fbpx

Uzay ve Havacılıkta 3D Yazıcı Kullanımı

Hayatlarımıza her gün daha da entegre olmaya başlayan 3 boyutlu yazıcılar geleneksel üretim şekillerine kıyasla daha gelişmiş teknikler kullanmaktadırlar. Geleneksel yöntemlerde hammaddeler kesilerek ya da oyularak şekillendirilmeye çalışılır. 3 boyutlu yazıcılar ise hammaddeleri toz, sıvı ya da şerit şeklinde işleme alarak çoklu katmanlar üzerine baskı yöntemi ile ürün elde etme prensibine sahiptir. Ek olarak belirtmek gerekirse; geleneksel üretim yöntemleri ekonomik ve çevresel sorunlara sebep olmaktadır.

Havacılık ve uzay sektöründe üretimde 3D yazıcıların entegrasyonu ile geleneksel üretim şekillerinin sebep olduğu sorunlara çözüm bulunmuştur. Bu çözümlerden biri, çalışma prensibi nedeniyle 3D yazıcı ile üretimin tasarruflu bir üretim şekli olmasıdır. Yalnızca üretim için gerekli miktarda hammadde kullanımının sağlanmasıyla kullanıcının hem hammadde masrafı düşmekte hem de üretim sonrası atık madde çıkışını büyük oranda azaltmaktadır. Aynı zamanda 3D yazıcı ile üretimlerde üretim sonrası çıkan atık maddenin büyük bir kısmı üretimde tekrar kullanılabilecek seviyede geri dönüştürülebilmektedir.

Uçaklarda ve uzay araçlarında kullanılan materyallerin kalite standartlarının yüksek olması sebebiyle maliyetler de artış göstermektedir. 3D yazıcı entegrasyonu ile yapılan üretimlerde hammadde kullanımının azalması sebebiyle ekonomik kazanımlar elde edilmekte ve aynı zamanda çevreye daha az zarar verilmektedir.

Katmanlı imalat yöntemlerinin bir diğer avantajı ise üretimi daha önce pek de mümkün olmayan geometrik şekillerin üretiminin bu yöntemle yapılabiliyor oluşudur. Aynı zamanda katmanlı imalat ile üretilen ürünlerin, geleneksel üretim yöntemi ile üretilen ürünlerden daha hafif, daha verimli ve daha sağlam olduğu kaydedilmiştir. Hafifleyen uçakların en büyük getirisi ise azalan yakıt tüketimi olarak öne çıkıyor.

Airbus’ın geliştirdiği THOR isimli insansız uçak sistemi, 3D yazıcı teknolojisinin başarısını test etmek amacı ile uçuş testlerine ve Ar-Ge çalışmalarına katkıda bulunmakta. Hafifleyen uçakların daha düşük yakıt tüketmeleri ise, yakıt tüketiminden doğan karbondioksit salınımlarının azaltılmasına büyük katkıda bulunacak.

Yine 3D baskı yöntemi ile havayolu şirketleri daha düşük operasyonel maliyetler ile kar oranlarını arttırmaları, acil durumlarda gerekli yedek parçaları kendi bünyelerinde 3D yazıcı ile üretmeleri, yedek parça tedarik giderinden kurtulmalarını sağlamakta ve uçak biletlerinde olabilecek fiyat düşüklüğü bu üretim yönteminin avantajları arasında sayılmaktadır.

3D Yazıcıyla Roket Üretmek: Relativity Space

Uzay ve havacılıkta yaklaşık 60 yıldır; yapımı 2 yıl veya daha uzun bir süren, 100.000’den fazla parçadan oluşan maliyetli roketler inşa etmek büyük fabrikalara, sabit takımlara, karmaşık tedarik zincirlerine ve kapsamlı el işçiliğine dayanıyordu.

Relativity Spaces’ın kurduğu roket üretimini otomatikleştiren, akıllı robotik, yazılım ve veriye dayalı 3D baskı teknolojisini dikey olarak entegre eden ilk havacılık platformu olan Stargate fabrikası ile uzay ve havacılıkta geleneksel üretim yöntemlerinin yerini daha verilmli ve inovatif katmanlı imalat sistemleri aldı.

Dünyanın en büyük metal 3D yazıcılarını ve yapay zeka destekli kontrolleri bir araya getiren Stargate fabrikası, üretimi sürekli olarak optimize ederek, büyük ölçüde artan kalite ve zaman iyileştirmeleri ile birlikte daha düşük maliyetler ile daha önce mümkün olmayan ürün tasarımları yapabilmektedir.

Geleneksel üretim yöntemlerinde roketler, 2 yılı aşkın sürede 100.000’den fazla parçanın yüksek fiziksel karmaşıklıkla, karmaşık bir tedarik zincirinin üretilirken, Relativity Space’in Stargate fabrikasındaki robotik 3D yazıcıların imkan vermesiyle parçalar kolayca yekpare olarak üretilebildiği için üretim süresi 6 aya, parça sayısı 1.000’e kadar düşürüldü. Geleneksel üretim yöntemleriyle zor olan tedarik zinciri Stargate’teki 3D baskılı üretim yöntemleri sayesinde çok daha kolaylaştı.

Robotik 3D Yazıcılı İlk Stargete’in Avantajları

Sıfır sabit takımlama ve radikal parça sayısında azalma

Daha hızlı tasarım yinelemeleri ve parça optimizasyonları

Gerçek zamanlı kalite kontrol ve parça denetimi

Sensör ve analitik odaklı makine öğrenimi

İhtiyaca özel olarak 3D baskı malzemesi geliştirilebilmesi

Karmaşık geometrilerin üretimi

Üretim optimizasyonu için veri odaklı öğrenme

Relativity Spaces’in inovatif Stargate fabrikası ile hayata geçirdiği ilk uygulama Terran 1 roketidir. Tamamen robotik 3D yazıcılar ve inovatif katmanlı imalat yöntemleriyle üretilen Terran 1’in en önemli özelliği tamamen yeniden kullanılabilir bir roket olması.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Relativity tarafından tasarlanan ve üretilen Terran 1, takımyıldız dağıtımının ve ikmalinin geleceği için tasarlanmış gerçek anlamda yeni nesil bir fırlatma aracıdır. Çığır açan ve benzersiz mimarisi, piyasadaki en çevik ve uygun fiyatlı fırlatma hizmetini sağlarken, uydu müşterilerinin değişen ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanmıştır.

Stargate, roket üretiminin her yönünü iyileştirmek için veri odaklı öğrenmeyi kullanan ilk havacılık fabrikası olarak, Terran 1’in yapısı ve motorları üzerinden baskı yaparak parça sayısını 100 kat azaltmamıza olanak tanımış, temas noktalarını ve teslim sürelerini önemli ölçüde azaltarak tedarik zincirini büyük ölçüde basitleştirmiş ve geleneksel üretim yöntemlerine göre genel sistem güvenliğini arttırmıştır.

Siz de Uzay ve Havacılık alanında çalışıyor üretimlerinize 3D ile devam etmek istiyorsanız çözümleriniz ve sizin için en uygun 3D yazıcılar için ilgili mühendis ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.