fbpx

Başarı Hikayesi: Killa Design Mimarlık – Yarının Binalarının 3D Baskısı

Son yirmi yılda, gelişen CAD araçları ve inşaat teknikleri sayesinde mimarlar çok daha yüksek tasarım özgürlüğünün tadını çıkarıyorlar. Tasarımlar daha organik, çevik ve dinamik hale geliyor ve mimarlık şirketlerinin mümkün olanın sınırlarını zorlamasını sağlıyor. Killa Design bu şirketlerden biridir. Merkezi Dubai’de bulunan Killa Design, şimdiye kadar inşa edilen en karmaşık yapılardan biri dahil olmak üzere benzersiz, ikonik, zamansız tasarımlara odaklanıyor.

Geleneksel Yeterli Olmadığında

Karmaşık bir şekle sahip bir bina geliştirmek, hem tasarım hem de inşaat açısından zordur. Mimarlar, binanın yapısını ve şeklini olabildiğince erken anlaması gerekir. Bunu başarmak için fiziksel ölçekli bina modelleri oluştururlar. Ancak Gelecek Müzesi’ninki gibi karmaşık ve organik tasarımlar için, geleneksel model oluşturma yöntemleri yetersiz ve bazen işe yaramaz.

Bir Dönüm Noktası İnşa Etmek

Gelecek Müzesi, Dubai Hükümdarı ve Birleşik Arap Emirlikleri Başkan Yardımcısı ve Başbakanı Şeyh Muhammed bin Rashid Al Maktoum liderliğindeki Dubai Future Foundation’ın girişimlerinden biridir. Zaten yapım aşamasında olan Gelecek Müzesi, 78 metre yüksekliği ve eliptik tasarımında neredeyse hiç düz çizgisi olmayan, karmaşık tasarımlı bir bina.

Dubai'deki Gelecek Müzesi'nin tasarımında neredeyse hiç düz çizgi yok

Killa Design, müteahhitlere, üreticilere ve hükümet inceleme mühendislerine inşaat başlamadan önce binanın tam bir anlayışını sağlamak için 3D yazdırılmış modeller kullandı. Dış şekle ek olarak firma, binanın çekirdek yapısını göstermek için kesit modelleri yazdırdı. 

Kesit model, Gelecek Müzesi'nin iç yapısını gösteriyor

Müzenin tamamı, cephesi için bir temizlik stratejisi oluşturmanın yanı sıra iple erişim planlamasına yardımcı olmak için basıldı. 3D baskılı bir kesit, müzenin iç mekan düzenlemesi hakkında net bir fikir verdi. Cepheyi inşa etmek için kullanılan teknolojiyi göstermek için başka bir bölüm basıldı. Her baskı, mimari zorluklar için önerilen çözümlerin hem etkili hem de mümkün olduğunu göstermede üzerine düşeni yaptı. 

Sıradan Bir Ofis Yok

Geleceğin Ofisi, devasa bir 3D yazıcı kullanılarak betondan oluşturuldu

Dünyanın ilk 3D baskılı ofis binası olan Gelecek Ofisi oldukça zorlu bir görevdi. Dış cephesi, devasa bir 3D yazıcı tarafından birden fazla beton parçaya basıldı ve ardından yerinde monte edildi. Ancak bu gerçekleşmeden önce, Killa Design’ın binanın gerçek parçalarını basacak Çinli şirket tarafından belirlenen kısıtlamalar dahilinde çalışan bir tasarım yaratması gerekiyordu.

Ultimaker yazıcılarını kullanan Killa Design, sıcaklığın 45 ° C’ye ulaştığı Dubai iklimi için aynı anda çalışan ve enerji açısından verimli bir tasarım yaratmayı başardı.

Uzun Bir Meydan Okuma

Killa Design’ın projelerinden bir diğeri de Dubai’nin kalbinde yer alan 111 katlı bir konut gökdeleni olan SRG Tower. Organik tasarımı, optimum iklim verimliliği sağlarken, kulenin kendisi güneş panelleriyle kaplıdır. Yapının tepesindeki iki rüzgar türbini, 500 milyon watt’lık tepe enerji üretiyor.

111 katlı SRG Tower'ın bir modeli

SRG Kulesi kadar yüksek bir bina inşa etmek oldukça zordur. Hele ki bu binaya kki türbin eklemek işleri daha da zorlaştırıyor. Killa Design, bu binanın tasarım zorluklarını meslektaşları ve müşterileriyle kolayca gözlemlemek ve tartışmak için bir yola ihtiyaç duyuyordu. Kulenin 3 boyutlu baskı modellerini kullanarak SRG Tower’ın dış yapısının fizibilitesini belirlemek, geleneksel yöntemlere göre çok daha kolay oldu. Dolayısıyla Killa Design’ın mühendisleri, binanın 3D baskılı üstünü analiz ederek türbinleri kurmak için hızlıca bir çözüm buldu.

Hayal Edin, Yaratın, Üretin

Mimari model yapımının çoğu için Killa Design, birden fazla konsept ve yineleme oluşturmak için Ultimaker S5‘i kullanıyor . Bu, yaratıcı beyin fırtınası oturumları sırasında fikirleri sunmaya ve açıklamaya büyük ölçüde yardımcı olur ve tasarım sürecini önemli ölçüde hızlandırır.

Gelecek Müzesi'nin 3 boyutlu basılmış modeli

Ve Ultimaker‘ın ikili ekstrüzyonu sayesinde, dünya çapındaki mimarlar ihtiyaç duydukları herhangi bir şekli ihtiyaç duydukları anda basmaktadır. Suda çözünür PVA, basılması gereken her yerde, baskı tablasına düşmeden malzemeyi basmak için destek görevi görür. Baskı bittiğinde, mimarlar PVA’yı baskıyı normal musluk suyuna batırarak çıkarırlar – el işçiliği gerekmez. Mimarların, tasarımlarının yalnızca fiziksel bir temsilini istedikleri kısmını seçmeleri ve hemen basmaları gerekir.

Siz de iş akışınıza Ultimaker‘ı dahil ederek daha verimli çalışmak ister misiniz? Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaynak: https://ultimaker.com/learn/3d-printing-the-buildings-of-tomorrow

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.