fbpx

#covid19 NASA’dan Giyilebilir 3D Baskılı Cihaz: PULSE – Yüzünüze Dokunmanızı Engelliyor

Aralık 2019’dan beri hayatımızda olan Covid-19 günlük rutinlerimizde ve alışkanlıklarımızda bir takım değişikliklere sebep oldu ve olmaya da devam edecek gibi görünüyor.

Dışarı çıkarken maske takmak, sosyal mesafemize dikkat etmek, ellerimizi daha sık yıkamak, marketten aldıklarımızı bir süre balkonda bekletmek, eldiven takmak, gerekli olmadığı sürece kalabalık ortamlara, alışveriş merkezlerine gitmemek, yüzümüze ve gözümüze dokunmamak…

Belki de sayamadığımız onlarca alışkanlığımızı bırakıp, sağlığımız ve halk sağlığı için yeni alışkanlıklar edinmemize sebep olan bu süreç hepimiz için zor ama işte tam bu noktada teknoloji bir kez daha işleri biraz daha kolaylaştırmak için bazen çok daha gelişmiş bazense çok minik dokunuşlarla hayatımızı iyileştirmeye çalışıyor.

Belkide dünyanın en gelişmiş teknolojilerini kullanan NASA, günlük hayattaki alışkanlıklarımızı değiştirebilmemiz için 3D baskılı giyilebilir bir cihaz olan PULSE’yi açık kaynaklı bir şekilde bütün insanlara sundu.

PULSE Nedir?

Elimizi yüzümüze götürmek, yeri geldiğinde gözlerimi ovuşturmak istemsizce yaptığımız alışkanlıklardan biri. Ancak bilmeden Covid-19 virüsünün temas ettiği bir yüzeye dokunduktan sonra ellerimizi steril hale getirmeden yüzümüze, gözlerimize ya da ağzımıza dokunmak virüsün direkt olarak bize bulaşmasına sebep olacaktır.

İşte bu alışkanlığı tersine çevirmek için tasarlanan PULSE, bir kişi elini yüzüne yaklaştığında titreyerek uyarı veren, kolye şeklinde tasarlanmış 3D baskılı giyilebilir bir cihazdır.

PULSE, 3D baskılı bir kasaya yerleştirilmiş basit, düşük maliyetli parçalardan oluşur. Hareketi algılamak için, 12 inç aralığa kadar bir kızılötesi yakınlık sensörü kullanır. Hareket algılandığında, bir titreşim motoru tetiklenir. Hareketli nesne sensöre ne kadar yakınsa titreşim o kadar güçlü olur.

PULSE’yi geliştiren NASA Jet Propulsion Laboratory ekibi cihazda kullanılacak malzemelerden, parçaların nasıl birleştirileceği, 3D baskı kasanın stl dosyasına kadar tüm bilgileri ücretsiz bir şekilde açık kaynak olarak paylaşıyor.

PULSE’yi Kendiniz Üretmek İçin Gerekli Olan Kılavuza Buradan Ulaşabilirsiniz.

 

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.