fbpx

3D Yazıcı Teknolojileri: Hangi 3D Yazıcı Hangi Alanda Kullanılır?

Üç boyutlu yazıcılar gün geçtikçe hayatımıza daha çok dahil olurken 3D Yazıcı teknolojileri hakkında bilgi sahibi olarak kullanım amacınıza en uygun 3D yazıcıyı seçebilirsiniz. Kullanım alanınıza uygun 3D yazıcı teknolojileri tercih etmek hem istediğiniz kalitede sonuçlar elde etmenizi hem de 3D yazıcı teknolojileri için ayırdığınız bütçenizi en optimal şekilde kullanmanızı sağlayacaktır.

3D Yazıcı Teknolojileri Nelerdir?

 

 

FDM (Fused Deposition Modelling)

FDM (ya da FFF) tipi 3d yazıcı teknolojisinde 3d yazıcı material extrusion yöntemi ile çalışmaktadır. Extrusion işlemi sırasında termoplastik malzeme, filament,  ısıtılmış durumdaki nozzle’dan dışarı çıkar. 3d yazıcı malzemeyi bu şekilde table üzerine yazar, filament yazıldığı yerde soğur ve katılaşır. 3d yazıcı bu işlemi tasarım dosyasından gelen veriler doğurultusunda tekrarlayarak katman katman 3d baskı işlemini gerçekleştirir.

FDM/FFF 3d yazıcı teknolojisiyle çalışan yazıcılar için demontekitler (creality, anycubic) 3d yazıcı iş alanına hızlı bir giriş yapma imkanı sağlarken, giriş seviye montajlı 3d yazıcılar (xyz da vinci, zaxe, 3d4e, mega maker) özellikle okullar tarafından sıklıkla tercih edilen stabil baskı sağlayan markalardır. Montajlı ve kapalı kabinli daha üst markalar (cubicon, zortrax, ultimaker, raised3d) tasarım ofisleri, arge departmanları, üretim atölyeleri tarafından beğeniyle kullanılan markalar arasındadır. Tasarımcının gereksinimlerini karşılayacak malzeme seçimi son derece önemlidir. Mühendislik malzemelerinde Zortrax malzemeleri öne çıkabiliyorken, model ve mimaride ise genel olarak Ultimaker ve Raise 3d yazıcılar öne çıkmaktadır.  Buna ilaveten ,çift kafalı yazma kabiliyeti olan modeller ise PVA yazma kabiliyeti sayesinde yüksek yüzey çözünürlüğü sağlayabilir.

SLA (Stereolithography)

SLA 3D yazıcı teknolojileri ile çalışan yazıcılarda kullanılan yöntem, VAT Polymerizastion olarak da bilinen bir yöntemdir. Bu 3D yazıcı teknolojisinde bir hazne içinde bulunan fotopolimer reçineler ışık/lazer kaynağı ile kürlenir. Sonraki adımda kürlenmemiş reçine, kürlenmiş (serleşmiş) yüzey üzerine yeniden yayılır veışık kaynağı tarafından tekrar kürlenir. Bu yöntemin gerekli sayıda tekrarı ile katmanlı imalat tamamlanmış olur. En tanınmış SLA 3D yazıcı teknolojisini kullanan yazıcılardan Formlabs Form 3, çok farklı mühendislik ve medikal malzeme seçenekleri ile tatmin edici çözümler sunmaktadır.  SLA 3D yazıcı teknolojisin benzeri olan LCD yöntemini kullanan Zortrax Inkspire ise benzer sonuçları daha ufak baskı alanında daha düşük bütçeler ile sunabilmektedir. SLA ekipmanlardan sonra genel olarak alkol yıkama ve son kürleme post prosesleri kullanılarak parçaların mükemmelliği arttırılabilmektedir. Formlabs ve Inkspire ile yüksek yüzey çözünürlüğündeki prototipler ve son ürünler üretilebilmektedir. Bu ürünler elektronik eşya, otomotiv, kuyumculuk, dişçilik alanlarında sıklıkla tercih edilmektedir.

 

MJF (Material Jet Fusion)

Tozyataklı 3D yazıcı teknolojilerinden olan MJF, HP firması tarafından geliştirilmiş, SLS için rakip olabilecek bir 3D yazıcı çeşididir. Ekipmanın tablasında duran toz üzerine yazıcı kafasından çeşitli reaktif sıvı malzemeler (agents) dökülmekte ve sonra parça ısı ile kürlenmektedir. Bu yeni nesil toz yataklı 3d yazıcı teknolojisi, özellikle otomotiv, havacılık, plastic enjeksiyon, kalıplama gibi iş alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. İşlemekte olduğu PA (polyamide) malzeme yüksek mukavemet, kimyasal direnç, sızıdırmazlık, iklim koşullarına dayanım, yüksek yüzey kalitesi gibi özellikleri sağlayabilmektedir. HP MJF teknolojisi hem protoip hem de seri üretime yatkın ekipman modelleri sunmaktadır. MJF, toz içinde üretildiği için özel bir support malzeme ya da yapıya ihtiyaç duymamaktadır.

SLS (Selective Laser Sintering)

SLS 3D yazıcı teknolojilerinde toz malzeme (PA ve PP en sık kullanılan malzemelerdendir) ekipman haznesinde bulunmaktadır. 3d yazıcının lazer kafası tozları sinterleyerek 3d yapı katmanlarını oluşturur, sinterlenen katmanlar üzerine yeni (raw) malzeme yeniden otomatik olarak konularak lazer tarafından sinterleme tekrarlanır. SLS teknolojisinde yazılan parça toz içinde olduğu için özel bir support yapıya ihtiyaç duymaz. SLS ile yüksek mukavemete sahip otomotiv, havacılık ürünleri üretmek mümkün olamaktadır. Bütçe olarak daha yüksek bir segmentte olan bu teknoloji son ürün tarafına yakın aşamalarda ya da fonksiyonel prototiplerde sıklıkla tercih edilmektedir.

BJ (Binder Jetting)

BJ 3D yazıcı teknolojileriyle çalışan yazıcıda kullanılan yöntemde bağlayıcı bir agent malzeme toz yatağı üzerine uygulanır, bağlayıcı sayesinde birbirine yapışan toz parçaları ile katman katman 3d yapı oluşturulur. Bu yöntem hem kum hem de metal üretim yöntemlerinde kullanılabilmektedir. Yöntem daha sonraki aşamalarda fırınlama post prosesi de gerektirmektedir. Özellikle kumtaşı kullanılan ekipman tipinde, çok renkli yapılar ile renkli protoipler, biblolar ve heykel parçaları yapmak mümkün olabilmektedir.

MJ (Material Jetting)

 

MJ 3D yazıcı teknolojileri en yüksek detaylı ürün üretim imkanı sağlayan tekniklerden biri olarak kabul edilmektedir. Çok renkli ve yüksek detayda mükemmel görsel protoipler üretmek bu yöntemde mümkün olabilmektedir. Bu yöntem daha çok son ürünün görsel anlamda nasıl göründüğünü anlamak, kullanıcıların görsel olarak ürüne yorumlarını anlamak ya da görsel eğitim malzemesi amacıyla kullanılmaktadır. Zira ürünler fonksiyonel olarak kullanılamamaktadır.

EBM/ SLM

Metal 3d yazıcı teknolojisi olan EBM/SLM otomotiv, havacılık, savunma sanayi alanlarında hızla yaygınlaşmaktadır. Toz yatağı üzerinde bulunan toz, yüksek güçlü lazer tarafından sinterlenmektedir. Bu işlem sonrasında parçaüzerine yeni metal tozu serilir ve sinterleme tekrarlanır. Titanyum, Aluminyum, Paslanmaz Çelik, Altın, İnconel gibi alaşımlar en çok tercih edilen 3d metal üretim malzemeleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretilen parçalar genel derin işleme yada fırınlama gibi post proses işlemlerinden de geçirilmektedir. Üretim tekniğine göre çok adetli lazer kafası, vakumlu ya da vakumsuz ortam, inert gazortamı gibi makina alt yapıları kullanılabilmektedir. Son parçanın kullanım amacı (teknikisterler) ve parça boyutları kullanılacak ekipman tipine karar vermek için belirleyici olmaktadır. Örneğin EMB’de parça stressleri daha düşük olurken, SLM genel olarak karşılık parça tasarımlarında öne çıkmaktadır.

3D Yazıcı seçiminde dikkat edilmesi gereken diğer önemli noktalar için Üç Boyutlu Yazıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta yazımızı okuyabilirsiniz.

 

3D3 Teknoloji ile 3D Yazıcıların Dünyasını Keşfedin!

 

35’den fazla ürün ile Türkiye’nin en büyük 3d yazıcı ve 3d tarayıcı çözümleri merkezi olan 3D3 Teknoloji‘nin sunduğu geniş mağaza seçeneği ile ihtiyaçlarınızı kusursuz şekilde karşılayacak ürünlerinizi güven ve memnuniyet garantisi ile elde edebilirsiniz!

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.