fbpx

Çift Kafalı 3 Boyutlu Yazıcılar – Dual Extruder

Bu yazımızda dual extruder yazıcılar nedir çalışma prensibi nasıldır anlatıyor yüksek performanslı yazıcılar ile birlikte inceliyor olacağız.

Seçmiş olduğumuz modeller Raise Pro 3,Flashforge Creator 3 Pro,Creabot F430 modelleridir.

3D yazıcıları birbirinden ayıran özelliklerden biride kullandığı Extruder sayısıdır. Tek kafalı bir Extruder 3D yazıcı mevcutsa baskı duraklatılıp filament değiştirilmediği taktirde tek bir renk ve tek bir çeşit filament kullanılabilmektedir. Çift Extruder kullanılarak farklı malzeme birleşimi ve farklı renk kullanabilme çeşitliliğimiz artmaktadır. Piyasada birden çok farklı çift kafa 3D yazıcı bulunmaktadır. Bunlara örnek CreatBot F430, Flashforge Creator3, Raise Pro 3 gibi birçok örnek 3D yazıcı verilebiliriz.

Bu 3 yazıcı hakkında konuşacak olursak sessiz bir çift kafa 3D yazıcı satın almak istersek Raise Pro 3, IDEX (bağımsız) bir kafa yapısına sahip 3D yazıcı istediğimizde Flashforge Creator 3 PRO , Isıtıcı kabinli (heated chamber) teknolojisine sahip  Creatbot F430 3D yazıcı öne çıkan ürünler olarak değerlendirilebilir.

CreatBot F430

FlashForge Creator 3 PRO

Raise PRO 3

Çift Extruder yazıcıların en iyi özelliği standart bir malzemeyi çözünebilir bir destek malzemesi ile birleştirebilmemizdir. Çözünebilir destekler sayesinde baskımızda destek işaretleri kalmayacaktır ve temizlenmesi imkânsız yerlere destek atabilmemize olanak sağlayacaktır. Bu destek malzemeleri 2 çeşit olarak mevcuttur. Suda çözünen PVA filament ve Özel bir çözelti ile çözünen HIPS filamenti mevcuttur.

                           PVA                                                             HIPS

Çift kafa yazıcıların güzel özelliğinden biri de farklı renk filamentleri tek baskıda bileştirebilmesidir. Çift renk baskılar ile baskımızdaki önemli detayları farklı renkte belirtebilir veya baskımızda çift renk ile daha estetik sonuçlar elde edebiliriz.

                                 Baskı 1                                                              Baskı 2

                             Baskı 3

Çift Extruder yazıcılar da 2 çeşit kafa yapısına sahiptir. Raise PRO 3 yazıcı gibi birleşik bir kafa yapısına sahip yazıcılar mevcuttur ve Flashforge Creator 3 PRO gibi bağımsız (IDEX) kafa yapısına sahip yazıcılar mevcuttur.

Bağımsız kafa yapısına sahip yazıcılar ile bir baskı süresi ile 2 adet baskı alabilmekteyiz. Baskı hacmimiz x ekseninde yarı yarıya düşse bile tek bir baskı süresi ile 2 adet baskı alabilmekteyiz. Bu bize süre olarak büyük avantaj sağlamaktadır.

                    Baskı 4

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.