fbpx

3D Baskı Parametreleri

3D Baskı Parametreleri 

3D baskıda sağlam bir parça mı üretmek istiyorsunuz yoksa hızlı bir 3D baskı almak mı? Baskıdan ve basılacak üç boyutlu parçadan beklentinize göre 3D baskı parametreleri değişiklikler yaparak istediğiniz özelliklere sahip üç boyutlu parçalar üretebilirsiniz. 

FDM tipi 3D yazıcılarda basılan 3D parçalarda Kabuklar (Shells), Alt Katmanlar (Bottom Layers), Üst Katmanlar (Top Layers) ve İç doluluk (infill) olmak üzere 4 temel bölüm vardır. Bu bölümlerden kabuk kalınlığı ve iç doluluk oranı 3D modelin sağlamlığını belirleyecek parametrelerdendir. 

Kabuk Kalınlığı 

Kabuk, bir 3D modelin dış kısmını oluşturan katmandır ve 3D baskıda ilk önce üretilmeye başlayan katmandır. 

Kabuk kalınlığınızı arttırarak 3D modelinizin sağlamlığını arttırabilirsiniz. Eğer 3D baskı işleminden sonra parlatma ve törpüleme gibi post processing işlemleri uygulanacaksa ince kabuk kalınlığı olan 3D modeller bu işlemlerden zarar görebilir. O nedenle bir post processing işlemi yapılacaksa kabuk kalınlığını çok ince yapmamanızı öneririz. 

Kabuk kalınlığını belirleyen şey ise 3D yazıcıdaki nozülün çapıdır. Kabuk kalınlığını değiştirirken nozül çapınızın katları olan bir değer girmelisiniz. Aksi takdirde kabuk katmanları arasında boşluklar kalacaktır. 

Elbette daha kalın bir kabuk olması hem malzeme kullanımının artmasına hem de baskı süresinin uzamasına sebep olacaktır. Kabuk kalınlığınızı ayarlamadan önce bunları da göz önünde bulundurmanız gerekebilir. 

İç Doluluk (İnfill) 

3D parçanızın içinin ne kadar dolu olduğu doğrudan parçanın sağlamlığını etkileyecektir. Ancak doluluk oranının artması, malzeme kullanımını ve baskı süresini arttırıp üç boyutlu modelinizin ağırlığını arttıracağından tamamen içini doldurmaktansa bastığınız parça için yeterli olacak bir doluluk oranı belirlemenizi öneririz. Örneğin bir makine parçası için %30-%40 gibi bir doluluk oranı yeterliyken, yüksek mukavemet gerektirmeyen bir süs eşyası için doluluk oranı %20 yeterli olacaktır. 

%50 doluluk oranına sahip bir baskı, %25 doluluk oranına sahip bir baskıya göre %25 daha sağlamdır. Fakat doluluk oranı %50’den %75’e çıkarıldığında, nesnenin sağlamlığı yalnızca %10 artar.

Katman Kalınlığı 

Katmanlı imalat olarak da adlandırdığımız 3D yazıcılarla üretimde elbette en önemli parametlerden biri de katman kalınlığı. 3D modelinizin yüzey kalitesini belirleyen en temel parametrelerden biri. Katman kalınlığınız ne kadar ince olursa 3D modelinizin yüzey çözünürlüğü o kadar iyi ve pürüssüz olacaktır. Yine de her güzel şeyin bir bedeli olduğu gibi yüksek bir yüzey çözünürlüğü istiyorsanız baskı süresinin uzayacağını aklınızdan çıkarmayın. Katman kalınlığınız ne kadar ince olursa, 3D modeliniz katmanların üst üste sıralanmasıyla basıldığından, baskı süreniz o kadar uzayacaktır.  

0.06 mm katman kalılığı olan baskı 3 saat 33 dakikada tamalanmışken 0.4 mm katman kalınlığına sahip model 38 dakikada basılmıştır. (Süre 3D modele göre değişkenlik gösterecektir.)

 

3D Baskı Parametreleri ile 3D modelinizi sağlamak istediğiniz nitelikte basabilirsiniz. Bu parametrelerde yaptığınız değişiklerde hala istediğiniz özelliklerde ideal baskı alamıyorsanız 3D baskı hizmetimizden faydalanabilirsiniz.

3D baskı parametrelerini belirlemenizdeki etkenlerden biri de maliyet. 3D baskınızın aşağı yukarı ne kadara mal olacağını tahmin etmek için 3D Baskı Fiyat Hesaplama yazımızı okuyabilirsiniz.

 

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.