fbpx

3D Baskı Fiyat Hesaplama

3 boyutlu yazıcınız ile üretim yapmak istiyor veya tasarladığınız 3 boyutlu tasarımlarınız için profesyonel bir firmadan baskı hizmeti almak istiyorsanız, 3D baskı fiyat hesaplama sizin için en önemli konulardan birisidir. Gelin 3 boyutlu baskılarınızın maliyet hesabı yaparken göz önünde bulundurulması gereken başlıkları birlikte inceleyelim.

Malzeme Maliyeti

3 boyutlu olarak tasarladığınız objenin üretiminde kullanılacak olan malzemenin maliyeti göz önünde bulundurmanız gereken en önemli kısımdır. FDM baskılarda malzeme maliyeti hesaplamanız çok kolay olacaktır. Örneğin Zortrax M200 ile baskı almaya karar verdiniz, 1 KG PLA filamenti 200TL gibi bir ücrete alıyorsunuz diyelim ve  3D baskı almak istediğiniz tasarım 150 gram filament kullanacağını hesapladınız. Bu durumda bu tasarımın malzeme maliyeti size 15TL olacaktır. (150g/1000g x 200TL  =30 TL). Ultimaker S5, Ultimaker 3, Ultimaker 3 Extended, Raise 3D Pro 2, Raise 3D Pro 2 Plus gibi çift kafalı 3D yazıcılarda suda çözünen PVA support kullanılacaksa bunu da maliyete eklemeyi unutmamalısınız. Kullanılacak support miktarını Slicer ekranınızdan görüntüleyebilirsiniz.

SLA (Formlabs Form 3), DLP (Photon S), LCD (Zortrax Inkspire) gibi reçineli teknolojilerde ise kullanılan reçine miktarının yanına, temizlik için kullanılan isopropil alkol, reçine değişimlerinde ziyan olacak reçine hacmi, eldiven gibi giderlerin de eklenmesi gerekecektir. Reçineler genel olarak litre olarak satıldığı için, baskısı yapılacak tasarımın (supportları da dahil olacak şekilde) hacmi hesaplanmalı ve yukarında FDM için anlatılan işlemle aynı mantıkla birim maliyet, reçine hacim fiyatı üzerinden bulunmalıdır.

Baskı Süresi

Her üründe olduğu gibi 3 Boyutlu yazıcınızın da zamanla eskiyen ve değişmesi gereken parçaları olabilir. Belli bir kullanım saatinden sonra yazıcınızın değişmesi gereken parçalar sizin bakım maliyetiniz olacaktır. Bu maliyeti 3D baskı fiyat hesaplama yaparken göz önünde bulundurmanız önemlidir. Özellikle Anycubic Mega S, Zortrax M300 Plus, Mega Maker S1 gibi hızlı baskı yapabilen ürünler bu noktada vakit ve enerji avantajı sağlayacaktır.

Hesaplama kolaylığı açısından yazıcınızın toplam 50.000 saat ömrü olduğunu varsayalım ve kullandığınız yazıcınızı 5000TL’ye satın almış olun. Tasarladığınız objenin 3 Boyutlu baskı süresi toplam 1 saat ise, yazıcınızın saatlik maliyeti size 10kuruş olacaktır.  (1saat / 50000saat * 5000TL=0.1TL)

Formlabs Form 2, Zortrax Inkspire, Anycubic Photon S gibi ekipmanlarda lazer kafası ya da projektör ışık ömürleri bu aşamada ek bir maliyet olarak yansıtılmalıdır. Lazer ya da lamba ömürlerini ekipman teknik şartnamelerinden öğrenebilirsiniz.

Not: Hesaplamada kullanılan değerler hesap kolaylığı açısından seçilmiş olup, sizin kullanmakta olduğunuz yazıcınız için gerçeği yansıtmıyor olabilir.

Elektrik Maliyeti

Kullanmakta olduğunuz yazıcının teknik özelliklerinde yer alan yazıcınızın kullandığı max. elektrik tüketimi değerini göz önünde bulundurarak bu hesaplamayı yapabilirsiniz. Bu değerin yazıcınızın tam güçte çalıştığındaki tüketimi olduğunu unutmayın, ısıtıcı tabla kullanmadan baskı alma şansınızın olduğu PLA gibi bir malzeme kullanırken, yazıcınızın çok daha az bir elektrik tüketimi olacaktır.

Örneğin yazınızın elektrik tüketimi 0.6kW olarak belirtilmekte. 1 saat süre alacak 3 boyutlu baskınızın elektrik maliyeti size 30 kuruş olacaktır.(0.6kW x 1 saat x 0.53TL/Kw.saat=0.3TL).

Baskı Sonrası Temizlik (Post-Processing)

Yazıcınızın baskı tablasından almış olduğunuz 3 boyutlu baskınızı kullanıma hazırlamak için bir dizi işlemden geçirmeniz gerekmektedir. En basit örneği olarak 3D baskınızda kullanılan destek(support) yapılarının temizlenmesi için maket bıçağı kullanmanız ve yüzey zımparalaması yapmanız gerekebilir. Bu işlemlerde kullanılan ürünlerin ve temizlik işlemini yapan kişinin bir zaman maliyeti 3D baskı fiyat hesaplama için önemli bir rol oynayacaktır.

Reçine yataklı teknolojilerde ise alkol ile yıkama (Formlabs Wash), UV kürleme (Formlabs Cure) yada Ultrasonic temizleme (Zortrax Ultrasonic Cleaner) masrafları bu aşamada toplam maliyete eklenmelidir.

Yedek Parça

3D yazıcılarınız kullanıldıkça eskiyecektir. Tamamen ömrü biten ürünlerin yenilenmesi için amortisman gideri hesaplanmalıdır. Zaman içinde değişecek yedek parçalar için ise ürünlerin orijinal yedel paçalarının fiyatları, değişim sıklığı göz önünde bulundurularak ekipmanın ömrü süresince değişim yapılacak şekilde hesaplanmalıdır. Örneğin Creality Ender 3, Creality 10 S, Creality 10 S PRO gibi ürünlerin bakım maliyetinin düşük olması bu noktada avantaj sağlamaktadır.

İleri Seviye Parametreler

Üretim yöntemine ve baskınızdan almak istediğiniz hassasiyete göre bazı test objesi çıktıları almanız ve esas baskısını almak istediğiniz objenin baskı parametrelerini bu testlerin sonuçlarına göre düzenlemeniz gerekebilir. Üretim yöntemine göre hazırlık aşamasında karşınıza çıkabilecek ekstra maliyetler göz önünde bulundurulmalıdır.

Kendi 3D yazıcınızla üretime geçmek istiyorsanız sizin için bir diğer önemli konu da 3D baskının kalitesini etkileyen parametreler. Bu 3D baskı parametrelerini de 3D Baskı Parametreleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Eğer sadece 3D baskı almak istiyorsanız bütün bunları bize bırakıp profesyonel 3D Baskı ve Prototipleme hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.