fbpx

Anycubic Photon Mono X, Photon Mono SE ve Photon Mono Karşılaştırma

Bu yazımızda Anycubic’in yeni yüksek fiyat/performans oranına sahip reçineli DLP Tabanlı SLA 3D Yazıcıları; Anycubic Photon Mono, Anycubic Photon Mono SE ve Anycubic Photon Mono X’ten bahsediyor olacağız.

Anycubic ve SLA 3D Yazıcılar

Anycubic 2015 yılında Çin’in Shenzen kentinde iki arkadaş tarafından kurulmuş bir 3D yazıcı şirketidir ve kısa sürede küresel 3D yazıcı pazarının trend belirleyici markalarından biri olmuştur.

Yüksek fiyatlara satılan SLA 3D yazıcılara alternatif olarak Anycubic ilk uygun fiyatlı DLP Tabanlı SLA 3D yazıcısı Photon’u 2018 yılında duyurarak çığır açmıştır. Daha sonrasında Photon S ve Photon Zero modellerini çıkararak bu modeli güncellemeye devam etmiştir. O zamandan beri şirket hem ekipmanlarının kalitesini hem de teknolojilerini önemli ölçüde geliştirerek yeni modelleri piyasaya sürdü: Anycubic Photon Mono, Anycubic Photon Mono SE ve Anycubic Photon Mono X. Gelin bu 3 farklı modeli inceleyelim.

Anycubic Photon MonoAnycubic Photon Mono SEAnycubic Photon Mono X
Baskı Hacmi130 x 78 x 165 mm130 x 80 x 160 mm192 x 120 x 245 mm
LCD Çözünürlüğü6 inç, 2K Monochrome, 2560 x 1620 piksel6 inç, 2K Monochrome, 2560 x 1620 piksel8,9 inç, 4K Monochrome, 3840 x 2400 piksel
Min. Katman Yüksekliği10 mikron10 mikron10 mikron
XY Çözünürlüğü0,051 mm (51 mikron)0,051 mm (51 mikron)0,050 mm (50 mikron)
Katman Kürlenme Süresi1-2 saniye1-1,5 saniye1-2 saniye
Maks. Baskı Hızı50 mm/saat80 mm/saat 60 mm/saat
KalibrasyonManuel (destekli)Manuel (destekli)Manuel (destekli)
Baskı Malzemesi405 nm UV Reçine405 nm UV Reçine405 nm UV Reçine
BağlantıUSBUSB, Wi-FiUSB, Wi-Fi
Ekran2.8 inç Renkli Dokunmatik Ekran3,5 inç Renkli Dokunmatik Ekran3,5 inç Renkli Dokunmatik Ekran
Önerilen DilimleyiciAnycubic Photon SlicerAnycubic Photon SlicerAnycubic Photon Slicer

Bu üç uygun fiyatlı 3D yazıcılar arasındaki temel farklar yazıcılarda kullanılan lcd ekranlardan, baskı hacminden ve baskı hızından geliyor.

Çözünürlük

Üç Photon modelinde de projektör olarak RGB ekran yerine tek renkli (monochrome) LCD ekran kullanılır. Monochrome LCD ekanlar RGB ekranlara göre baskı hızını 2-3 kat arttırır ve kullanım ömrünü 4 kat uzatır.

Çözünürlük, 3D yazıcıların, özellikle de reçineli 3D yazıcıların dikkat edilmesi gereken temel özelliklerden biridir. Reçineli bir 3D yazıcıda, LCD ekranlar, altlarındaki ışık kaynağı için geçirgen maskeler görevi gören, size baskı çözünürlüğünüzü veren bileşenlerdir.

Bu yazıda incelediğimiz yazıcılardan ikisi; Anycubic Photon Mono ve Mono SE, 2560 x 1620 pikselde 6 inç 2K monochrome LCD’ye sahiptir. Hemen hemen aynı baskı hacmine sahip bu yazıcılarda XY çözünürlüğü 51 mikron (0,051 mm) olarak çıkar.

Anycubic Photon Mono X modeli ise, 3840 x 2400 piksel boyutunda 4K çözünürlüklü, 8.9 inç bir LCD’ye sahiptir. LCD’nin piksel boyutları ve inç boyutları sayesinde baskı hacmi artarken, 192 x 120 x 245 mm’lik baskı hacminde çözünürlükten kayıp yaşanmaması sağlanmıştır. Anycubic Photon Mono X’in XY çözünürlüğü 50 mikron (0,050 mm) olarak çıkar.

Her üç makine de minimum 10 mikron katman yüksekliğine ulaşır ve pano boyunca çok ayrıntılı baskılar garanti eder.

Baskı Hacmi

Anycubic Photon Mono X’in bu 3D yazıcı arasında en büyük yapı hacmine sahip olan modeldir Photon Mono ve Photon Mono SE’nin XYZ ölçüleri birbirine çok yakın olsa da Photon Mono, ~ 1,72 litre baskı hacmi sunarak ~ 1,66 litre kapasitesiyle Photon Mono SE’den biraz daha iyi bir performans sergiliyor. Her iki yazıcı da aynı X ve Y ekseni boyutlarını sağlar (aynı baskı yatağını kullanırlar), ancak Photon Mono, Z ekseninde yarım santimetre daha fazla sunar.

Öte yandan, Mono X, Mono ve Mono SE’nin hacmini pratik olarak üç katına çıkaran ~ 5.65 litrelik bir hacim sağlar. Yani baskı fikirleriniz için fazlasıyla yeterli alana sahiptir.

Baskı Hızı

Burada anlatılan üç model “Mono” ismini de aldıkları monochrome tek renkli LCD projektör sayesinde, renkli projektörlerde 8 saniye süren katman kürleme hızını 1-2 saniyeye düşürür.

Bu üç model arasından en yüksek baskı hızına sahip en hızlı katman kürleme hızına da sahip olan Photon Mono SE’dir. 1-1,5 saniyede bir katman kürleyebilen Photon Mono SE, max 80 mm/s hıza kadar baskı alabilir. Photon Mono SE, maks. 50 mm/s hıza sahip olan Photon Mono’dan daha güçlü bir ışık kaynağına sahip olduğu için daha hızlı baskı alabilir.

Photon Mono X bu üçlü arasında en güçlü ışık kaynağına sahip olan model olsa da geniş bir baskı hacmine sahip olduğu için maks. 60 mm/s hızda baskı alabilir. Böyle bir baskı hacmi için iyi bir hız.

Tasarım

Photon Mono SE’de Photon S modelinde gördüğümüz gibi ekipman kasasıyla bütün, yukarı doğru açılan kapağıyla erişilebilen bir baskı kabini yer alır.

Photon Mono ve Photon Mono X’de ise uygun fiyatlı reçineli yazıcılar için gerçekten en üretken tasarım seçeneği haline gelen çıkarılabilir akrilik üst kapak tercih edilmiş.

Görünüm açısından her zaman olduğu gibi, bir tasarımı diğerine tercih edip etmemeniz kişisel zevkinize bağlıdır ancak kullanılabilirlik açısından bakıldığında, tamamen erişilebilir bir alana sahip olmanın ,baskıların çıkarılmasını ve hazırlanmasını biraz daha kolaylaştıracağını da göz önünde bulundurmayı unutmayın.

Bağlantı

Photon Mono serisindeki her yazıcı bir USB bağlantısına sahiptir. Ancak Mono SE ve Mono X ayrıca bir Wi-Fi bağlantı modülü ile donatılmıştır. Wifi bağlantısını kullanabilmek için, yazıcıyla birlikte kutuda bulacağınız USB belleğe önceden yüklenmiş bir .apk dosyası olarak gelen Anycubic’in android telefon uygulamasını kullanmanız gerekir. Bunun kurulumu biraz vakit alabilir ve bu uygulama IOS cihazlarda kullanım için uygun değildir.

Yine de bildiğiniz yoldan ilerleyip sadece usb bağlantısını kullanarak da hemen 3D baskı almaya başlayabilirsiniz.

Filtrasyon

Photon Mono SE’nin diğer modellere göre avantajlardan biri de bir filtrasyon sistemine sahip olmasıdır. Photon S ile aynı ekipman kasasına sahip olmanın faydalarını filtrasyon kısmında koruyan Photon Mono SE, Photon S’teki sisteme benzeyen temel seviyede bir filtrasyon sistemi ile geliyor. Bu özellik Anycubic Photon Mono ve Anycubic Photono Mono X’de yer almayan bir özelliktir. 

Fiyat ve Son Karar

Ürün fiyatları kura bağlı olarak dalgalanmalar gösterebileceğinden net fiyat vermek bu yazının güncelliğini kaybetmesine sebep olabilir. O yüzden genel olarak yüksek fiyattan düşük fiyata bir sıralama yaparsak sıralamamız; Anycubic Photon Mono X, Anycubic Photon Mono SE ve Anycubic Photon Mono olacaktır.

Bu üç DLP Tabanlı SLA 3D yazıcı arasından birini seçmek içni kararınızı etkileyecek pek çok faktör olsa da genel olarak eğer sizin için önemli olan geniş baskı hacmi ise Anycubic Photon Mono X’i, büyük baskı hacimlerine ihtiyacınız yoksa hızlı baskılar için Photono Mono SE’yi, başlangıç seviye reçineli 3D yazıcı için Photon Mono’yu tercih edebilirsiniz.

Daha fazla bilgiye ihtiyacınız mı var? Bizimle iletişime geçin konunun uzmanı mühendis ekibimiz sorularınızı yanıtlasın ve size detaylı bilgi versin. 

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.