fbpx

Üç Boyutlu Yazıcı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 5 Nokta

ultimaker ve formlabs marka üç boyutlu yazıcı modelleri

Üç boyutlu yazıcı çözümleri son hızla hayatımıza girmeye devam ediyor. Bu hızla büyüyen iş alanına dahil olmak ve uzmanlık geliştirmek için bir 3D printer sahibi olmanın büyük önem taşıdığı oldukça açık. Fakat kendi 3D yazıcımızı alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Üç Boyutlu Yazıcı İle Çalışılacak İş Alanı

 

Her şeyden önce ne yapmak istediğimize karar vermemiz gerekiyor. 3D yazıcılar elektromekanik teknoloji ekipmanları. Fakat doğru ekipmanı seçmek için önce ürünlerin hitap edeceği iş alanını belirlememiz gerekiyor.  Kuyumculuk ya da dişçilik için bir 3D baskı uygulaması çalışacaksak SLA tipi bir üç boyutlu yazıcı işimizi görecektir.

Örneğin Formlabs Form 2 ve özel reçineleri bu konuda oldukça tercih edilen sonuçlar verebiliyor. İleri mühendislik çalışmalar için ise, çok geniş bir malzeme çeşitliliği sunan ve yüksek kaliteli baskılar alınabilen Zortrax M200 Plus ya da Zortrax M300 Plus iyi bir seçim olabilecektir.

 

sls teknolojisi ile 3d baskı almak için kullanılan formlabs form 2 3d yazıcı

Çözünürlük ve Estetik Görünüm

 

Bu noktada sıklıkla karşılaştığımız çözünürlük kavramını anlamızda fayda bulunuyor. 3D yazıcılar katmanlı imalat olup, baskı kaymanlarının üst üste gelmesi ile yapılar oluşturulmaktadır. Çözünürlük ise genelde z ekseninde katman kalınlığı olarak kullanılan bir terimdir. Bu kalınlık küçüldükçe çözünürlük yükselir ve ekipman fiyatı artar. FDM tipi 3D yazıcılarda yüksek çözünürlük ve yüksek mukavemet beklentimizi Ultimaker 2+, Ultimaker 2 + Extended, Ultimaker 3, Ultimaker 3 Extended, Ultimaker S5 rahatlıkla karşılayacaktır.

Yüzeyde katman kalınlığını minimuma indirmek için ise sine SLA teknolojisi olan Formlabs Form 3 öne çıkabilir. Baskı sonraki modeli kendimiz zımpara, macun ve boya yaparak estetik olarak mükemmelleştirebiliriz. Direk rengarenk bir 3D çıktı için ise Material Jetting ya da Binder Jetting teknolojilerini kullanan üst segment bir 3D yazıcı gerekiyor olacaktır.

3D yazıcı teknolojileri hakkında detaylı bilgi için 3D Yazıcı Teknolojileri hakkındaki diğer blog yazımızı okuyabilirsiniz.

3d baskı almak için kullanılan zortrax marka üç boyutlu yazıcı

 

Baskı Hacmi

 

Hedefleyeceğimiz iş alanına göre 3D baskı boyutlarımız kendini belli edecektir. Örneğin okullarda ya da Maker Atölyelerinde çok farklı modeler ve prototipler çalışılacağı için büyük baskı hacmi olması avantaj sunacaktır. Bu ihtiyaç için ise, yeni nesil üç boyutlu yazıcı MegaMaker sıklıkla tercih edilen bir 3D yazıcı olarak öne çıkmaktadır.

Dokunmatik ekran ve kablosuz bağlanma özelliğini de eklemek istersek Raise 3D Pro 2 ya da Raise 3D Pro 2 Plus iyi bir çözüm olabilir. Özellikle baskı hacmi büyüdükçe ve malzeme çeşitliliği arttıkça kapalı kabinli bir 3D yazıcı sahibi olmak gerektiğini, kapalı kabinin stabil bir baskı ortamı sağlayacağını aklımızda tutmamızda fayda bulunuyor.

3d baskı almak için kullanılan ultimaker 3d yazıcılar, ultimaker üç boyutlu yazıcı ailesi

 

Teknik Beklentiler ve Malzeme Çeşitliliği

 

Malzeme 3D yazıcılarda en kritik konuların başında geliyor. En çok kullanılan PLA maliyet dostu bir çözüm sunar. Organik bazlı yapısı sayesinde okullarda kullanım uygundur. ABS ise mukavemet ve dayanıklılık istediğimiz yerlerde kullanılan bir malzemedir. PLA ve ABS için ABG ve ESUN marka filamentler sıklıkla tercih edilmektedir.

Bunun yanısıra, PA (Naylon) yüksek sürtünme direnci sağlamak için, TPU esnek (flex) özellikler için, PC (polikarbonat) yüksek sıcaklık direnci için, PVA ise çözünebilir support malzemesi için, ASA elektriksel özellikleri nedeniyle kullanılan filamentlerdendir.

3D yazıcı kullanıcıları için yayınladığımız filament rehberinden bütün filamentler hakkında ayrıntılı bilgi alabiliri hangi filamentin sizin kullanım alanınız için uygun olduğunu belirleyebilirsiniz.

3d baskı almak için kullanılan büyük baskı hacimli 3d3 teknoloji markalı megamaker 3d yazıcı

Bütçe

 

Elbette tüm kriterleri belirledikten sonra bütçemize bir göre bir seçim yapmak gerekiyor. Düşük bir bütçe için yarı demonte kitler tercih sebebi olabilir. Örneğin Tevo, Creality başlangıç seviye, Anycubic ise bir adım daha yüksek kalite için tavsiye edilmektedir. Özellikle Anycubic i3’ün bir üst sürümü olarak üretilen yeni nesil Anycubic Mega S uygun fiyata üst segmentte bir kalite almanızı sağlayacaktır.

Biraz daha yukarı bir bütçemiz varsa MegaMaker, Zaxe, 3D4E uygun ve kaliteli çözüm sunabilir. Üst segment için ise Cubicon, Ultimaker, Zortrax tatmin edici sonuçlar sunuyor olacaktır.

Bütçe kısmında akla takılan sorulardan bir diğeri de 3D baskı maliyetini hesaplama. Bir 3D yazıcınız var ve bu yazıcıyla 3D baskı almanın aşağı yukarı ne kadara mal olacağı hakkında fikir sahibi olmak için 3D baskıda fiyat hesaplama yazımı da inceleyebilirsiniz.

İster ilk  3D yazıcımız olsun ister 3D printer farm kurarken olsun; iş alanı, estetik beklentiler, baskı alanı ve hacmi, malzeme kabiliyetleri ve bütçe en önemli kriterlerin başında geliyor. Bunları göz önünde bulundurarak yapacağımız seçimler ile 3D yazıcımızla heyecan dolu ve çok başarılı işler yapacağımız kesin gibi gözüküyor.

3D yazıcı seçimi hakkında hala kafanıza takılan noktalar varsa 3D yazıcıların detaylı özelleriklerinin yer aldığı 3D Yazıcı Markaları sayfamızı ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

3D3 Teknoloji ile 3D Yazıcıların Dünyasını Keşfedin!

 

35’den fazla ürün ile Türkiye’nin en büyük 3d yazıcı ve 3d tarayıcı çözümleri merkezi olan 3D3 Teknoloji‘nin sunduğu geniş mağaza seçeneği ile ihtiyaçlarınızı kusursuz şekilde karşılayacak ürünlerinizi güven ve memnuniyet garantisi ile elde edebilirsiniz!

 

 

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.