fbpx

FDM vs SLA: FDM ve SLA Farkı Nedir?

Dünyada en çok kullanılan masaüstü 3D yazıcı teknolojilerinden olan FDM ve SLA teknolojilerini karşılaştırıyoruz. Yine de bu karşılaştırmanın bir kazananı yok çünkü her iki teknolojinin de üretim alanına ve üretilecek modele göre avantajları değişiyor. FDM ve SLA farkı tam olarak nerede ortaya çıkar bakmadan önce her iki teknolojiyi basitçe inceleyelim.

FDM 3D Yazıcı Teknolojisi

FDM yani Fused Deposition Modelling 3D yazıcılar malzeme olarak termoplastik filamentler kullanan 3D yazıcılardır. FDM 3D yazıcıların çalışma prensibinde termoplastik filament, plastiğin baskı kafası tarafından tam olarak yerleştirilebilecek kadar yumuşadığı sıcak bir ekstrüderden beslenir. Erimiş filament daha sonra iş parçasını oluşturmak için baskı alanında katman katman biriktirilir.

FDM yazıcılar çok uygun fiyatlı seçeneklerden ileri seviye malzeme işleyebilen seçeneklere kadar geniş bir model skalasına sahiptir. Uygun fiyatlı FDM 3D yazıcılar hakkında ayrıntılı bilgi için Uygun Fiyatlı 3D Yazıcılar yazımıza göz atabilirsiniz.

SLA 3D Yazıcı Teknolojisi

SLA yani Stereolithography 3D yazıcılar malzeme olarak reçine kullanan 3D yazıcılardır. SLA 3D Yazıcıda yer alan lazer ışık kaynağından gelen ışık, yazıcının baskı haznesine dökülen ışığa duyarlı reçineyi, reçinenin molekül zincirlerini birbirine bağlayarak kürler ve reçinenin sertleşmesiyle 3D model oluşur.

SLA 3D yazıcı bir reçineli 3D yazıcı türüdür. Diğer reçineli 3D yazıcı türleri hakkında detaylı bilgi için Reçineli 3D Yazıcı İle Üretim yazımızı okuyabilirsiniz.

Temel Fark: Baskı Malzemesi

Her iki 3D yazıcının da işlediği baskı malzemeleri farklı olduğu için her iki 3D yazıcıdan da hangi renkte ve özellikte 3D çıktı alacağınız bu baskı malzemelerine göre değişir.

FDM 3D yazıcılarda baskı alırken renk seçeneğiniz daha geniş olacaktır ve çok daha farklı özellikte malzeme çeşitliliğiyle karşılaşacaksınızdır. Özellikle çoğu 3D yazıcının üçüncü parti filament kullanımına izin vermesiyle farklı markalardan 3D yazıcının desteklediği kadar farklı özellikte filamentle baskı alabilirsiniz.

SLA 3D yazıcılarda kullanılan reçinelerde ise renk yelpazesi geniş değildir. Çoğunlukla siyah, gri, beyaz gibi temel renklerde ya da şeffaf reçineler bulunur. Çoğu SLA 3D yazıcı üçüncü parti reçine kullanımına izin vermez ve sadece kendi markasına ait tescilli reçinelerin kullanımına müsaade eder.

Önemli Fark: Baskı Hassasiyeti

FDM yazıcılarda alınan baskılardan sonra genelde akla gelen “Bu katman çizgileri olmadan nasıl baskı alabiliriz acaba?” sorusunun cevabında, en önemli FDM ve SLA farkı ortaya çıkıyor. Daha kaliteli bir yüzey çözünürlüğü ve katman görüntüsünün olmaması gereken baskılarda SLA 3D yazıcı ile üretim yapılmalıdır.

SLA 3D yazıcılarda baskı çözünürlüğü ışık kaynağının optik spot büyüklüğüyle belirlendiği için 3D yazıcıları teknolojileri arasında en yüksek yüzey kalitesi alabileceğiniz teknoloji SLA 3D baskı teknolojisidir. Basılacak model için en önemli şey yüzeyinin pürüzsüz olmasıysa kullanılacak 3D yazıcı SLA 3D yazıcı teknolojisidir.

Baskı Sonrası İşlem

FDM 3D yazıcılarda baskıdan sonra yapacaklarınız 3D modelinizde eğer varsa destek malzemelerini temizlemek ve boya-zımpara gibi yüzey işlemlerini gerçekleştirmektir.

SLA 3D yazıcılarda da baskı sonrasında destek malzemelerini temizlemeye geçmeden önce yazıcıdan çıkarılan model izopropil alkol banyosunda temizlenmelidir. Varsa destek malzemeleri temizlenmeli ve daha sonra sertleşmesi ve daha kararlı bir hale gelmesi için UV ışığında bekletilmelidir. Bütün bu işlemler yapılırken eldiven takılmalıdır.

SLA 3D yazıcılardaki baskı sonrası işlem FDM 3D yazıcılara göre daha zahmetli görünse de, göründüğü kadar zahmetli olmamakla birlikte FDM 3D yazıcılara göre daha inceliklidir.

3D Baskı Maliyeti

FDM 3D yazıcılarda baskı malzemesi olarak nozzüle ve filamente para harcamanız gerekecektir. Nozzle fiyatları kullandığınız yazıcıya göre değişecektir ama 3.parti filament kullanabildiğiniz için dilediğiniz fiyatta filament tercih edebilirsiniz.

SLA 3D yazıcılar baskı malzemesi olarak sadece tescilli reçineleri kullandığından SLA 3D yazıcıya bağlı olarak reçine ve baskı tankı fiyatları değişkenlik gösterecektir.

Sonuç olarak SLA 3D yazıcıyla baskının maliyeti FDM 3D yazıcıyla baskıya göre daha yüksektir.

3D baskı maliyetinin nasıl hesaplandığını ayrıntılı olarak anlattığımız yazımıza buradan göz atabilirsiniz.

FDM Ne Zaman Kullanılır?

  • Hızlı prototipleme
  • Düşük maliyetli modeller oluşturma
  • Hobiler ve makerler tarafından
  • Hassasiyet ve yüzey kalitesi önemli olmadığında

SLA Ne Zaman Kullanılır?

  • Karmaşık detaylar ve / veya çok düzgün bir yüzey kalitesi çok önemli olduğunda
  • Modelin mukavemeti ve dayanıklılığı önemli olmadığında (reçineden yapılan modeller güneşe uzun süre maruz kaldığında zarar görebilir)
  • Seri üretimi kolaylaştırmak için döküm kalıpları oluşturmak için (örneğin mücevher veya oyuncak üreticileri tarafından)

Eğer üretmeniz gereken yüksek yüzey çözünürlüğüne ihtiyaç duyan ya da karmaşık bir model var ve SLA 3D yazıcı için yeterli bütçeniz yoksa 3D3 Teknoloji SLA 3D Baskı Hizmeti ile SLA 3D yazıcıya sahip olmadan modelinizi üretilebilirsiniz. Bizimle iletişime geçmeniz yeterli.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.