fbpx

3D Baskıda Tablaya Yapışmama Sorunu ve Çözümleri

3D yazıcıyla bir 3D model üretirken en sık karşılaşabileceğiniz sorunlardan bir tanesi de 3D baskıda tablaya yapışmama sorunudur. Tablaya yapışmanın 3D baskıdaki önemini ve tablaya yapışmama sorunuyla karşılaşıldığı takdirde neler yapılacağını yazımızın ilerleyen kısımlarında bulabilirsiniz.

Nasıl ki sağlam bir bina inşa ederken en önemli noktalardan biri binanın temelini sağlam atmaksa 3D baskı alırken de alınan çıktının kaliteli olması için baskı tablasına yazılan ilk katmanın baskı yatağına iyi bir şekilde yapışması en önemli noktalardan biridir. 3D Baskınızın kalitesini belirleyecek diğer 3D Baskı Parametrelerini de blogumuzda bulabilirsiniz.

Peki 3D baskıda tablaya yapışmama problemine neler sebep olur? Böyle bir sorunla karşılaşmamak için nelere dikkat etmek gerekir?

  • 3D baskının üzerine inşa edileceği baskı tablası düz olmayabilir.
  • Baskı tablasın ve nozulla arasındaki mesafe gereğinden fazla olabilir.
  • İlk katman çok hızlı yazdırılmış olabilir.
  • Sıcaklık ve soğutma ayarlarındaki ilk katmanın baskı yatağından ayrılmasına sebep olacak dengesizlikler meydana gelmiş olabilir.
  • Baskı tablasının yüzeyi yeterli yapışma için uygun değildir.

3D Baskıda Yapışmama Sorunu İçin Çözüm Önerileri

Baskı Tablası Düz Değilse

Birçok yazıcıda, tablanın konumunu kontrol edilmesini sağlayan birkaç vida veya topuzun olduğu ayarlanabilir bir baskı tablası bulunur. Kaliteli bir 3D baskı deneyimi için gerekli olan ilk katmanın 3D yazıcı tarafından düzgün bir şekilde yazdırılması için bu baskı tablasının düz olması gerekir. Nozül bir tarafta baskı yatağına çok yakınken bir tarafta çok uzak olmamalıdır. Baskı yatağı ve nozül arasında her noktada eşit mesafede bir boşluk olmalıdır. Eğer 3D baskı esnasında baskı yatağına yapışmama sorunu gerçekleştiyse ilk önce baskı yatağının düz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Nozul Baskı Tablasından Uzaktaysa

Eğer baskı tablası düzse ve sorun çözülmediyse baskı tablasıyla nozul arasındaki mesafenin 3D baskı almak için uygun olup olmadığını yani baskı tablasının doğru kalibre edilip edilmediğini kontrol edebilirsiniz. Nozul ve baskı tablası arasındaki mesafenin bir a4 kağıdı inceliğinde olması ideal mesafedir. Nozul ve baskı tablası arasına bir a4 kağıdı koyarak bu mesafeyi ölçebilir ve buna göre nozulün “z offset” değerini yazıcının arayüzünden değiştirebilirsiniz. Otomatik kalibrasyon yapan Ultimaker S5, Ultimaker S3, Dremel 3D45, Dremel 3D40, Creality Ender 5 PlusZortrax M200 Plus, Ultimaker 3 gibi modellerde ise bu işleme 3D yazıcı kendisi yapacaktır.

İlk Katman Çok Hızlı Yazdırılıyorsa

Eğer ilk katman çok hızlı yazdırılıyorsa katmanın baskı tablasına düzgün bir şekilde yapışması için gerekli süre tanınmamış olabilir. Bu nedenle 3D yazıcı ilk katmanı yazarken baskı hızını normal yazdırma hızının %50’si kadar azaltmak ilk katmanın etkili bir şekilde baskı tablasına yapışmasını sağlayacaktır.

Sıcaklık ve Soğukluk Dengesi

Ekstruderde yüksek ısılarda eriyen plastik malzeme (filament) eğer soğuk bir baskı tablasına yazdırılıyorsa tablaya yapışmayacak ve soğuk bir yüzey ile karşılaştığı için büzüşüp küçülecektir. Bu nedenle baskı tablanızın önceden ısıtılmış olması gerekir. ABS filament için baskı tablasını 100-120 ° C, PLA filament için ise 60-70 ° C’ye ayarlayabilirsiniz.

Eğer 3D yazıcınızda soğutma fanı varsa ilk katmanın baskı tablasına yapışması için uygun sıcaklık dengesini bozabilir. Bu yüzden 3D baskınızın ilk birkaç katmanında soğutma fanlarını devre dışı bırakmanızı öneriyoruz.

Baskı Tablasının Yüzeyi

Farklı plastikler, farklı yüzey özelliklerine sahip baskı tablalarına daha iyi yapışma eğilimindedir. Bu nedenle, birçok yazıcıda baskı alınan filamentler için optimize edilmiş yüzey özelliklerine sahip baskı tablaları bulunur.

Örneğin, birkaç yazıcı PLA’ya çok iyi yapışmaya meyilli baskı tablalarının üstünde bir BuildTak levha kullanır. Diğer üreticiler, ısıtıldığında ABS için çok iyi çalışma eğiliminde olan Borosilikat cam gibi ısıl işlem görmüş bir cam tablayı tercih etmektedir. Doğrudan bu yüzeylere baskı yapacaksanız, baskı platformuna başlamadan önce baskı tablanıza toz, yağ veya yağ içermediğinden emin olmak her zaman iyi bir fikirdir. Baskı yatağınızı biraz su veya izopropil ovma alkolü ile temizlemek büyük bir fark yaratabilir.

Yazıcınızda, yapışmanıza yardımcı olacak özel bir yapı platformu malzemesi yoksa, yaygın 3D baskı malzemelerine iyi yapışma özelliği gösteren bantlardan kullanabilirsiniz. Bu bantları baskı tablasına yapıştırabilir ve farklı bir malzeme ile yazdırmak istiyorsanız kolayca değiştirebilirsiniz. Örneğin, PLA painter’s tape olarak geçen bir bant türüne iyi yapışmaya meyilliyken, ABS Kapton bandına (polyimide filmi olarak bilinir) daha iyi yapışmaya meyillidir. Halihazırda bunlara ulaşmanız vakit alacaksa yapışmama sorunun önüne geçmek için son çare olarak baskı tablasına saç spreyi, tutkal gibi diğer yapışkan malzemeleri sürmeyi deneyebilirsiniz.

Tablaya yapışmama sorunu gibi sık yaşanan sorunlardan olan ekstruder tıkanmasının çözümünü de “3D Baskıda Oluşabilecek Sorunlar ve Çözümler:Ekstruder Tıkanması” yazımızda bulabilirsiniz.

Kaynak: Simplify 3D

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.