fbpx

Diş Hekimliğinde Dental 3D Yazıcı Kullanımı

3D yazıcılar bütün üretim süreçlerinde devrim yaratan araçlar ve kullanım alanları çok çeşitli. Bunlardan biri de sağlık sektörü. Sağlık sektöründe ise özellikle diş hekimliği dental 3D yazıcı kullanımın en yaygın olduğu alanlardan.

Dental 3D yazıcıların çok hassas baskılar alabilen 3D yazıcılar olması gerekiyor. Bu nedenle SLA, DLP gibi üç boyutlu yazıcı teknolojilerine sahip, baskı malzemesi olan 3D yazıcılar bu alanda tercih edilmektedir. Bkz: Formlabs Form 3 ya da Zortrax Inkspire gibi.

Farklı hekimlik uygulamalarında farklı özellikte reçinelerin kullanılması gerekebilir. Uygulamaya özel olarak kullanılabilecek farklı özelliklerde reçineler, reçine üreticileri tarafından üretilmektedir. Bkz: Formlabs reçineler ve Zortrax reçineler gibi.

 

Diş Hekimliğinde Dental 3D Yazıcı Uygulamaları

Şeffaf Plak

Şeffaf plak, diş teli tedavisi istemeyen ya da ihtiyacı olmayan hastalarda kullanılır ve 3D yazıcıyla üretimi diş hekimliğinde 3D yazıcıların en yoğun kullanıldığı alanlarındandır.

Diş teli takmak istemeyen ya da sadece dişlerindeki hizalamanın düzelmesini isteyen hastaların tedavisinde kullanılan şeffaf plak, diş hekimliğinde üç boyutlu yazıcı kullanımının en yaygın uygulama alanlarından bir tanesi.

Hastaya özel şeffaf plak üretiminde, önce hastanın diş yapısı taranır ve daha sonra üç boyutlu modellemesi gerçekleştirilir. Daha sonra yüksek çözünürlüklü SLA ya da DLP teknolojisine sahip bir 3D yazıcıda, özel üretilmiş dental reçineyle 3D baskı gerçekleştirilir.

SLA tipi 3D Yazıcılar hakkında ayrıntılı bilgiye 3D Yazıcı Teknolojileri: Hangi 3D Yazıcı Hangi Alanda Kullanılır? yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Şeffaf plak üretiminde 3D yazıcıların en büyük avantajı klasik üretim yöntemlerine göre üretimin daha hızlı gerçekleşmesi ve şeffaf plakların hastaya göre yüksek doğruluk oranın kişiselleştirilebilmesidir.

Taçlar

Halk arasında porselen diş olarak da bilinen kuronlar.

Bir diş kırıldığında, diş hekimi kırılan parçayı yenilemek için bir taç oluşturur. Klasik üretim yöntemlerinde süreç zaman alıcı ve pahalıdır. 3D yazıcılarla bu üretim süreci hem daha hızlıdır hem de daha az maliyetlidir.

Dental 3D baskı sayesinde kuronların -halk arasındaki deyimiyle porselen diş- oluşturulması inanılmaz derecede basitleşmiştir. Diş hekimi kırık dişi tarar ve daha sonra taç modelini oluşturmak için yazılımı kullanır. 30 dakikadan kısa bir sürede özel bir reçine ile 3D yazıcıda kuron üretilir.

Bu teknoloji, işlemin uzunluğunu birkaç haftadan bir saatten daha kısa bir süreye düşürür, hem diş hekimi hem de hasta için çok daha az maliyetlidir.

Cerrahi Kılavuz

Ağız cerrahilerinin çok hassas olması gerekir ve dental 3D baskı hassasiyeti kolaylaştırır. Hastanın ağzına tam oturması için tasarlanmış 3D basılı bir kılavuz, diş hekimi için vazgeçilmez bir unsurdur.

Sadece hastanın ağzını tararlar ve hizalamaya benzer bir model tasarlarlar, ancak tam olarak ameliyatın yapıldığı yerler açılır.Şeffaf plaklara aynı reçinede basılabilirler ve herhangi bir dental 3D yazıcıda hızlı bir şekilde oluşturulabilirler.

Diş Modelleri

3D yazıcıda basılmış bir diş modeli.

3D baskılı dental modellerin yapımı kolaydır. Sadece hastanın ağzının hızlı bir şekilde taranmasını gerektirir. Buna rağmen, diş hekimi için güçlü bir araç olabilirler çünkü cerrahi olarak hastaya yerleştirmeden önce çalışmalarını kontrol etmelerini sağlarlar.

Bu modeller aslında herhangi bir ağza yerleştirilmediğinden, normal baskılarda kullanılan reçinelerle de üretilebilirler.

Yeni Uygulamalar

Dental 3D baskı gün geçtikçe gelişmeye ve ilerlemeye devam ediyor. Her biri sektörün farklı bir alanını doldurmayı ümit eden yeni uygulamalar sürekli olarak ortaya çıkıyor.

Bu yeni uygulamalardan biri de Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nden gelecek vaat eden bir proje. Projede yer alan bilim insanları temas halinde bakteri öldürecek basılabilir bir materyal oluşturmak için çalışıyor. Şeffaf plaklar, kronlar ve implantlar çok daha dayanıklı ve uzun ömürlü olacağından bunun diş endüstrisi üzerinde büyük bir etkisi olacaktır.

Kaynak: All3DP

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.