fbpx

Sinterit Lisa SLS ile 3D Baskı Maliyetleri Nasıl Azaltılır?

Merhaba 3D3 Teknoloji takipçileri! Bu yazımızda SLS 3D baskı ile üretim maliyetlerinizi nasıl azaltabileceğinizi, Sinterit Lisa 3D yazıcı ve ekipmanlarının bu süreçte bizlere nasıl yardımcı olduğundan bahsediyor olacağız.

Kârlı şirketler maliyet optimizasyonu ararlar. Üretim şirketleri, araştırma laboratuvarları, Ar-Ge departmanları için önemli günlük görevlerden biri maliyetleri düşürmenin yollarını bulmaktır. Bu, katmanlı üretimi dikkate alınması gereken cazip bir seçenek haline getiren nedenlerden biridir. Peki 3D baskı maliyetleri nedir ve denemeye değer mi? Bir 3D yazıcı satın almanın maliyeti ve 3D baskı sürecinde kullanılan malzemeler şirketin araştırmaya başlaması gereken konulardır. Ancak madalyonun diğer yüzü de aynı derecede önemlidir ve burada zaman kullanımı, iş, elektrik, bakım, sonradan işleme ve amortisman gibi kategorileri bulacaksınız.

 

Zaman Bir Anahtardır

Zaman her şeydir. Çoğu şirketin karşılaştığı en az on farklı maliyet türü vardır ve sabit maliyetler, üretilen birim miktarına bağlı olmadığından en önemlilerinden biridir. Kira, ücret ve amortisman aylık üretime bakılmaksızın oluşan maliyetlerdir. Eklemeli üretim sabit maliyetleri azaltamaz ancak daha hızlı prototip oluşturmaya yardımcı olur. Bu şekilde işleri belirli bir sürede tamamlayabilirsiniz ve bu da maliyetlerden tasarruf etmenizi sağlar. 3D baskı işlemi gece boyunca yapılabileceği için zaman kullanımını optimize etmenizi sağlar.
Özellikle yeni ürünlerin prototipini oluştururken, katmanlı üretim “üretimden satışa” kadar geçen süreyi büyük ölçüde kısaltabilir. Prototip aşamasında plastik kalıplama için kalıp yapımına ilişkin maliyetlerden tasarruf edersiniz; bu yalnızca zamandan tasarruf etmekle kalmaz, aynı zamanda saf maliyetlerden de tasarruf sağlar. Nihai ürün kalıplar kullanılarak seri üretilecek olsa bile süreç boyunca maliyetli yinelemelerin sayısını azaltacaksınız.

Hem hassas hem de hızlı bir 3D yazıcı seçmek üretkenliği artırır. Teknoloji seçimi de önemlidir. Örneğin hassas diş parçaları üretecekseniz muhtemelen SLA 3D yazıcıyı (reçine) aramak istersiniz. Ancak bir üretim şirketiyseniz ve karmaşık şekillere sahip ürünleriniz varsa ve daha fazla dayanıklılığa ihtiyacınız varsa, o zaman SLS bu işi sizin yerinize yapacak bir teknolojidir.

Sinterit Lisa X: Sinterit’in açık sistem ve geniş malzeme yelpazesiyle sunduğu en hızlı kompakt SLS 3D Yazıcı

 

Toz Taşıma İstasyonu: Üstün toz işleme sistemi son işlemeyi, toz taramayı ve yeniden kullanımı mümkün olduğunca basit ve temiz hale getirmek için geliştirildi.

 

Kumlama Makinesi: HEPA filtreleme ve tam sızdırmazlık, Sandblaster SLS çevresinde tozsuz bir ortam sağlar ve tozla temas etmeden son işlem yapmanıza olanak tanır.

 

Atex Vakum Temizleyici: Sinterlenmemiş tozun etkili bir şekilde toplanması ve temizlenmesi için mükemmel bir çözüm. Alanınız sınırlıysa cihazın kompakt boyutları ve yüksek toplama kapasitesi çok önemlidir. Siklon toz ayırıcı ile birlikte iş akışınızı çok daha hızlı ve kolay hale getirecektir.

 

 

Yazıcı fiyatı mı yoksa yazıcı verimliliği mi?

3D yazıcının fiyatı önemli mi? Cevap sanıldığı kadar açık değil. Gelin SLS 3D yazıcılara bir göz atalım. Yazıcılar arasında yüksek fiyat farkları olabilmektedir.  Aradaki fark baskı hacminde yatmaktadır. Peki ya baskı süresi ve mevcut malzemeler. Hangisini satın almalısınız?

İhtiyaçlarınıza uygun bir çözüm arayın. Yalnızca tek bir malzeme kullanarak küçük parçaların prototipini yapıyorsanız muhtemelen endüstriyel bir yazıcıya yatırım yapmanıza gerek kalmaz. Sinterit’in Lisa X’i gibi bazı kompakt makineler, endüstriyel hızı ve geniş malzeme seçimini garanti edebilir, ancak yine de kendi segmentindeki en uygun fiyatlı SLS 3D yazıcılardan biridir.

 

Sinterit Lisa X: 14 mm/saat’e kadar üretim hızı; çoğu iş 24 saat içinde yazdırılır. Haftada beşe kadar baskı yatağı basma yeteneği sayesinde daha hızlı prototip oluşturacak ve yineleyeceksiniz. 130 x 180 x 330 mm ölçülerindeki yatağıyla Lisa X, cephanemizdeki en büyük kompakt SLS yazıcıdır. Daha fazla öğe veya daha büyük nesneler yazdırabilirsiniz.

Sinterit Lisa Pro: Lisa PRO, diğer yenilikçilerin gerçek bir etki yaratmasına yardımcı olmak için yenilik odaklı mühendisler tarafından tasarlandı. Önceden tanımlanmış parametreler yoktur ve yalnızca özel malzemeler vardır. Uyumlu malzemelerimiz arasından seçim yapın veya kendinizinkini seçin. Daha fazla esneklik için önerilen yazdırma ayarlarımızı da değiştirebilirsiniz.

Sinterit Lisa: Profesyonel baskı kalitesi sağlayan en kompakt SLS 3D yazıcı. Piyasadaki en kompakt SLS 3D yazıcı. Ofis uyumlu boyutu, onu en çok aranan giriş seviyesi makine haline getiriyor.

 

Malzeme Maliyetleri

Değişken maliyetler üretime bağlı olarak dalgalanır ve malzeme maliyetleri, maliyetlerin nispeten büyük bir yüzdesini oluşturur. Katmanlı üretimi çok fazla kullanan şirketler var ve malzeme maliyetleri sadece birkaç ay içinde hızla bir yazıcının satın alma fiyatını aşıyor. Şirketiniz için bir çözüm seçerken malzeme maliyetlerinin dikkate alınması gereken en önemli unsurlardan biri olmasının nedenlerinden biri de budur. Ama bu Katmanlı üretime yeni başlayan birisi için kolay değildir. SLS gibi ileri teknolojilerle malzemenin satın alma fiyatını doğrudan karşılaştıramazsınız. Bundan daha karmaşıktır, ancak birkaç basit kuralı öğrendiğinizde daha kolay hale gelir.

Tozun %97’si yeniden kullanılıyor
SLS az malzeme kaybı olan bir üretim yöntemidir. Geri dönüştürülmüş tozu %100’e kadar yeniden kullanabilirsiniz ve FDM ve SLA teknolojilerinin aksine modeller, baskı sonrasında atılan destek yapılarına ihtiyaç duymaz. Taze toz vs baskıya hazır toz SLS’ye yazdırdığınız toza “baskıya hazır” toz adı verilir. Ayrıca “kullanılmış toz” ve “taze toz” da vardır. “Baskıya hazır” toz, basılı modelin basılmasından sonra kalan “kullanılmış toz” ile belki de “yenileme tozu” olarak daha iyi bilinmesi gereken “taze toz”un bir karışımıdır.

Toz maliyeti optimizasyonu söz konusu olduğunda bakılması gereken en önemli şey “toz yenileme oranıdır”. En iyi kalitede “baskıya hazır” toz elde etmek için önceki baskı işinizden “kullanılmış toza” ne kadar “taze toz” karıştırılması gerektiğini gösterir. Toz yenileme oranı tüm toz türleri için aynı değildir. Örneğin, TPU adı verilen esnek malzemenin yenilenmesi gerekmez, böylece önceki baskıdaki tüm tozu yeniden kullanabilirsiniz. En yaygın toz çeşidi olan PA12 ise yenileme gerektirir. Sinterit’ten P12 Smooth’un yenileme hızı %22’dir ve bu oran bu kadar yüksek olabilir diğer üreticilerde %30 – 70 arasında.

 

İşlem Sonrası Sırasında Tozu Kaybetmeyin

İşlem sonrası sistemin verimliliği neredeyse tüm teknolojilerde önemlidir, ancak özellikle SLS’de. Daha önce de belirtildiği gibi, SLS’nin SLA ve FDM’ye göre avantajı, baskısız malzemenin yeniden kullanılmasıdır. FDM’de destek yapılarını yazdırmak için üretilen malzemeyi yeniden kullanamazsınız; aynı durum SLA için de geçerlidir. Reçinenin kendisi söz konusu olduğunda yeniden kullanılabilir ancak tehlikeli kimyasallarla çalıştığınızı unutmamak önemlidir. SLS ile baskı sonrası kalan tüm tozu geri kazanabilirsiniz ancak bunu yapacak uygun ekipmanınız yoksa her işten sonra çok fazla toz kaybedersiniz. Ne kadar toz yeniden kullanılabilir? %97’sinin yeniden kullanılabilmesi için Sinterit’in “Toz İşleme İstasyonu” gibi işlem sonrası ünitelere ihtiyaç vardır. Bunu manuel olarak yaparsanız deneyimlerimiz yeniden kullanım oranının %80 civarında olduğunu göstermektedir.

 

 

 

 

3D Tasarım, 3D Tarama ve 3D Baskı Konularında İlave Sorularınız ve İhtiyaçlarınız İçin Anında 3D3 Technology Uzman Ekibi ile İletişime Geçebilirsiniz.

Bize Yazın

info@3d3teknoloji.com adresine mail atın.

Müşteri Hizmetleri

0850 305 25 75 numaralı telefondan bize ulaşın.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.