fbpx

4D Print (4 Boyutlu Baskı) – Endüstriyel Uygulama Alanları

3D teknolojisinin daha da ötesinde, 4D Print (4D Baskı) teknolojisinin endüstriyel uygulama alanları ile ilgili bloğumuza hoş geldiniz. 4D Print (4D Baskı) nedir, ve endüstriyel alanda kullanımı nasıldır gibi sorulara cevaplar bulacağız.

4D Print (4D Baskı) Nedir ?

Kullanılan malzemenin kendi hafızasına sahip olduğu, bulunduğu çevre ile etkileşime girebilen ve şekil değiştirebilen baskıların alındığı teknolojiye 4D Print (4D Baskı) diyoruz.

Bu teknolojide kullanılan malzemelerin etkileşime girmesi için çevreden bazı etkilere maruz bırakılması gerekebilir. Bunlardan bazıları;

  • Isıtma ve soğutmaya duyarlılık
  • Kimyasallara karşı duyarlılık
  • Işığa duyarlılık
  • Elektriğe duyarlılık

Bu malzemeler, endüstriyel sektörüne veya medikal ortamda kullanmaya uygundur. Şekil değişikliği için dayanıklı malzemelerdir.

Endüstriyel Uygulama Alanları

MWCNT, ışıkla SMP aktivasyonunu sağlayan fototermal ısıtmayı gerçekleştirir.

4D Print (4D Baskı) teknolojisi kullanılarak üretilen SMP’lerden ve SMPC’lerden yapılan konuşlandırılabilir uzay yapıları, fırlatmada minimum bir hacme katlanabilir ve uzayda şekil hafızası sayesinde tam boyutlarına açılabilir.

4D Print (4D Baskı) ile üretilen kendinden montajlı reflektörler, dış etkilere maruz kalarak şekil hafızası ile şekil değiştirmektedir.

Bu çalışma, 4D baskılı lamine Miura-origami mozaiklerinin ve tüplerin basınç yüküne bağlı açılma ve katlanma altında şekil geri kazanımının ilerlemesine odaklanmaktadır.

Malzeme PLA-FDM yöntemi

Sandviç Yapılar

Sandviç panelin havacılık, denizcilik ve otomotiv mühendisliği gibi çok çeşitli hafif yapısal uygulamalarda hızla kullanıldığı bilinmektedir. Yeni çekirdek yapı, stereolitografi (SLA) işlemi ile üretilen termoset polimer olarak ışığa duyarlı 4D Print (4D Baskı) teknolojisine sahip reçine kullanıldı.

CFRTP tarafından üretilen kafes makas çekirdek yapıları, havacılık alanında ve astronotik uygulamalarda termoset matris kompozit kafes yapılarına umut verici bir alternatif sunar,  çünkü CFRTP olağanüstü geri dönüştürülebilirliğe, düşük yoğunluğa, uzun hizmet ömrüne ve iyi hasar direncine sahiptir. 4D Print (4D Baskı) teknolojisinin kullanım alanları oldukça genişlemiştir.

4D Print (4D Baskı) 3 × 4 çok hücreli yardımcı yapının programlanması ve geri kazanım döngüsü. Programlama, numunenin T g’ye ısıtılması  ve  tek eksenli bir çekme kuvveti kullanılarak 15 mm deformasyon uygulanması ve ardından oda sıcaklığına (RT) soğutulmasıyla elde edilir. Stressiz geri kazanım, numunenin tekrar T g’ye ısıtılmasıyla elde edilir. 4D ile üretilen bu numunelerin şekil hafızaları sayesinde ısı etkisine maruz kalarak şekil değiştirebilmesi bu örnekte de açıkça görülebilmektedir.

Drag Yelkenleri

Bu yelkenler, bir uzay aracının Dünya atmosferine inişini hızlandırmaya yardımcı olur.

Güneş yelkenleri, güneş ışığının büyük aynalara uyguladığı radyasyon basıncını kullanan bir uzay aracı tahrik yöntemidir. Güneş ışığından gelen solar etkiler ile, dışarıdan etkiye maruz kalan şekil hafızasına sahip 4D Print (4D Baskı) malzemeler ile üretilen bu yelkenler ile yüksek oranda enerji tasarrufu sağlanabilmiştir.

Özetlemek gerekirse, aktüatörleri ve menteşeleri değiştirmek için 4D Print (4D Baskı) baskı kullanılabilir, böylece geleneksel olana kıyasla daha ağır dönüşümü en aza indirir.

Endüstriyel ve medikal alanlar dışında, çok farklı alanlarda da yakın zamanda kullanımının artacağı açık olan 4D Print (4D Baskı) teknolojileri ile ilgili daha detaylı bilgiler ve hizmetleri için bizi takip etmeye devam edin.

4D Print (4D Baskı) Almak ve Diğer Detaylar İçin Bize Ulaşın!

Bize Yazın

info@3d3teknoloji.com adresine mail atın.

Müşteri Hizmetleri

0850 305 25 75 numaralı telefondan bize ulaşın.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.