fbpx

3D Yazıcılar ile Hızlı Prototip Üretimi

“3D yazıcılarla neler üretilebilir?” sorusu muhakkak çok fazla farklı seçenekle cevap verebileceğimiz sorulardan bir tanesi. 3D yazıcılarla direkt kendiniz de üretime geçebileceğiniz gibi, 3D yazıcıları ürün geliştirme sürecinize dahil ederek çok adetli üretim öncesi hızlı prototip üretimi yapabilirsiniz.

İşte konvansiyonel üretim sistemlerinin ezberini bozan yeni nesil 3D yazıcıların fayda sağladığı önde gelen alanlardan biri de ürün geliştirme sürecinde hızlı prototipleme.

3D Yazıcı ile Prototiplemenin Avantajları

Yeni fikirlerin denenmesi için, özel konsept modellerin test edilmesi için, seri üretim öncesi hataların giderilmesi için 3D yazıcılar ile prototip üretimi adeta biçilmiş bir kaftandır.

En karmaşık fonksiyonel modelde bile istediğiniz malzeme özelliklerinde rahatça ve hızlıca ürününüzün prototipini üretebilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey üretmek istediğiniz ürünün prototipinin üç boyutlu modellenmiş baskı dosyası.

  • Geleneksel üretim yöntemlerine göre daha hızlı ve daha az maliyetli test yapma imkanı.
  • Seri üretime geçmeden önce hızlı bir şekilde revizyonların yapılaması.
  • Tasarımlar şekil ve fonksiyon açısından hızlıca doğrulanır.
  • Kalıp üretiminden önce test yapma imkanı.
  • Karmaşık ve konsept modellerin test edilebilmesi.
  • Ürünün hızlı bir şekilde piyasaya girmesi.

Hangi 3D yazıcı teknolojisiyle prototip üreteceğinize karar vermeden önce 3D Yazıcı teknolojilerini detaylı olarak inceleyebileceğiniz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

FDM Teknolojisi İle Prototipleme

FDM Teknolojisi (ya da FFF), 3D yazıcılarda en sık kullanılan 3D baskı teknolojisi. FDM (ya da FFF) tipi 3d yazıcı teknolojisinde 3D yazıcı material extrusion yöntemi ile çalışmaktadır. Extrusion işlemi sırasında termoplastik malzeme, filament, ısıtılmış durumdaki nozzle’dan dışarı çıkar. 3D yazıcı malzemeyi bu şekilde tabla üzerine yazar, filament yazıldığı yerde soğur ve katılaşır. 3D yazıcı bu işlemi tasarım dosyasından gelen veriler doğurultusunda tekrarlayarak katman katman 3D baskı işlemini gerçekleştirir.

FDM teknolojisindeki 3D yazıcıları doğrudan satın alarak ürün geliştirme sürecinizin bir parçası yapabileceğiniz gibi harici 3D baskı hizmeti alarak da prototip üretimi gerçekleştirebilirsiniz.

3D3 Teknoloji’nin malzeme yelpazesinde yer alan ileri seviye mühendislik malzemeleriyle istediğiniz özellikte prototipler üretmek için 3D Baskı hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

SLA Teknolojisi İle Prototipleme

SLA 3D yazıcı teknolojileri ile çalışan yazıcılarda kullanılan yöntem, VAT Polymerizastion olarak da bilinen bir yöntemdir. Bu 3D yazıcı teknolojisinde bir hazne içinde bulunan fotopolimer reçineler ışık/lazer kaynağı ile kürlenir. Sonraki adımda kürlenmemiş reçine, kürlenmiş (serleşmiş) yüzey üzerine yeniden yayılır veışık kaynağı tarafından tekrar kürlenir. Bu yöntemin gerekli sayıda tekrarı ile katmanlı imalat tamamlanmış olur.

SLA 3D yazıcı teknolojisiyle ince detaylı, karmaşık ve estetik prototiplerinizi üretebilirsiniz.

MJF Teknolojisi ile Prototipleme

MJF 3D Yazıcı ile üretilmiş modeller

Tozyataklı 3D yazıcı teknolojilerinden olan MJF, HP firması tarafından geliştirilmiştir. Ekipmanın tablasında duran toz üzerine yazıcı kafasından çeşitli reaktif sıvı malzemeler (agents) dökülmekte ve sonra parça ısı ile kürlenmektedir.

MJF teknolosiyle prototiplerinizi üretebileceğiniz az adetli seri üretim de yapabilirsiniz.

MJF ile üretim hakkında daha detaylı bilgi için MJF 3D Baskı Yöntemi ile üretim yazımızı okuyabilirsiniz.

3D Yazıcı ile Nasıl Hızlı Prototip Üretimi Yapabilirim?

Eğer çok sık prototip üretecekseniz FDM ve SLA baskı teknolojisine sahip 3D yazıcıları doğrudan satın alarak üretim geliştirme sürecinizin bir parçası yapabilirsiniz. Aynı şey MJF teknolojisi söz konusu olduğunda direkt olarak yazıcıyı almaktansa harici olarak 3D Baskı hizmeti almak çok daha uygun fiyatlı oluyor.

İster 3D yazıcıları doğrudan üretim sürecinize dahil etmek isteyin, ister 3D baskı hizmeti almayı tercih edin; her iki durumda da prototip üretimleriniz için 3D3 Teknoloji olarak buradayız.

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.