fbpx

Filament Üretimi Nedir? 3Devo Filament Üretim Makineleri Nelerdir?

Filament üretimi, 3D yazıcı teknolojisi için vazgeçilmez bir adımlardan biri olma yolunda ilerlemektedir. 3D yazıcılar, farklı malzemelerden filamentler kullanarak nesneleri katman katman oluşturur. Ancak, bu filamentlerin doğru kalite, boyut ve özelliklere sahip olması, 3D baskı kalitesini etkiler. Bu nedenle, filament üretimi, 3D yazıcı kullanıcıları için önemli bir konudur. Bu yazıda, filament üretiminin nasıl yapıldığını, farklı filament türlerini ve filament üretiminde kullanılan teknolojileri keşfedeceğiz.

Filament, FDM 3D yazıcıların yakıtıdır ve bugün, her biri biraz farklı malzeme ve katkı maddelerinden yapılmış binlerce farklı filament mevcuttur. Ancak hepsinin (veya en azından büyük çoğunluğunun) paylaştığı bir şey nasıl yapıldıkları: bir filament ekstruder ile.

Filament üretimi bağlamında filament ekstrüderleri, FDM 3D yazıcılardaki ekstrüder düzeneği ile aynı değildir. Bunun yerine, granül malzeme peletlerini eriten ve erimiş plastiği bir nozülden geçirerek ip benzeri 3D baskı filamenti oluşturan cihazlardır.

Tıpkı herhangi bir üretim makinesinde olduğu gibi, filament ekstrüderler de boyut, ölçek ve özellik bakımından farklılık gösterebilir. Büyük ölçekli filament üreticileri tarafından kullanılan ekstrüderler tipik olarak tüketici sınıfı seçeneklerden çok daha büyük, daha hızlı ve daha pahalıdır. Aslında, ikincisi, 3D baskı alanındaki son gelişmeleri temsil ediyor.

 

Filament Nasıl Üretilir?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, filament ekstrüderleri plastik topakları eritir ve bunları bir filament şeklinde ekstrüde eder. Bununla birlikte, filament üretim süreci, sadece eritme ve ekstrüzyondan biraz daha karmaşıktır. 

İlk olarak, belirli bir termoplastik malzemeden topaklar elde etmelisiniz. Filament üretim sürecinde kullanılan peletlerin bileşimi baştan sona aynı olmalıdır; aksi takdirde, üretilen filament tutarlı bir şekilde yazdırılamayabilir ve baskı kalitesinden ödün verebilir.

Saf peletler elinizdeyken, bunları bir filament ekstrüderin hazne (veya giriş) mekanizmasına yüklersiniz. Çoğu tüketici sınıfı filament ekstrüderde, besleme hunisi basitçe dikey olarak yönlendirilmiş, üstü ve altı açık olan içi boş bir kaptır, böylece makine daha fazla filament ürettikçe sürekli olarak daha fazla pelet ekleyebilirsiniz.

Peletler hazneye düştüğünde, en altta bulunanlar, şekil olarak bir burgu ucuna benzer şekilde dönen bir vidaya çekilecektir. Bu vida, pelet akışını tutarlı tutmak ve herhangi bir sıkışmayı önlemek için kullanılır.

Peletleri eritmek için vida genellikle bir ısıtma bölgesine (veya birkaçına) girer ve burada ısıtma elemanları peletleri erimiş bir forma eritmek için kullanılır. Vida dönmeye devam eder ve sonunda erimiş plastiği, plastiğe sicim benzeri filament formunu veren hassas makine memesinden dışarı iter.

Bu, çoğu tüketici seviyesindeki filament ekstrüder için genellikle yolun sonudur. Bununla birlikte, makineye ve eklentilerine bağlı olarak, şeklini katılaştırmak için plastiği hızla soğutan ve sıkı çap toleransı sağlayan bir tür soğutma mekanizması da olabilir. Hatta bazı ekstrüderler, ip telini bir makara etrafına sarmak için bir makara mekanizmasına sahiptir.

3Devo İle Filament Üretimi

3devo, filament üretiminde lider bir markadır ve geniş bir ürün yelpazesi sunar. Şirketin filament üretim makineleri, PLA, ABS, PETG, Nylon ve daha birçok malzeme türü için filament üretimini mümkün kılar. 3devo filament üretim makineleri, yüksek kaliteli filament üretimi için tasarlanmıştır ve kullanıcıların farklı filament boyutları, şekilleri ve özellikleri ile oynamalarını sağlar. Ayrıca, 3devo’nun filament üretim makineleri, yüksek verimlilik, hassasiyet ve kullanım kolaylığı sağlar. 3devo, filament üretim teknolojilerinde sürekli olarak yenilikler yaparak, filament üretimini daha da kolaylaştırmak ve optimize etmek için çaba göstermektedir. Şirket, sırasıyla filament üretimi ve malzeme testi için tasarlanan Precision ve Composer ekstrüder serilerinde dört farklı filament ekstruder satmaktadır.

3devo’nun ekstrüderlerini rakiplerinden ayıran bir şey de dış görünüştür. Precision ekstrüderler, filaman yapmak için karmaşık mekanizmaları gizleyen iyi organize edilmiş bir tasarıma sahip, şüphesiz çevredeki en iyi görünen filament ekstrüderlerden biridir.

Ve Precision 350 ile 450 arasındaki farkı merak ediyorsanız, hepsi sıcaklık limitlerindedir. 350 modeli, PLA’dan naylona kadar geniş bir malzeme yelpazesini üretmek için yeterince sıcak olan 350 °C’lik maksimum ekstrüzyon sıcaklığına sahiptir. Ve zaten tahmin etmiş olabileceğiniz gibi, Precision 450 450 °C’ye ulaşabilir ve PEEK, PEI, PSU ve PES dahil olmak üzere çok daha geniş bir filament malzeme yelpazesinin üretilmesini sağlar.

Ekstruder, filament üretmek için dört ısıtma bölgesi ve 43 mikron hassasiyete sahip bir filament çap sensörü kullanır. Bu, üretilen filamanı çok hassas hale getirir, dolayısıyla iki ekstrüderin adı verilir. Ayrıca, her iki ürünün de kullanımı son derece kolaydır, makinede bulunan ve üretildikten sonra filamentinizi makaraya saran bir filament makarası tutucusu vardır.

Composer serisi de 350 ve 450 model olarak geliyor. Tanıdık bir alüminyum çerçeve, dört bağımsız ısıtma bölgesi ve çap doğruluğu ile makineler Precision serisine benzer. Model adları ayrıca maksimum ısıtma sıcaklıklarıyla da uyumludur: sırasıyla 350 °C ve 450 °C.

Composer serisini özel kılan, makinaların farklı malzemeleri ve katkı maddelerini karıştırarak özel filament karışımlarını tıkanmadan yapabilmesidir. Precision serisinden bir ekstrüder ile bunu yapmanıza neyin engel olduğunu merak ediyorsanız, cevap makinedeki ekstrüzyon vidasındadır. 3devo’ya göre Composer serisindeki ekstrüderler, Precision serisi ekstrüderlerde bulunan “yüksek akışlı” vida gibi çeşitli malzemeleri ve katkı maddelerini karıştırırken tıkanma olasılığı olmayan bir “malzeme karıştırma vidası” ile donatılmıştır.

Bu yazımızda filament üretimi ve 3Devo’nun filament üretim sistemlerini inceledik. 3devo filament üretim sistemine ait tüm ürünlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir, ürün sayfalarımızı inceleyebilirsiniz!

3D Tasarım, 3D Tarama ve 3D Baskı Konularında İlave Sorularınız ve İhtiyaçlarınız İçin Anında 3D3 Technology Uzman Ekibi ile İletişime Geçebilirsiniz.

Bize Yazın

info@3d3teknoloji.com adresine mail atın.

Müşteri Hizmetleri

0850 305 25 75 numaralı telefondan bize ulaşın.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.