fbpx

3Devo ile Hangi Plastikler Filamente Geri Dönüştürülebilir?

Hangi plastik malzemeler geri dönüştürülebilir ve geri dönüştürülemez? Farklı plastik türleri nasıl tanınabilir? 3Devo ile filament üretimi hakkında buna benzer pek çok soru geliyor.

Muhtemelen bildiğiniz gibi, farklı plastik malzeme türleri vardır ve hepsi geri dönüştürülemez. Bu blog yazısında, orada bulunan farklı türleri ve onları nasıl tanıyabileceğinizi daha derinlemesine inceleyeceğiz ve hangi plastik filamente dönüştürülebilir bunu öğreneceğiz.

7 çeşit plastik malzeme vardır; PETE veya PET, HDPE, V veya PVC, LDPE, PP, PS ve  Diğer / Muhtelif Plastikler. Çoğu plastik sarf malzemesi için, aşağıda belirtilen her bir plastik kodun girintili simgesi tarafından kullanılan plastik türünü tanıyabilirsiniz.

PETE or  PET – Polyethylene Terephthalate

PET günümüzde en yaygın plastik malzeme adıdır. Çoğunlukla içecek şişelerinde, fırın tepsisi deterjanlarında ve temizlik ürünü şişelerinde kullanılır. Sıvı kristaller, vitrinler, halılar, giysiler, gitarlar ve piyanolar gibi nesnelerin bitirilmesinde de kullanılır. Bu nedenle, bu malzeme filamente geri dönüşüm için uygundur, ancak içinde depolanan yiyeceklerden ve sıvılardan kokuları ve tatları emer, bu da PET’i filamente geri dönüştürebilmenizi önleyebilir. Ayrıca, plastik, ekstrüzyon için değil, üflemeli kalıplama için tasarlanmıştır (bir ekstrüderin içinde kolayca akmaz).

HDPE – High Density Polyethylene

Diğer bir yaygın plastik malzeme HDPE’dir, yiyeceklere ve / veya sıvılara sızma riskinin düşük olduğu bilinmektedir. Bu malzeme daha çok çocuk oyuncakları, yoğurt kapları, süt kabı, şampuan şişeleri ve benzeri ürünlerin yapımında kullanılmaktadır. Geri dönüştürülmüş HDPE çoğunlukla kalem, plastik kereste, plastik çit, piknik masaları ve şişelere dönüştürülür. Bu malzeme filamente geri dönüşüm için uygundur, ancak filamente dönüşmesi kolay değildir; kolay akar ancak özel soğutma gerektirir.

V or PVC – Polyvinyl Chloride

PVC plastikler, çeşitli hastalıklarla bağlantılı çok zararlı kimyasallar içerir. Bu malzeme genellikle sıhhi tesisat boruları, fayanslar, pencereler ve tıbbi ekipman yapımında kullanılır. Bu malzemenin zararlı kimyasallara sahip olması nedeniyle, kendi başınıza geri dönüştürmeniz önerilmez. PVC yalnızca onu döşeme, panel kaplama ve yol kenarındaki oluklara dönüştüren özel programlar tarafından geri dönüştürülür.

LDPE – Low-Density Polyethylene

Bu malzeme çok güvenli ve temiz bir plastiktir. Esnek ve ince yapısı ile tanınır. Genellikle market poşetleri, plastik ambalajlar, dondurulmuş gıda kapları ve yiyecek saklama şişeleri gibi ev eşyalarında bulunur. LDPE geri dönüştürülebilir, ancak erimiş haldeki davranışı ve genellikle geldiği öğelerin şekli nedeniylen filamente geri dönüştürülmesi önerilmez. Geri dönüştürülmüş LDPE genellikle çöp kutularında, panellerde, mobilyalarda, döşemelerde ve köpüklü ambalajlarda bulunur.

PP – Polypropylene

Bilinen bir diğer güvenli plastik ise PP’dir. Bu malzeme sağlam bir dokuya sahiptir ve genellikle kaplarda, şurup şişelerinde, ilaç şişelerinde ve yoğurt kaplarında bulunur. Mikrodalgada pişirilebilir gıda kapları yapımında da kullanıldığı için ısıya dayanıklıdır. PP, filament olarak geri dönüşüm için uygundur (geri dönüştürmek istediğiniz öğeye bağlı olarak) ve genellikle paletler, buz kazıyıcılar, tırmıklar ve akü kabloları gibi ağır hizmet tipi öğelere geri dönüştürülür.

PS – Polystyrene

Bu malzeme sizin günlük plastiğinizdir, içecek kaplarında, plastik kaplarda, izolasyonda, ambalaj malzemelerinde, yumurta kartonlarında ve tek kullanımlık yemek takımlarında bulunur. Bazıları, sızıntı ve geri dönüştürülebilirlik açısından kötü bir şöhrete sahip olduğunu söylese de, aslında filament haline getirilmesi mümkün; PS nesnelerinizi filamente dönüştürmenizi tavsiye edebiliriz. Bununla birlikte, rastgele PS öğelerinin farklı tepki vermesi ve bu nedenle de farklı şekilde çalışması olasılığı vardır.

Diğer / Muhtelif Plastikler

SPI 7, 1’den 6’ya kadar kategoriye girmeyen her türlü plastik olarak görülüyor. Çeşitli plastikler genellikle naylon, süt şişeleri, güneş gözlükleri, bilgisayar kasaları ve kompakt disklerde bulunur. Tüm ilginç plastikleri içerdiği için aslında en önemli kategori budur. Tüm harika mühendislik ve yüksek performanslı olanlar 7’ye karşılık gelir. Muazzam bir çeşitlilik içerir (Nylon6 ve diğer naylon türleri, PEEK, PEKK, PEI, TPU, PC ve daha fazlası). Bu kategoriyi tanımlamak çok daha zor, ancak çok fazla potansiyel var.

Hangi plastiği seçerseniz seçin (PEEK, PET,….), Her biri düzinelerce versiyonda gelir. Tüm ticari plastiklerle (1’den 6’ya, + 7’de birkaçı) karşılaşılan zorluk, parçaların orijinal olarak enjekte edilmiş olmasıdır. Enjeksiyon kalıplama kaliteleri ekstrüzyonla iyi çalışmaz. Dolayısıyla burada belirleyici olan geri dönüştürülmek üzere seçilen plastik olacaktır.

3Devo ile filament üretimi ilgilinizi çektiyse tüm malzeme kılavuzunu buradan indirebilir, daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak

 

 

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.