Bu yazımızda 3D yazıcıyla üretim ve enjeksiyon kalıplama yöntemiyle üretim arasında ne gibi farklar vardır bunları inceleyeceğiz.
3D Yazıcı Teknolojileri
3D Yazıcılar 1980’lerden beri hayatımızda olan makinalardır. Son yıllarda ise düşen patentlerle ve açık kaynak akımının etkisiyle popülerlik kazandılar. Uzun yıllardır hayatımızda olması sebebiyle de birçok farklı 3D Yazıcı teknolojisinden söz etmek mümkün: Selective Laser Sintering (SLS), Binder Jetting, Stereolithography (SLA), Poly-Jet, Fused Deposition Modeling (FDM), Material Jet Fusion (MJF) gibi.
3D Yazıcı teknolojileri ve hangi 3D yazıcı teknolojisinin hangi üretim alanında kullanıldığı hakkında ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Enjeksiyon Kalıplama Nedir?
Enjeksiyon kalıplama, seri üretimde yaygın olarak kullanılan bir teknolojidir. Parçalar, erimiş malzemenin bir kalıba ya da malzemenin şeklini alarak sertleştiği içi boş bir bloğa enjekte edilmesiyle üretilir.
Enjeskiyon kalıplama tekniğinde her parça için ayrı bir kalıp yapılmalıdır. Kalıbı olmayan bir parça üretilemeyeceği için parçaya özel üretilen kalıplar çok yüksek fiyatlara mal edilmektedir. Ancak kalıp bir kere üretildikten sonra üretim ölçeği arttıkça birim başı maliyet düşmektedir.
3D Yazıcıyla Üretimle Farkları
Geçtiğimiz günlerde önde gelen 3D yazıcı markalarından Zortrax, 3D Yazıcıyla üretim ile plastik enjeksiyonla üretimi karşılaştırdıkları bir üretim denemesi gerçekleştirdi. Bu üretim denemesinde hem Zortrax M200 Plus ve Zortrax M300 Plus 3D yazıcılarla hem de plastik enjeksiyonla 500 adet bilgisayar fan kapağı üretildi. Bu iki farklı yöntemle yapılmış üretimlerin sonucunda;
-3D Yazıcılarla üretimde başlangıç maliyetleri enjeksiyon kalıplama yöntemine göre daha uygun.
-Az adetli üretimde enjeksiyon kalıplama yöntemine göre çok da fazla olmayan maliyet farkıyla 3D yazıcılarla üretim daha hızlı tamamlandı.
-Enjeksiyon kalıplamada ürünün karmaşıklığının artması birim başı maliyeti arttırırken, 3D yazıcılarda ürünün karmaşıklığının artması maliyeti etkilemedi.
-Enjeksiyon kalıplamada ürünün karmaşıklığı arttıkça bu yöntemin bütçesi yükseliyor, karmaşık ürünlerde 3D yazıcılarla kaliteli ve düşük maliyetli sonuçlar elde edilebiliyor.
-Bir yılın sonunda az adetli üretimin 3D Yazıcıyla gerçekleştirilmesi, enjeksiyon kalıplama yöntemine göre birim başı maliyetin de beş kat daha az olduğu gözlemleniyor.
-Son olarak özellikle üretim sonrasında Zortrax Apoller SVS makinesinin kullanılmasıyla enjeksiyon kalıplama makinesine göre daha kaliteli sonuçlar elde edildiği görülmüştür.