütadien stirenin (ABS) neden bugüne kadarki en popüler 3D baskı malzemelerinden biri olduğunu anlayabilirsiniz. Petrolden yapılan ABS, enjeksiyon kalıplamada yaygın olarak kullanılır ve dayanıklılığı, sağlamlığı ve sıcaklık direnci nedeniyle kaya gibi sert Lego tuğlaları, telefon kılıfları veya bisiklet kaskları gibi birçok ev eşyasında bulunabilir. ABS, hızlı prototipleme gibi ticari uygulamalarda önemli bir rol oynamasına rağmen, hobi amaçlı 3D baskıda ABS daha az popülerdir. Bunun nedeni, basılmasının biraz daha zor olmasıdır – kapalı ve ısıtmalı bir kabin olmadan bükülmeye eğilimlidir. Yani ABS filament ile baskı alabilmeniz için kapalı kabinli 3D yazıcı kullanmanız gerekmektedir.

ABS filament satın almak istiyorsanız modellerimizi incelemek için tıklayın!

 

3-PETG

PETG, plastik su şişelerinden bildiğiniz bir malzeme olan Polietilen Tereftalattan (PET) yapılır. Ancak bazı etilen glikolün yerini CHDM (sikloheksandimetanol) alır – bu nedenle PET’ten sonra “glikolle modifiye edilmiş” anlamına gelen “G” harfi gelir. Sonuç, temel PET formundan daha net, daha az kırılgan ve kullanımı daha kolay bir filamenttir. PETG filamentler sağlam, pürüzsüz bir yüzeye sahip ve daha düşük büzülmeye sahip olması gereken nesneleri basmak için mükemmel bir filament seçimidir. PETG bileşenleri hava koşullarına dayanıklıdır ve bu nedenle genellikle bahçe aletleri için kullanılır. PETG’nin gıda açısından güvenli olduğu düşünüldüğü için de popülerdir. PETG filamenti açık veya kapalı kabinli yazıcılarınızda kullanabilirsiniz.

PETG filament satın almak istiyorsanız modellerimizi incelemek için tıklayın!

 

4-PVA

Polivinil alkol  yada kısaca (PVA) destek filamenti suda çözünür ve ticari uygulamaların tam olarak bundan yararlanır. Popüler kullanımlar arasında bulaşık makinesi deterjanı “kapsülleri” veya balık yemi dolu çantalar bulunur. (Torbayı suya atın ve yemi serbest bırakarak çözülmesini izleyin.) 3D baskı için, HIPS gibi PVA, öncelikle bir çift ekstrüzyon 3D yazıcıda başka bir 3D yazıcı filamanı ile eşleştirildiğinde, çözünür bir destek malzemesi olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır. HIPS yerine PVA kullanmanın avantajı, ABS’den daha fazla malzemeyi destekleyebilmesidir.

PVA filament satın almak istiyorsanız modellerimizi incelemek için tıklayın!

 

3D Tasarım, 3D Tarama ve 3D Baskı Konularında İlave Sorularınız ve İhtiyaçlarınız İçin Anında 3D3 Technology Uzman Ekibi ile İletişime Geçebilirsiniz.

Bize Yazın

info@3d3teknoloji.com adresine mail atın.

Müşteri Hizmetleri

0850 305 25 75 numaralı telefondan bize ulaşın.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.