fbpx

Metal Filament ile FDM 3D Yazıcıda Metal Baskılar Almaya Hazır Mısınız?

Üç boyutlu yazıcıların durdurulamaz ilerleyişinde bir adım daha masaüstü FDM Yazıcılar için Metal Filament ile atıldı.

3D Yazıcılarla metal parçalar üretebilmeniz için metal malzeme işleyebilen ve bu iş için özel olarak geliştirilmiş endüstriyel metal 3D yazıcılar almanız gerekir. Bu endüstriyel metal 3D yazıcılar hem FDM 3D yazıcıdan daha çok yer kaplar hem de bu metal 3D yazıcılara sahip olabilmek için çok büyük bir bütçe ayırmanız gerekir.

Metal 3D yazıcılar bu kadar pahalıyken, bu engeli atlayıp metal filament ile masaüstü FDM 3D yazıcınızda metal parçalar üretme fikri çok cazip gelirdi değil mi? Artık çok uzak değil!

Bütün bunlar 3D yazıcıyla metal parça üretmek ile aramıza mesafeler koysa da, gün geçtikçe mesafeler daralıyor, hatta BASF Metal Filament ile kapanıyor.

Basf 316 L Metal Filament

Metal Filament Nedir? BASF Metal Filament 316 L

Dünyanın önde gelen kimya markalarından BASF, yüksek performanslı filamentleri ve baskı malzemeleriyle masaüstü FDM 3D yazıcınızdan alacağınız performansın sınıf atlamasını sağlıyor.

BASF’ın ürettiği filamentlerden olan Ulftrafuse 316 L Metal Filament, metal 3D yazıcılara ve geleneksel üretim yöntemlerine göre çok daha uygun fiyata masaüstü 3D yazıcınızda %100 metal parçalar almanızı sağlıyor.

Geleneksel üretim yöntemlerine göre çok daha az toplam maliyete üretim yapmanızı sağlarken, tasarımlarda çok daha özgür olma imkanı tanıyor.

BASF Ultrafuse 316 Özellikleri

  • 316L tipi paslanmaz çelik parçalar üretir.
  • Kolay kullanım.
  • Mekanik özellikleri arttıran düzgün parçacık dağılımı.
  • OSHA dostu işleme.
  • Yüksek esneklik, herhangi bir yazıcıdaki karmaşık avara kasnakları ve kılavuz silindiri filament taşıma sistemleri ile hunilere izin verir.
  • Kaymaz bir dış yüzey kullanılarak hem Bowden hem de doğrudan tahrikli ekstrüderlerle uyumlu.
  • Sinterleme sırasında büzülme, parça tasarımı sırasında ayar yapılmasını gerektirir.

BASF 316 L Metal Filament hakkında ayrıntılı teknik bilgi için;BASF 316 L Metal Filament Teknik Datasheet

Ultrafuse 316L Metal Filament, kütlesel olarak yüzde 90 oranında yüksek oranda rafine edilmiş metal parçacıkları ile termoplastik bağlayıcılardan oluşur. Baskı işleminin gerçekleşmesi için bu termoplastik bağlayıcıların filamentin yapısında olması gerekir. Baskı işleminden sonra yapılacak işlemlerle bu bağlayıcı termoplastik bağlayıcılar basılmış parçadan uzaklaştırılır ve metal filamentle basılmış parça tam anlamıyla metal özelliğe kavuşur.

Metal Filament Baskı Sonrası İşlem: Debinding ve Sinterleme

Metal Filament ile FDM 3D yazıcıyla baskı aldıktan sonra çıkan parçanın baskı sonrası debinding ve sinterleme işleminden geçmesi gerekmektedir.

Debinding

Debinding, yazdırma işlemini etkinleştirmek için gerekli olan termoplastik bağlayıcıların çıkarılmasıdır. Katalitik bağlama, yeşil parçaların bir azot atmosferinde gazlı nitrik aside (HNO3) maruz bırakıldığı ve ısıtıldığı termokimyasal bir işlemdir. Debindingin amacı, bu katalitik bağlama ile bağlanan termoplastik bağlayıcıyı son parça üzerinde en az etkisi olacak şekilde en kısa sürede çıkarmaktır.

Sinterleme

Debinding işleminden sonra bağlayıcı parçanın parçadan çıkarılmasıyla oluşan moleküler boşlukların dolması ve parçanın metalik özellikleri tam anlamıyla göstermesi için saf hidrojen buharında sinterleme işlemi gerçekleştirilir.

Sinterleme işlemi gerçekleştirildiğinde debinding işlemi ile parçadan uzaklaştırılan bağlayıcıların bıraktığı boşluk yok olacaktır. Dolayısıyla sinterleme işleminden sonra nihai parça sinterleme işleminden önceki haline göre biraz küçülmüş olacaktır. Metal filamentle basılacak bir parçayı tasarlamadan önce sinterleme işlemi sonrasında gerçekleşecek boyut küçülmesini göz önünde bulundurmak ve bu şekilde tasarımı yapmak gerekmektedir.

Basf 316 L Metal Filamentle üretime geçmeden önce metal filamentle nasıl baskı almanız gerektiği hakkında ayrıntılı bilgiyi kullanıcı kılavuzunda bulabilirsiniz.

Ultrafuse 316L metal 3D baskı filamenti herhangi bir masaüstü 3D yazıcıda basılabilir. Doğru tasarım parametrelerini ve baskı ayarlarını kullanarak, basitleştirilmiş sertleştirilmiş çelik nozul yükseltmesi ile birlikte, üreticilerden ve mühendislerden, araştırmacı öğrencilere ve hobi kullanıcılarına kadar herkes Basf 316 L ile baskı yapabilir.

Tasarımcılar, üreticiler ve mühendisler, daha hızlı prototip üretebilir ve paslanmaz çelik metalden yapılmış uygun fiyatlı tek seferlik özel parçalar oluşturabilir ve geleneksel metal üretim yöntemlerine kıyasla hem zamandan hem de maliyetten tasarruf edebilir.

Basf 316 L Filament, çok yakında 3D3 Teknoloji güvencesiyle Türkiye’deki üç boyutlu yazıcı kullanıcıları için satışa sunulacak. Takipte kalın!

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.