İçindekiler
- 1) Kullanım Amacınızı Belirleyin: 3D Yazıcıyla Üretim Hedeflerinizi Neler?
- 2) 3D Yazıcı Türleri, Teknolojileri Nelerdir: Hangisini tercih etmeniz gerekir?
- 3) Bütçe: 3D yazıcıların Fiyatları Neye Göre Değişkenlik Gösterir
- 4) 3D Baskı Malzemeleri: Filamentler
- 5) Baskı Kalitesi: Baskı Çözünürlüğü, Katman Kalınlığı ve Baskı Hızı
- 6) Baskı Tablası
- 7) Güvenlik
- 8) 3D Baskı Dosyası
- 9) Slicer (Dilimleyici) Program
- 10) 3D Yazıcıyı Temin Ettiğiniz Firma ve Satış Sonrası Destek
Hobi ya da girişimcilik amaçlı olarak 3D yazıcı almak istiyorsunuz fakat ilk defa adım atacağınız 3D yazıcı dünyası hakkında çok da fazla bilgi sahibi değilseniz bu yazı 3D yazıcı alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda size fikir veriyor olacaktır.
Öncelikle 3D yazıcı almadan önce 3D yazıcı kullanmanın her zaman göründüğü kadar kolay olmayacağını bilmenizde fayda var. Acemiliğinizi attıkça sizin için her şey daha da kolaylaşacak olsa da ilk adımda her şeyi öğrenerek ve deneyerek ilerlemeniz gerekecektir. Yazıcınızla üretim yaptıkça sizin de üretime olan hakimiyetiniz artacak ve bu tecrübenin sizin için ne kadar öğretici olduğunu keşfedeceksiniz.
1) Kullanım Amacınızı Belirleyin: 3D Yazıcıyla Üretim Hedeflerinizi Neler?
Bir 3D yazıcı almayı planlıyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız öncelikle kullanım amacınızı, bireysel isteklerinizi ve bireysel teknik yeterliliğinizi göz önünde bulundurarak arayışa başlayabilirsiniz.
Sizin için en önemli belirleyici bütçe mi? Makineyi monte etmek gibi teknik işlerle başa çıkabilmek için başlangıç seviye teknik beceriye -en basitinden tornavida kullanmak gibi 😊- sahip misiniz? Hobi amaçlı bir kullanım mı amaçlıyorsunuz yoksa 3D yazıcılarla para kazanmak üzere bir girişim fikriniz mi var?
Bu sorulara cevap vererek hedeflerini belirlediğinizde bir sürü farklı 3D yazıcı modeli içinden birini tercih etmek sizin için daha kolay olacaktır.
2) 3D Yazıcı Türleri, Teknolojileri Nelerdir: Hangisini Tercih Etmeniz Gerekir?
Bireysel kullanım için piyasada en yaygın olarak bulabileceğiniz 3D yazıcı teknolojisi masaüstü FDM/FFF 3D yazıcılardır. Muhtemelen 3D yazıcı dediğinizde ilk aklınıza gelen 3D yazıcı teknolojisi budur. Ancak 3D yazıcılar yalnızca FDM ile sınırlı değildir.
FDM 3D yazıcılar basit bir anlatımla termoplastik malzeme yani filamenti, ısıtılmış durumdaki nozzle’dan dışarı ekstrude ederek baskı tablası üzerine yazar, filament yazıldığı yerde soğur ve katılaşır. 3D yazıcı bu işlemi tasarım dosyasından gelen veriler doğrultusunda tekrarlayarak katman katman 3D baskı işlemini gerçekleştirir.
Başlangıç seviye 3D yazıcı kullanıcıları masaüstü FDM (piyasada FFF diye de geçer) 3D yazıcıları tercih etmelidir.
3D Yazıcı Teknolojileri
FMD, SLA, MJF ve diğer 3D yazıcı teknolojileri hakkında detaylı bilgi bu yazıda.
3) Bütçe: 3D yazıcıların Fiyatları Neye Göre Değişkenlik Gösterir
3D yazıcıların fiyatlarını belirleyen en önemli etken çıktı kalitesidir. Dolayısıyla ileri seviye profesyonel üretim yapılacak 3D yazıcıların fiyatları döviz kurlarını da göz önünde bulundurduğumuzda epey pahalı olabiliyor.
Ama başlangıç seviye bireysel kullanıcılar için özellikle 3D yazıcı piyasası büyüdükçe f/p 3D yazıcı modellerinin üretimleri hızla arttı. Creality ve Anycubic gibi Çinli 3D yazıcı üreticileri artan piyasa rekabetiyle başa çıkabilmek için 1700 – 5000 tl bandında 3D yazıcı modelleri üretiyorlar.
4) 3D Baskı Malzemeleri: Filamentler
FDM 3D yazıcılarda kullanılan termoplastik 3D baskı malzemesi filament olarak adlandırılır. Yeni başlayanlar için en sık kullanılan filament türleri PLA ve ABS’tir.
PLA (Poli Laktik Asit)
PLA, mısır nişastasından elde edilen bir plastik türüdür ve yeni başlayanlar için mükemmeldir. Küçük, basit ev eşyaları oluşturmak için, hobi kullanımları için uygundur.
Diğer özellikleri:
- Biyolojik olarak parçalanabilir ve çevreye duyarlı.
- Hızlı soğur, bu da model eğrilmesiyle ilgili sorunları önler.
- Hem düz hem de yarı saydam renklerde mevcuttur, basılı nesnelere parlak bir görünüm verir.
Dezavantaj: Düşük erime noktası, modellerin yüksek ısı altında deforme olmasına neden olabilir.
ABS (Akrilonitril Bütadien Stiren)
ABS, gücü ve esnekliği nedeniyle popüler bir seçim olan petrol bazlı bir plastiktir.
- Esnekliği, birbirine kenetlenen parçaların oluşturulmasını ve üzerinde çalışılmasını kolaylaştırır.
- Aynı zamanda daha yüksek bir erime noktasına sahiptir, bu nedenle kreasyonlarınızın yüksek ısı altında deforme olma olasılığı daha düşük olacaktır.
Dezavantaj : PLA’ya göre soğuması daha uzun sürer; modeller eğrilmeye duyarlıdır. Ayrıca baskı sırasında duman yayar.
Elbette filament türleri PLA ve ABS ile sınırlı değil. Geri kalan filamentler için filament rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
İlk defa 3D yazıcı kullanacak bir kullanıcı ilk olarak PLA filamenti tercih etmelidir. 3D yazıcı ile baskı tecrübesi arttığında ABS malzemeyi de kullanabilir.
Baskı malzemeleri yazıcıya bağlı olarak 1.75 mm, 2.85 mm gibi farklı çaplarda üretilir. Bu baskı kalitesini etkileyen bir değişken değildir. Piyasada genellikle 1.75 mm çapta filamentle 3D baskı alan 3D yazıcılar bulunur.
3D Yazıcı Kullanıcıları İçin Filament Rehberi
FDM 3D yazıcı baskı malzemesi fialment ve türleri hakkında detaylı bilgi bu yazıda.
5)3D Baskı Kalitesi: Baskı Çözünürlüğü, Katman Kalınlığı ve Baskı Hızı
Baskı kalitesini belirleyen temel parametreler baskı çözünürlüğü, katman kalınlığı ve baskı hızıdır. Bu parametreler birbiriyle bağlantılı parametrelerdir.
Katman kalınlığı kavramı, katman katman oluşturulacak modelin her katmanının ne kadar kalın ya da ince olacağını karşılar.
Baskı çözünürlüğü, yazıcının mikron cinsinden ölçülen alabileceği ayrıntı düzeyini ifade eder. Baskı çözünürlüğü ne kadar yüksekse (değer olarak küçük), katman kalınlığı inceleceğinden oluşturabileceğiniz nesnelerdeki ayrıntı düzeyi o kadar yüksek olur.
Baskı hızı, yazıcının ekstruderini ne kadar hızlı hareket ettirebileceğini ifade eder. Baskı çözünürlüğü artıp, katman kalınlığı inceldikçe modelin basılabilmesi için yazıcının hızının o kadar düşük olması gerekir. Hızlı bir baskı almak istiyorsanız baskı çözünürlüğünü azaltıp (değerini arttırıp), katman kalınlığını kalınlaştırmanız gerekir.
Bir 3D yazıcıdan beklentiniz hızlı olması ise eğer ince detayların kaliteli basılmasını istiyorsanız bu beklentiyi yeniden gözden geçirmeniz gerek.
Nasıl ki bir kağıt yazıcısı yüksek çözünürlüğe sahip bir görseli çıkartırken yavaş basacaksa, 3D yazıcıdan yüksek çözünürlüğe sahip bir modeli üretirken baskı hızı düşecek ve baskı süresi uzayacaktır.
3D Baskı Parametreleri
3D Baskıda dikkat edilmesi gereekn temel parametreler bu yazıda.
6) Baskı Tablası
3D yazıcı da kullanılabilecek malzemeleri ve baskı kalitesini etkileyecek unsurlardan biri de baskı tablasıdır.
Örneğin ABS filamentin basılması için ısıtmalı bir baskı tablası gerekliyken, PLA filament için bu zorunlu değildir. Baskı almak istediğiniz malzemeye göre 3D yazıcınızda ısıtmalı baskı tablasının gerekli olup olmadığına karar verebilirsiniz.
Baskı tablasının ısıtmalı olup olmadığı kadar hangi malzemeden yapıldığı da önemlidir. Mesela Anycubic Mega S’te borosilikat cam baskı tablası varken, Creality Ender 3 Pro’da alüminyum baskı tablası vardır. Cam baskı tablası alüminyum tablaya göre daha kolay tabla kalibrasyonu ve iyi yapışmış bir ilk katman sağlar. Baskı kalitesi için bunlar önemli gerekliliklerdir.
7) Güvenlik
3D yazıcı kullanırken unutulmaması gereken en önemli şey, ısıtılmış plastiklerle çalıştığınızdır . Ekstruderler, plastikler ve bazı yazıcılarda baskı yatağının kendisi çok ısınabilir ve dikkatli olmazsanız kötü yanıklara neden olabilir. Yarı demonte yazıcıların baskı alanı etrafında muhafazası yoktur. Bu yazıcılar özellikle okul, sınıf gibi çocukların bulunduğu alanlarda kullanılıyorsa çok dikkatli olun.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da 3D yazıcınızı iyi havalandırılan bir odada tutmanız gerektiğidir. Baskı işlemi sırasında, özellikle ABS filament ile baskı aldığınızda baskı esnasında gaz ve çıkışı olacaktır.
8)3D Baskı Dosyası
Elbette 3D yazıcıda üretime başlamanız için gerekli şeylerden biri de basmak istediğiniz parçanın 3D baskı dosyası. Eğer 3D modellemeyi hali hazırda biliyorsanız baskı dosyanızın .stl uzantılı olması gerekir. Eğer 3D modelleme bilmiyorsanız Thingiverse gibi ücretsiz .stl dosyaları bulabileceğiniz pek çok zengin online kütüphane mevcuttur.
3D modellemeye bir ucundan tutarak başlamak isterseniz 10 ücretsiz 3D modelleme programı yazımızdan birini seçerek 3D modelleme öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Hazır 3D Model Bulabileceğiniz İnternet Siteleri
Bir bilgi denizi olan internette hazır 3D model bulabileceğiniz ücretsiz ve ücretli bir çok web sitesi mevcut. Bu baskı dosyalarını kolayca bilgisayarınıza indirip üretime başlayabilirsiniz.
9) Slicer (Dilimleyici) Program
Basmak istediğiniz modelin .stl dosyasına sahip olduğunuzda bir diğer ihtiyaç duyacağınız şey de slicer (dilimleyici) programdır. Slicer programı, yazıcınıza modeli nasıl basması gerektiğini “söyleyecek” programdır.
Baskı çözünürlüğü, yazıcının başlangıç konumu, modelin içi boş ve içi dolu olması gereken kısımları vb ayarları slicer programı üzerinden ayarlamanız gerekecektir.
Genellikle 3D yazıcı üreticileri kendi slicer programlarını üretiyor ve kullanıcıları ile ücretsiz olarak paylaşıyor olsa da piyasada en sık kullanılan ve en gelişmiş slicer programlarından biri Ultimaker’ın Cura yazılımıdır.
10) 3D Yazıcıyı Temin Ettiğiniz Firma ve Satış Sonrası Destek
3D üretim maceranıza başlamadan önce belirtmeliyiz ki 3D3 Teknoloji’de 3D üretim ile alakalı her şeyi bulabilirsiniz. 3D yazıcı seçiminde önemli olan noktalardan biri de 3D yazıcıyı nereden temin ettiğiniz. 3D yazıcınızı, ürünün orijinalliği ve garanti konusunda güven vermeyen firmalardan temin etmeniz 3D yazıcıyla üretim yapma hevesinizi kursağınızda bırakabilir.
3D yazıcılara yeni başladıysanız teknik desteğe ihtiyaç duyabileceğiniz zamanlar olabilir. Böyle bir durumda eğer ürününüzü 3D3 Teknoloji’den temin ettiyseniz satış sonrasında ücretsiz teknik desteğe erişebilirsiniz.
Sonuç
Bütün bu okuduklarınızdan sonra artık üçüncü boyuta geçmeye hazırsınız. Hem 3D yazıcı üreticisi hem de 42 farklı 3D yazıcı modelin Türkiye distribütörü 3D3 Teknoloji olarak üç boyutlu dünyada her zaman yanınızdayız. Sizin için en uygun 3D yazıcıyı belirlemek için bizimle iletişime geçebilirsiniz.