3D yazıcılar hayal gücümüz yettiğince dilediğimiz bütün ürünleri üretebilmemizi sağlayan muhteşem bir teknoloji. Tabi bunun için ihtiyacımız olan bir diğer şey de basmak istediğimiz ürünün 3D baskı dosyası. Henüz kendi tasarımlarınızı yapmıyorsanız ya da ihtiyaç duyduğunuz bir ürünün hazır 3D model baskı dosyasını arıyorsanız, sorun değil. Bir bilgi denizi olan internette hazır 3D model bulabileceğiniz ücretsiz ve ücretli bir çok web sitesi mevcut. Bu baskı dosyalarını kolayca bilgisayarınıza indirip üretime başlayabilirsiniz.
Aşağıdaki listede hazır 3D modeller ve dosyaları bulabileceğiniz siteler yer alıyor.
Thingiverse: İnternetteki 3D yazıcı modelleri için en büyük içerik deposu Thingiverse’dir. Yaklaşık 2 milyona yakın STL dosyası sunar. Site, çeşitli kategorilerde ve karmaşıklıkta indirmek için ücretsiz STL dosyaları sunan çok sayıda özel yapımcı topluluğuyla iyi bir şekilde kurulmuş ve olgunlaşmıştır. Giriş yaptıktan sonra, etiketli 3D yazıcı modellerini kişisel bir koleksiyonda paylaşabilirsiniz.
CG Trader: CG Trader’de hem 3D dosya satın alabilir hem de kendi tasarımlarınızın satışını gerçekleştirebilir. Ücretsiz 3D baskı dosyalarının da yer aldığı sitede 740.000’den fazla hazır 3D model dosyası yer almaktadır.
My Mini Factory: Daha çok oyunseverlerin ve geeklere hitap eden 3D modellerin yer aldığı bir sitedir. 50.000 den fazla stl dosyasını bünyesinde depolamaktır. Aradığınız model bir oyun ya da film karakterinin figürü ise özellikle bakmanızda yarar var.
Cults: 50.000’den fazla ücretsiz 3D baskı dosyasının yer aldığı Cults’de ücretli .stl baskı dosyaları yer aldığı gibi kendi 3D tasarımlarınızı siteye yükleyerek satışını gerçekleştirebilirsiniz.
Pinshape: Pinshape, kendisini “yüksek kaliteli tasarımlarla dolu bir 3D pazar” olarak tanımlayan harika görünümlü bir web sitesidir. Bu, indirmek için birçok ücretsiz STL dosyası bulabileceğiniz anlamına gelir, ancak aynı zamanda birinci sınıf 3D baskı modellerini satın almak ve satmak için bir platform görevi görür. Oyuncaklar ve oyunlar, minyatürler, ev aletleri gibi ücretsiz STL dosyaları arıyorsanız mutlaka göz atın.
TurboSquid: Turbosquid listede yer alan en eski web sitelerinden biridir. Ücretli ve ücretsiz 3D baskı dosyalarını bünyesinden barındırmaktadır.
YouMagine: 3D yazıcı üreticisi Ultimaker tarafından işletilen bir web sitesidir. Ücretli ve ücretsiz 16.000’den fazla FDM tipi 3D yazıcılarda basmaya uygun stl dosyası barındırmaktadır.
FDM ve diğer tip 3D yazıcılarla ilgili ayrıntılı bilgi almak ve hangi tip 3D yazıcının hangi üretim alanında kullanıldığını öğrenmek için “3D Yazıcı Teknolojileri: Hangi 3D Yazıcı Hangi Alanda Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
3D Export: Profesyonel tasarımcılara ve 3D sanatçılara yönelik olan 3DExport, birinci sınıf 3D yazıcı modelleri için bir pazar yeridir. Genel ve düşük Poli 3D modellerin yanı sıra, 3DExport 10.000’den fazla 3D yazdırılabilir tasarım için uygun bir seçim sunar. Ayrıca, aramanızı, takı ve süs eşyalarına ağırlık vererek, 3B yazdırma için küçük bir STL dosyası koleksiyonu bulmak için filtreleyebilirsiniz. Türkçe dil desteği de mevcuttur.
XYZ Printing 3D Gallery: Tayvanlı XYZ Printing markasına ait bu 3D baskı dosyası da bir alternatif site olarak listemizde yer alıyor. 19.000’den fazla 3D baskı dosyasının yer aldığı site diğer sitelere göre daha küçük bir galeriye sahip olsa da detaylı filtrleme yapabileceğiniz bir arayüze sahip.
NIH 3D Print Exchange: STEM uygulamalarında kullanılabilecek 7.000’dan fazla üç boyutlu modelin .stl dosyasını barındıran site eğer STEM’le ilgiliyseniz mutlaka göz atmanız gereken bir hazır 3D model sitesi.
Free3D: Free3D, CAD veya 3D ve oyun tasarımında kullanabileceğiniz telifsiz 3D modeller arıyorsanız, iyi bir giriş noktasıdır. 60.000’den fazla modelden oluşan geniş bir koleksiyonun yanı sıra, 3D yazdırılabilir olarak etiketlenen küçük bir ücretsiz STL dosyaları koleksiyonuna sahiptir.
3DShook: Uygun fiyatlı, gündelik 3D baskı modellerini içeren bir hazır 3D model sitesi.
Zortrax Library: İleri düzeyde masaüstü 3D yazıcılar üreten Zortrax markasının resmi kütüphanesi. Bu kütüphanede yer alan çoğu model sağlam bir mühendislik malzemesi olan ABS filamentle basılacak şekilde optimize edilmiştir.
3D yazıcılarla üretim sınırlarınızı belirleyecek faktörlerden biri de 3D baskıda kullanacağınız malzemelerin özelliğidir. 3D yazıcıda üreteceğiniz modelinizde aradığınız özelliklere uygun olarak hangi filamenti kullanmanız gerektiğini 3D Yazıcı Kullanıcıları İçin Filament Rehberi yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Repables: Repables, 600 ücretsiz STL dosyanın yer aldığı basit bir havuzdur. Burada yeni bir topluluk topluluğu yoktur, kullanıcıların paylaşmak ve dağıtmak istedikleri 3D yazıcı dosyalarını yüklemelerine izin veren bir web sitesidir. Site, açık kaynak yazıcılar için günlük parçaların güzel bir seçimini ve yedek parçalarını içeren çok sayıda küçük, basit tasarım içeriyor.
NASA: NASA tarafından tasarlanan ve eğitim amaçlı olarak ücretsiz olarak sunulmaktadır. Dilerseniz Apollo 11 iniş alanı, Curiosity Rover veya Hubble Uzay Teleskobu gibi uzay araştırmaları tarihinde dönüm noktası yaratmış nesneleri üretebilirsiniz.
STLHive: Daha çok robotikle ilgilenen 3D yazıcı kullanıcılarının hem ücretli hem ücretsiz stl dosyaları bulabileceği bir hazır 3D model sitesidir.
Instructables: Sadece 3D baskı dosyalarının değil “diy” (do it yourself) projelerinin nasıl yapıldığını anlatan bilgilerin de yer aldığı web sitesidir.
Yeggi: İnternette yer alan baskıya hazır 3D baskı dosyalarını bulan bir arama motorudur.
STLFinder: İnternette yer alan baskı dosyalarını bulmanızı sağlayan bir arama motorudur.
3D baskıda istediğiniz kalitede baskı alamıyorsanız ya da baskı kalitesini arttırmak istiyorsanız 3D baskıda kaliteyi belirleyen parametreleri 3D Baskı Parametreleri yazımızdan öğrenebilirsiniz.
3D yazıcıların kullanımı arttıkça artık mağazalardan alışveriş yapmak yerine sahip olmak istediğimiz ürünün 3D baskı dosyasını satın alıp kendimizin üreteceğine dair geleceğe yönelik kehanetler var. O yüzden bu siteleri bilmenin belki gelecekte de size faydası olabilir.
Gelecekte de görüşmek üzere.