fbpx

Filament Nasıl Kurutulur

3D yazıcı filamentleriniz havada ki nem yüzünden kolayca mahvolabilir.Bu blog yazısında  ıslak filamentin nasıl tanımlanacağına, nasıl kurutulacağına ve son olarak nemsiz sonucun nasıl saklanacağına bakacağız..

 

Tüm FDM 3D baskı filamentleri higroskopiktir.Bu malzemeninin nemi emmeyi sevdiğini söylemenin farklı bir yoludur.Bu higroskopiklik özellik 3D baskı malzemelerinizde hasara yol açabilir. Plastik polimerler, birbirine dizilmiş molekül zincirlerinden oluşurlar. Nemdeki su molekülleri bu zincirleri parçalayarak plastiği bozar ve baskı sırasında bir takım sorunlara neden olur.

Endişe edilecek bir durum yok çünkü ıslak filament makaraları kolayca saklanabilir ve uygun depolama gelecekteki aksilikleri önleyebilir.

 

Islak Filamentin Tanımlanması

Farklı filamentler nemi farklı oranlarda emer, ancak ıslak bir makaraya sahip olduğunuzu anlamanızı sağlayacak  birkaç ortak işaret vardır:

  1. Ekstrüzyon sırasında patlama veya çatırtı sesleri
  2. Parça mukavemetinin ve tabaka yapışmasının ciddi oranda azalması
  3. Düzensiz ekstrüzyon hatları oluşması
  4. Karakteristik olmayan şiddetli çekme, Kabarma veya sızma oluşması
  5. Baskılarda karakteristik olmayan dokulu veya bulanık yüzeyler oluşması

 

Eğer yukarıdaki işaretlerden birini görüyorsanız.Filamentinizi kurutmak sizin için iyi bir fikir olacaktır.Bir gece açıkta kalsalar bile Naylon, PETG, PVA ve flexible gibi higroskopik olan malzemelerle sorun yaşayabilirsiniz.

Bunun olmasını önlemeye yardımcı olacak kuru depolama seçenekleri mevcuttur.Fakat hasar zaten oluşmuşsa, ıslak filamenti tanımladığınız anda baskı gücünü ve kalitesini korumak için kurutmanız önemlidir.

Filamentinizi güvenli bir şekilde kurutmanın fiyat ve karmaşıklık bakımından farklılıklar gösteren birkaç yolu vardır.Yazımızın devamında filamentinizi kuru duruma getirmenin ana yollarına ve daha sonra bu şekilde nasıl kuru tutacağınızdan bahsedeceğiz.

 

 

Yöntem 1: Filament Kurutucu

Eğer filament kurutma hakkında bilginiz yoksa, filament kurutmak için özel olarak tasarlanmış cihazlar vardır. Filament kurutucu cihazlar sizin için en iyi seçenek olabilir.

Hepsinin kullanımı oldukça basit olan birkaç farklı özellikte çeşitli tipte filament kurutucular vardır.Özünde, makaranızı (makaralarınızı) içine koyun istediğiniz ayarı seçin cihaz kurutma işlemini yapıcaktır.

Filament kurutucuların çalışması için genel olarak bir güç kaynağı gerekir.Sıcak bir ortam oluşturmak için bir ısıtma elemanı kullanarak çalışır, ısı filamentten ve çevresindeki havadan gelen nemi buharlaştırır.Denemek istediğiniz filamana bağlı olarak genellikle bir sıcaklık seçeneğiniz ve kuruma süresini sınırlamak için bir zamanlayıcı ayarlama seçeneğiniz olacaktır.

Kurutma işlemi bittiğinde nemden arındırılmış olması gereken makaranızı geri alabilirsiniz.Bazı durumlarda,kurutucu yazıcının yanında çalışan bir filament besleyiciye sahip olcak ve aynı anda hem kurutup hem yazdırarak size zaman kazandıracaktır.

Isıtmalı filament kurutuculardaki en büyük isimlerden bazıları, yukarıda resmedilen ESUN-eBOX Lite.Bu makine size  daha güvenilir ve daha ince ayrıntılı bir kurutma deneyimi sunar.Bu sayede fırınınızı kullanmak zorunda kalmazsınız.

 

 

 

Yöntem 2 : Fırın

Filament kurutmada muhtemelen en kolay ve en yaygın yöntem fırın kullanmaktır.Sıcaklığı plastiğin cam geçis sıcaklığının hemen altına ayarlayın ve 4-6 saat nemin buharlaşması için fırında bırakın.Ne kadar uzun süre bırakırsanız filamentiniz o kadar kuruyacaktır.

 

En yaygın filamentlerden bazıları için uygun hedef sıcaklıklar şunlardır:

  • PLA: 40-45 ° C
  • ABS: ~ 80 ° C
  • Naylon: ~ 80 ° C

 

Makarayı yerleştirmeden önce fırınınız hedef sıcaklığa ulaşana dek beklemeyi unutmayın.Tüm fırınlar ısınırken hedef sıcaklığını biraz aşar bu yüzden makaranızı çok erken yerleştirmeyin yoksa eriyebilir ve siz erimiş bir yığınla karşılaşabilirsiniz.

 

Ayrıca fırınınızda yukarıdaki sıcaklıklarda tutma özelliğine sahip daha hassas ısı derecesi ölçümü için fırın termometresi gibi bir anlayış olması iyi bir şeydir.Eğer bu özellikleri sağlayan bir termometreniz yoksa hedef sıcaklıktan çok fazla sapma, tüm plastiği eritme ve tüm makaranızın bir araya gelme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

3D baskı mazlemelerinin, özellikle de ABS’nin hoş olmayan kokular ve dumanlar yayabileceğini unutmayın. Kendi yemek pişirdiğiniz bir fırında böyle bir koku ve duman olmasını istemezsiniz. Fırınınıza hangi gıda dışı maddelerin girdiğini daima dikkatlice düşünün ve filamentiniz kuruduktan sonra havalandırma için zaman tanıyın.

 

Yöntem 3: Gıda Kurutucu

Filamentinizi kurutmak için özellikle uygun bir fırınınız yoksa, gıda kurutucuları filament kurutmak için de harika araçlardır.

Başlangıçta meyve ve et gibi yiyecekleri kurutmak için tasarlanan kurutucular, fırınlardan daha düşük sıcaklıklarda çalışacak şekilde tasarlanmıştır, bu nedenle istenen aralıkta daha iyi sıcaklık stabilitesine sahip olmalıdırlar.Burada sınırlayıcı faktör,hangi malzemeyle çalıştığınıza bağlı olarak yeterince ısınmamaları olabilir.Kurutucular da genellikle yuvarlaktır.Filament makaralarınızı geçici olarak barındırmak için mükemmel bir şekildir.

 

Fırında kurutma işlemine benzer şekilde, kurutmakta olduğunuz malzemenin cam geçiş sıcaklığının biraz altında bir sıcaklık hedeflemek isterseniz:

  • PLA: 40-45 ° C
  • ABS: ~ 80 ° C (veya mevcut en yüksek sıcaklık)
  • Naylon: ~ 80 ° C (veya mevcut en yüksek sıcaklık)

Gıda kurutucuları ucuza temin edilebilir ve internetin her yerinde bulunabilen cihazlardır. Genellikle, makaralarınıza uyacak şekilde ekleyebileceğiniz veya çıkarabileceğiniz çıkarılabilir katmanlar ve meshing ile birlikte gelirler.

Ayrıca, doğrudan bir kurutucudan yazdırmanıza izin veren Tinkerman on Thingiverse’den (yukarıda resmedilen) proje gibi, amaçlarınıza daha da uygun hale getirmek için ekleri 3B yazdırabilirsiniz.

 

Uygun Depolama

Filamentleriniz kuruduğunda,mümkün olduğunca uzun süre kuru bir şekilde tutmak isteyeceksinizdir. Bunu yapmak için kuru makaralarınızın nem kontrollü bir ortamda saklanması gerekir. Bu, kurutucu paketler hava geçirmez olan bir kutudan özel ticari çözümlere kadar her yerde olabilir.

Genellikle birinci kutu çeşidi fazlasıyla yeterlidir.Ancak özel olarak tasarlanmış bazı kuru kutuların bazı ekstra avantajları vardır. Örneğin, Polymaker PolyBox doğrudan yazıcınıza beslenir ve iç sıcaklığı ve nemi gösterir, böylece çok kolay bir şekilde filamentinizin kuruluğunu takip edebilirsiniz. DIY alternatifleri arasında, bu makalenin en üstünde gösterilen Rubbermaid konteyner upcycling projesi ve yukarıda resmedilen tamamen 3D baskılı Spannerhands biriktirme sistemi bulunmaktadır.

En iyi depolama yönteminin bile filamenti sizin için kurutamayacağını unutmayın; sadece daha fazla nemi emmesini engelleyebilir.Filamentiniz tekrar ıslanırsa ya da başlamak için yeterince kuru değilse, yukarıda açıklanan yöntemlerden biriyle tekrar kurutmanız gerekir.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.