fbpx

Mimarlıkta 3D Yazıcı Uygulamaları ve 3D Baskı

Pek çok farklı kültür ve medeniyetten etkilenerek bugünlere gelen mimarlığa insanlık tarafından bir modern dokunuş da 21.yüzyılda 3D yazıcılarla yapılmaya başlandı. Bütün üretim sistemlerinde oyun bozucu bir rol üstlenen 3D yazıcılar, mimarlık alanında da zihinleri genişleten ufuk açıcı yeniliklerle yer almaya başladı.

Bu yazımızda konsept modellerden bina yapımına kadar; tasarımdan üretime 3D yazıcıların mimarlık alanında yaptığı yenilikleri ele alacağız.

Konsept Modeller

Mimarlıkta genellikle etkileyici yapıların karmaşık tasarımları bulunuru. Tasarım karmaşık olmasa bile birçok tasarım, mimarın stilini ve çalışmasını temsil eden sanatsal bir yorumu göstermektedir. Bütün bu karmaşanın ve sanatsallığın içinde düz 2D çizimler, bir yapının bittiğinde nasıl görüneceği hakkında fazla bir şey söylemez. Bu yüzden mimarlar kreasyonlarını ve tasarımlarını göstermek için konsept modellere ihtiyaç duyarlar. Geçmişte konsept modeller üretmek uzun ve zahmetli bir işti. Çoğu zaman, bir projenin birden fazla inceleme ve değişiklik için çizim tahtasına geri dönmesi gerekir. Bugün, tüm bu süreç mimarlar için çok daha kolay, daha ucuz ve daha hızlı hale geldi ve olmaya devam ediyor.

Müşteriler bir mimarın fikrini duymaktan daha çok görmeyi tercih ederler. Bugün bu mümkün çünkü 3D yazıcılar, ölçek modellerinin daha hızlı oluşturulmasına izin veriyor. Bu, mimarların doğrudan bilgisayar destekli tasarım (CAD) veri dosyalarından kurum içinde dayanıklı, karmaşık modeller üretebileceği anlamına gelir.

Mimari konsept modellerinizi üretebileceğiniz 3D yazıcıları için dukkan.3d3teknoloji.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bir 3D modeli sıfırdan üretmek ne kadar sürer, tasarımın boyutuna, ölçeğine ve karmaşıklığına bağlıdır. Kesin olan bir şey var ve 3D baskı teknolojisini kullanmak çok daha az zaman alıyor. Size bir fikir vermek için, normalde iki kişinin tamamlanması iki ay sürecek bir model alalım. 3D baskı teknolojisiyle, tek bir kişi muhtemelen aynı şeyi birkaç saat içinde başarabilir. Mimari baskılar için 3D baskı kullanmanın geliştirilmiş kalite ve zaman tasarrufunu gösteren çok sayıda vaka çalışması bulmak zor değil.

Özetlemek gerekirse, mimarlar için konsept model üretiminde 3D yazıcılar üç temel avantajı:

  • Ayrıntılı 3D baskılı modeller müşterilerin nihai projeleri daha iyi görselleştirmelerine yardımcı olur.
  • Model oluşturmak için harcanan zaman (saat ve gün)
  • Zaman içinde Mimarlar yeniden kullanılabilir 3D tasarımlardan oluşan bir kütüphane oluşturabilir.

Özelleştirilmiş Ayrıntılı Tasarım

Bir mimarın başka hiçbir yerde bulunamayan özel bir duvar karosu önerdiğini düşünün. 3D baskı ile, bir kalıp almak ve başka bir malzeme ile çoğaltmak için bu parçayı kolayca 3D modelleyip üretebilir. Hatta bu parçayı beton döküm veya enjeksiyon kalıpları gibi diğer teknikleri kullanarak daha büyük miktarda üretmek için bir fabrikaya veya atölyeye verebilir. İşte bu şekilde, 3d baskı ile mimarlar müşterilerine özel tasarımlar ve benzersiz parçalar sunabiliyorlar.

İç Dizayn

3D baskı iç tasarım projelerinde de kullanılabilir. 3D yazıcı teknolojisi, mimarların doğrudan bitmiş ürünler olarak kullanılmak ve iç tasarımları geliştirmek için 3D modellenebilen ve basılabilen lambalar, paneller, heykeller ve dekoratif nesneler gibi nesneleri tasarlamalarına olanak tanır.

Tasarım sürecinden sonra diğer mimarlık alanlarının 3D baskıdan ne fayda sağlayabileceğini merak ediyor olabilirsiniz. Peki, gerçek binaları ve diğer kentsel yapıları ve 3D modelleri 3D baskıya ne dersiniz. Gökyüzünde pasta gibi gelebilir, ama değil. Aslında, dünyanın ilk 3D baskılı yaya köprüsü yakın zamanda Madrid, İspanya’da açıldı. Mimarlar, yapıyı basmak için malzeme olarak mikro betonarme kullandılar. Sadece 12 metre uzunluğunda ve 1,75 metre genişliğinde olan bu etkileyici küçük yaya köprüsü, Castilla-La Mancha Park’taki küçük bir dere boyunca uzanıyor. Tüm ‘ilkler’ gibi, uzmanlık ve teknoloji geliştikçe daha büyük şeylerin takip edileceğini garanti edebilirsiniz.

İnşaatın Daha Temiz Bir Yolu

Mimaride kullanılan 3D baskı, modern yapı için daha yeşil bir çözüm olabilir. Bu noktayı göstermek için yukarıdaki 3D köprüyü alalım:

  • 3D baskı malzemelerinin optimum dağıtımı için tasarıma izin verildi
  • Ham maddelerin akıllı geri dönüşümü sayesinde en aza indirgenmiş atık miktarı
  • İnşaat sırasında kullanılan malzeme sadece ihtiyaç duyulan yere gitti
  • Baskı işlemi form oluşturma konusunda tam özgürlüğe izin verdi
  • Son tasarım maksimum yapısal performans gösterdi

Köprü küçük bir projeydi, ancak tasarım aşamasından inşaatına kadar 18 ay sürdü. Yine de, 3D mimaride büyük bir atılım oldu. Boru hattında benzer projeler olmasına rağmen, Madrid 3D baskılı köprü bitiren ilk türdü.

Bir Adım Ötesi: 3D Baskı Binalar

Apis Cor tarafından üretilen 3D yazıcılarla basılmış 640 metrakarelik ve 9.5 metre yüksekliğine sahip bina.

Bütün bir binayı inşa etmek zordur ve birçok insanı, epey masrafı ve zamanı içerir. Bununla birlikte, 3D baskı ile, sadece birkaç hafta içinde ve uygun bir fiyata sürdürülebilir malzemelerden bir yapı inşa etmek mümkündür. Birçok insan bu fikri uzak bir rüya olarak reddetse de, bir San Francisco şirketi Apis Cor, mümkün olduğunu kanıtladı. Apis Cor tarafından Dubasi Belediyesi için 3D yazıcıyla basılan dünyanın en büyük 3D baskı bina iddiasına sahip bina hakkında blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

 

3D3 Teknoloji ile 3D Yazıcıların Dünyasını Keşfedin!

40’tan fazla ürün ile Türkiye’nin en büyük 3D yazıcı ve 3D baskı çözümleri merkezi olan 3D3 Teknoloji‘nin sunduğu geniş mağaza seçeneği ile ihtiyaçlarınızı kusursuz şekilde karşılayacak ürünlerinizi güven ve memnuniyet garantisi ile elde edebilirsiniz!

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.