fbpx

Modern Araba Tasarımcıları Neden 3D Yazıcıları Kullanıyor?

Modern araba tasarımı, ister yeni arabalar inşa ediyor ister eskilerini restore ediyor olsun, 3D baskının çeşitli aşamalarda yaygın olarak kullanıldığı karmaşık bir süreçtir. 3D yazıcılar, yeni otomobilin geliştirilmesinin ilk aşamalarında, özellikle normal yükleniciler ve bileşen tedarikçilerinin henüz dahil olmadığı zamanlarda çok kullanışlıdır. Son zamanlarda önde gelen otomobil üreticilerinde, tasarım fikirlerini iletmek için bilgisayar görüntülerine güvenmek yerine fiziksel, 3D basılı modellerle çalışmaya doğru bir geçiş var. İleri gelen 3D yazıcı markalarında Zortrax 3D yazıcılar da hem küçük atölyelerde hem de Ferrari gibi dünya lideri markalarda otomobil tasarımında kullanılıyor.

Bu yazımızda 3D yazıcıların hem dünya lideri markalarda hem de küçük atölyelerde nasıl kullanıldığı hakkında Zortrax 3D yazıcı kullanıcılarının deneyimleri yer alıyor.

Araba Tasarımında 3D Yazıcı Kullanımı

Dünya markası Ferrari’nin eski tasarımcılarından, şu anda Vins motorun sahibi Vincenzo Mattia, Ferrari’nin tasarım konusunda takıntı derecesinde ince eleyip sık dokuduğundan bahsediyor. Dolayısıyla Ferrari’nin tasarımcı seçerken hiçbir iş başvurusu almadığını, tasarımcılarını kendi incelemelerine göre belirleyip, iş teklif ettiklerini belirtiyor.

Vincenzo Mattia’nın aktardığına göre Ferrari’de tasarım ekipleri, her projenin çeşitli düzeylerdeki çeşitli paydaşlar tarafından kabul edilmesi gereken katı, hiyerarşik bir yapıda organize edilir. Diğer bir zorluk ise çok sıkı teslim tarihlerinde çalışmak. Böyle bir ortamda, hiyerarşinin birden çok aşamasından, hızlıca yeni tasarım fikirleri elde etmek için 3D baskı teknolojisinin derinlemesine anlaşılması çok önemlidir.

Otomobil tasarımının kendisi de, Ferrari’nin Geliştirme Test Pilotları Başkanı Raffaele de Simone’un Resmi Ferrari Dergisi’ne verdiği bir röportajda kapsamlı bir şekilde ele alınan çok aşamalı bir süreç. Nasıl göründüğüne dair romantik fikir, her şeyin kağıda çizilen tek bir çizgiyle başlamasıdır. Daha sonra ilk önemli süreç pazarlama adımıdır. İlk olarak, platformun 6 yıl önceden tahmin edilen pazar taleplerine göre tanımlanması gerekiyor. Çok sayıda koltuk, performans seviyesi ve konfor gibi şeyler önceden planlanmalıdır. Ferrari temelde bir dilek listesi çıkarır ve oradan çalışmaya başlar. İlk konsept çizimleri ancak platform tanımlandıktan sonra yapılır.

De Simone, her yeni Ferrari’nin hayatına, şirketin yeni bir arabada kullanmak istediği çözümleri test etmek için yenilenmiş halihazırda mevcut bir otomobil olan bir Demo olarak başladığını belirtiyor. Demo aşaması, yeni bileşenlerin modellerini hızla üretmek için 3D baskı teknolojisinin kullanıldığı yerdir. Demo aşaması sona erdiğinde, Ferrari tasarımcıları, yeni otomobilin şekillendiği ilk aşama olan Mulotipo adlı gerçek prototipi inşa etmeye devam ediyor. Mulotipolar, yeni şasi, süspansiyon ve iç tasarım ile sıfırdan inşa edildi. Tasarımcıların yeni bir iç mekanın prototipini oluşturduğu bu aşamada 3D yazıcılar daha da fazla kullanılıyor.

Araba Restorasyonunda 3D Yazıcı Kullanımı

Bir otomotiv tasarımcısı olarak kariyer edinmenin bir başka yolu, eski arabaları restore etmek veya yüksek ödemeli tek seferlik tasarımlar yapmak; tıpkı eski model araba restorasyonunda uzmanlaşmış, Polonya merkezli bir atölye olan ABcar Oldtimers gibi.

ABcar Oldtimers’tan baş tasarımcı Bartłomiej Błaszczak, eski model arabaların yeniden inşasının saatler süren tasarım, prototipleme ve standart dışı çözümler arama gerektirdiğine işaret ediyor. Özellikle eski arabalar söz konusu olduğunda pek çok parça geleneksel yöntemler kullanılarak satın alınamaz veya üretilemez. İşte tam bu noktada 3D yazıcılar devreye girer.

Błaszczak ve ekibi için prototip oluşturma biraz farklı bir süreç. Buradaki amaç, yeni yapılan tüm parçaların orijinallerine olabildiğince yakın görünmesini sağlamaktır. “Aracın karakterini geri getirmek için gerekli olan küçük ayrıntıları üretmek için 3D yazıcıları kullanıyoruz. Eski Mercedes arabalarını alalım. Altında hilal bulunan hız göstergesi iğneleri kullandılar. Bu tür iğneleri bugün hiçbir yerde bulamazsınız; yarım yüzyıldan fazla bir süredir üretim dışında kaldılar. Bu yüzden, bunları yapmak için bir Zortrax Inkspire 3D yazıcı kullandık ”, diyor Błaszczak. ABcar Oldtimers’da basılan diğer 3D bileşenler, deri üzerinde belirli işaretler yapmak için kapı kolları veya damgaları içerir.

Bir Tasarımcı Aracı Olarak 3D Yazıcılar

Vincenzo Mattia’ya göre bir 3D yazıcı, kağıt üzerine çizim yapmak veya bilgisayar ekranında 3D modeller oluşturmak gibi tasarım fikirlerini iletmenin doğal bir yolu haline geldi. Ferrari’den ayrıldıktan sonra kurduğu Vins Motors’ta Zortrax 3D yazıcıları etkin bir şekilde kullanan Mattia, “3D yazıcılar çoğunlukla bu erken prototipleme aşamalarında kullanılıyor” diyor.

ABcar için 3D yazıcılar, daha fazla değilse de aynı derecede önemlidir. “Zortrax makineleriyle, istenen şekilleri kusursuz bir hassasiyetle yeniden oluşturabiliyoruz. Błaszczak, küçük ve karmaşık ayrıntıları olan parçalar için bir Zortrax Inkspire 3D yazıcı kullanıyoruz, geriye kalan diğer parçalar çin ise Zortrax M300 Plus kullanıyoruz. ”, diyor Błaszczak. “3D yazıcılar olmadan yapılması imkansız olan pek çok şey var” diye de eklemeyi unutmuyor.

Siz de otomotiv alanında çalışıyor ve iş akışınıza 3D yazıcıları eklemek istiyorsanız Zortrax 3D yazıcılar ya da sizin için en uygun 3D yazıcı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.