fbpx

3D Yazıcı Tavsiyeleri 2020

Gün geçtikçe hayatımızdaki yeri artan ve kullanım alanları genişleyen 3D yazıcılarda, pek çok marka ve pek çok model mevcut. Dolayısıyla hangi 3D yazıcının bizim için en uygun 3D yazıcı olduğunu belirlemek zor olabilir. Kafa karışıklıklarını gidermek adına 3D yazıcı tavsiyeleri yazımızı sizlerle paylaşıyoruz.

3D Yazıcı Tavsiyeleri İlk Adım: Kullanım Alanını Belirlemek

Çok farklı özelliklerde çok fazla 3D yazıcı içerisinde kaybolmadan önce şu sorunun cevabını vermek gerekiyor: 3D yazıcıda ne üreteceğim? Fiyatı pahalı olan 3D yazıcı en kaliteli 3D yazıcı demek değildir. Kullanım alanınıza göre yeterli özelliklerde olan bir 3D yazıcı da gayet kaliteli olabilir. Önemli olan 3D yazıcıda ne üreteceğinizi belirlemek ve üretim alanınız için 3D yazıcının uygun olup olmadığına karar vermek.

Eğer sizin için en belirleyici özellik 3D yazıcının uygun fiyatlı olması ise Uygun Fiyatlı 3D Yazıcılar yazımızı da okumanızı tavsiye edebiliriz.

Üreteceğiniz üç boyutlu modelde önemli olan yüksek yüzey çözünülüğü mü? Üreteceğiniz prototip işlevsel bir prototip mi yoksa estetik bir prototip mi? Gerçekten son kullanıcıya gidecek bir ürünü mü üç boyutlu yazıcıda yazdıracaksınız? Öğrencilerinizin kullanımına uygun mu olmalı? Yoksa sadece hobi olarak 3D figürler mi üreteceksiniz? Hangisi seçerseniz seçin bütün segmentler için uygun 3D yazıcıyı 3D3 Teknoloji‘de bulabilirsiniz. Gelin önce kullanım alanınıza uygun 3D yazıcıyı belirleyelim.

Önemli Olan Yüksek Yüzey Kalitesi Mi?


Eğer 3D yazıcıda basacağınız üç boyutlu parçanın hem sağlam hem de yüksek yüzey kalitesine sahip olmasını istiyorsanız sizin için en uygun 3D yazıcılar malzeme olarak reçine kullanan 3D yazıcılardır. SLA ya da DLP teknolojisini kullanan bu yazıcılarla en küçük ayrıntılara kadar yüksek yüzey kalitesi alabilir ve buna rağmen ne kadar sağlam olduklarını da test edebilirsiniz.

SLA teknolojisini kullanan 3D yazıcılardan Formlabs Form 3, Zortrax Inkspire modellerini önerebiliriz. Eğer bu modeller bütçenizi aşıyorsa Anycubic Photon S modeli uygun fiyata yüksek performans alabileceğiniz bir seçenek olabilir.

Bu 3D yazıcı modelleri özellikle takı tasarımlarında kuyumcular tarafından, sağlık sektöründe dişçiler tarafından çok sık tercih edilen ve kullanılan modellerdir.

İşlevsel Prototip Mi Estetik Prototip Mi?

İşlevsel Prototipler İçin


3D yazıcıların en sık kullanıldığı alanlardan biri de prototip üretimidir. Büyük bütçelerle seri üretime geçmeden ürünün son halini test etmek ve görmek için prototip üretimi büyük önem taşımaktadır. Burda karar verirken temel bir ayrım yapmak gerekebilir. Prototipiniz mekanik bir işlevi mi yerine getirecek yoksa prototip için önemli olan yüzey kalitesi mi?

Eğer işlevsel bir prototipse ve daha çok mühendislik işleri için kullanılacaksa Zortrax markası kesinlikle tavsiye ettiğimiz markalar arasında başta geliyor. Büyük bir baskı hacmine ihtiyacınız varsa, modellerinizi yekpare bir şekilde basmak isterseniz 300 x 300 x 300 mm’lik baskı hacmiyle Zortrax M300 Plus Zortrax’ın en geniş baskı hacimli 3D yazıcısıdır. Bunun dışında Zortrax M300 Dual modelinin çift ekstrüzyon özelliği sayesinde baskı kalitesini arttırabilir, 3D modelinize atılan destek malzemesini rahatça durulama ile çıkartabilirsiniz.

Yine sizin için önemli olan geniş baskı hacmi ise Raise 3D Pro, Raise 3D Pro 2 modellerini de inceleyebilirsiniz. Hemen hemen Zortrax markası ile aynı kaliteye sahip Raise 3D markası da sizin için bir seçenek olabilir.
Zortrax ve Raise 3D markaları ilginizi çektiyse bütün modellerini ve özelliklerini incelemek için sizi 3D Yazıcı Markaları sayfamıza yönlendirebiliriz.

Eğer yukarıda bahsettiğimiz 3D yazıcı modelleri bütçenizi aşıyorsa işlevsel prototip üretimi için önerebileceğimiz uygun fiyatlarıyla öne çıkan modeller Anycubic Mega S,  Creality CR 10 V2 ve Creality Ender 5 Plus. Bu iki model de yarı demonte 3D yazıcı modellerdir.

Yine de baskı malzemesi olarak ABS, PETG, PC, PP, PCABS filament kullanacaksanız hem baskı kalitesi açısından hem de kullanıcı deneyimi açısından kapalı kabinli bir 3D yazıcı tercih etmenizi öneriyoruz.

Estetik Prototipler İçin


Estetik prototipler için yapacağımız 3D yazıcı tavsiyeleri arasında öne çıkan marka ise Ultimaker markası. Özellikle mimari maketler ve sanatsal üç boyutlu tasarımların basılmasında çok sık kullanılan Ultimaker ile aslında işlevsel prototiplerinizi de basabilirsiniz ama basacağınız üç boyutlu parça bir estetik prototip ise muhakkak Ultimaker’ı öneririz. Özellikle Ultimaker 3 ve Ultimaker 3 Extended modellerinde bulunan çift ekstruzyon sistemi ile karmaşık modelleri rahatça yazdırabilir ve destek malzemelerini rahatça temizleyebilirsiniz.

Elbette SLA/ DLP tipi reçineli 3D yazıcılar da mükemmel yüzey görünümleri sağlayabiliyor olacaktır (Formlabs Form 3, Zortrax Inkspire, Anycubic Photon S). Üstelik fonksiyonel mühendislik reçineleri seçilmesi durumunda hem estetik hem fonksiyonel özellikleri bir arada elde edebilirsiniz.

İleri Düzey Üretimler İçin

Eğer 3D yazıcıları üretim süreçlerinde epey yeri olacaksa ve bütçe konusunda kısıtılayıcı şartlarınız yoksa ileri düzey 3D yazıcıları da incelemenizde fayda var.

Ultimaker S5 Pro Bundle

Ultimaker S5 Pro Bundle profesyonel kullanım için ileri düzey bir baskı deneyimi sunan bir üretim canavarı. Bünyesinde bulunan Ultimaker air manager ve Ultimaker material station‘la birlikte baskı deneyimi iyileştirmek ve çalışma verimliliğini arttırmak için tasarlanmıştır.
Ultimaker S5 Pro Bundle hakkında ayrıntılı bilgiye Ultimaker S5 Pro Bundle inceleme yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Eğer FDM 3D Yazıcılar sizin için yeterli olmayacaksa SLS tipi 3D yazıcılara yönelebilirsiniz. SLS 3D Yazıcılarla yüksek mukavemete sahip otomotiv, havacılık ürünleri üretmek mümkündür. Bütçe olarak daha yüksek bir segmentte olan bu teknoloji son ürün tarafına yakın aşamalarda ya da fonksiyonel prototiplerde sıklıkla tercih edilmektedir. Sinterit Lisa önerebileceğimiz SLS 3D yazıcılardandır.

Eğer SLS kalitesinde kullanıcıya gidecek son ürün üretmek ya da ileri düzey mühendislik özelliklere sahip modeller üretmek istiyor ancak SLS teknolojisine harcayacak kadar bütçe ayıramıyorsanız 3D Baskı hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Eğitimde STEM Hareketi: Okullarda Kullanıma Uygun 3D Yazıcı Tavsiyeleri


Türkiye’de son zamanlarda yapılan eğitim reformlarından biri de STEM anlayışının eğitim sistemimizde göz önünde bulundurulmaya başlanması. Eğitim anlayışındaki bu değişim ile 3D yazıcıların kullanım alanlarından biri de okullar oldu. Nasıl ki bir nesil bilgisayarla okullarda tanışıp, kullanmayı öğrendiyse inanıyoruz ki yeni nesil de 3D yazıcılarla okullarda tanışıp daha sonra bireysel olarak kullanmaya başlayacak.
Okullarda kullanılacak 3D yazıcılara karar verirken genelde ayrılan bütçe en belirleyici faktör oluyor. Biz de bu yazıda okullar için temelde bu ayrımı göz önünde bulundurarak öneride bulunacağız.
Eğer bütçeniz 1.000 – 4.000 tl arasındaysa uygun fiyata yüksek performans sunan 3D yazıcılar üreten Anycubic ve Creality markaları ilk bakacağınız markalar olabilir. Creality Ender 3, Creality Ender 3 Pro, Anycubic Mega S ve Creality’nin yeni yazıcıları Ender 5, Ender 5 Plus, CR-10 V2 modelleri kullanım alanınız için yüksek performans gösterebilecek uygun fiyatlı 3D yazıcılardır. Bu 3D yazıcılar yarı demonte 3D yazıcılardır ve baskı alanları kapalı bir kabinde değildir.

Bu seçenekler arasında en çok öne çıkan modellerden olan Anycubic Mega S hakkında ayrıntılı inceleme yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Eğer ayrılan bütçe arttırılabiliyorsa kapalı kabinli bir 3D yazıcı almanız kullanıcı deneyimi ve öğrencilerin kullanımı için daha güvenilir olması açısından tavsiye edeceğimiz bir faktör olacaktır. Yine fiyat performans markamız Anycubic’in 4 Max Pro modeli önereceğimiz modeller arasında en uygun fiyatlı olanı olacaktır.

Fiyatı bir miktar arttırdığımızda ODTÜ Teknokent‘te tasarladığımız yerli üretim 3D yazıcılarımız MegaMaker S2 ve MegaMaker S1 sizin için önerebileceğimiz en uygun 3D yazıcı modelleri. Baskıda kullanılabilen geniş malzeme yelpazesi ve geniş baskı hacimleriyle öğrencilerinizin hayal güçlerini arttırmanız için en büyük yardımcılarınız  olacaklardır.

Özellikle okullarda öğretmenler ve öğrenciler tarafından kullanılması amacıyla geliştirilen Dremel Digilab 3D yazıcılar okullarda kullanılacak 3D yazıcı tavsiylerimizin içinde öne çıkıyor. Hem Dremel Digilab 3D45 hem de Dremel Digilab 3D40 modelinde yer alan otomatik kalibrasyon özelliği ve kolay kullanımıyla eğitim süreçlerine rahatlıkla dahil edilebilecek bir 3D yazıcıdır.

Dremel 3D Yazıcıları detaylı olarak incelediğimiz blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Üniversite Öğrencilerinin Kullanımı İçin Öneriler

Bu önerdiğimiz 3D yazıcılar daha çok üniversite öncesi öğrenciler için yeterli özelliklere sahip 3D yazıcılardır. Yani mesleki olarak eğitim alan üniversite öğrencileri için yetersiz kalacaklardır. Eğer mimarlık, endüstriyel tasarım gibi tasarım ağırlıklı bölümlerdeki öğrencilerin kullanımı için 3D yazıcı alınacaksa daha ileri seviye 3D yazıcıları seçmek daha mantıklı olacaktır. Bu noktada yine Ultimaker, Zortrax, FlashForge gibi markaların ileri seviye özelliklere sahip 3D yazıcı modellerini tercih edebilirsiniz.

Peki Ya Maker Hareketi? Bireysel Kullanıcılar İçin Tavsiyler


Siz de artık sadece tüketmeyip üretmeye de karar verdiyseniz, geleceğe yönelik bir hobi edinmek istiyorsanız, 3D yazıcılarla sevdiğiniz film karakterlerinin figürlerini üç boyutlu olarak üretmek istiyorsanız sizin için en belirleyici özellik nedir? 3D Yazıcı tavsiyeleri bireysel kullanıcılar için tavsiyelerle devam ediyor.

Geniş Baskı Hacmi


Eğer büyük boy cisimleri yekpare bir şekilde tek seferde basmak istiyorsanız Creality 10 S 4, 400x400x400 mm’lik baskı hacmi ile, Creality 10 S 5 ise 500x500x500 mm’lik baskı hacmiyle büyük boyutlu modelleri tek seferde basabilme imkanı sunuyorlar. Bu modeller elektrik kesintisinden sonra devam özelliğiyle de bir elektrik kesintisi olduğu takdirde baskıyı geldiği noktada durdurup elektrikler geri geldiğinde herhangi bir kayıp olmadan baskıya kaldığı yerden devam edebilirler. Özellikle bireyse 3D yazıcı kullanıcıları için bu özellik çoğu zaman hayat kurtarıcı bir özellik oluyor.

Uygun Fiyat Yüksek Performans

Çoğu insanın gözünde 3D yazıcılar çok pahalı teknolojilerdir ama aslına bakarsanız her bütçe için uygun 3D yazıcı bulmak mümkündür. Eğer sizin için de önemli olan uygun bir fiyata yüksek performans almaksa tavsiye edeceğimiz ilk fiyat/performans yazıcısı Anycubic Mega S olacaktır. İki parça halinde yarı demonte olarak gelen Anycubic Mega S kolaylıkla monte edilebilir. Ultrabase tablasıyla baskı kalitesini arttırır. Filament sensörü ve elektrik kesintisinden sonra devam özelliğiyle baskı sırasında oluşabilecek sorunları en aza indirger.

Tavsiye listemiz Anycubic Mega S’den sonra Creality Ender 3 ve Creality Ender 3 Pro ile devam ediyor. Mega S’e göre biraz daha uygun fiyatlı olan bu 3D yazıcılar da yarı demonte yazıcılardır. Aşağı yukarı Mega S’le aynı kalitede sonuçlar alabileceğiniz bu 3D yazıcıları kurmak Anycubic Mega S’e göre biraz daha karmaşık olabilir.
Bütçeyi bir tık arttırdığınızda eski modellerine göre daha stabil baskılar almak üzere güncellenmiş ve geliştirilmiş yeni Creality modelleri Creality Ender 5, Creality Ender 5 Plus, Creality CR-10 V2 modelleri sizin için uygun olabilir.

Bir hobi kullanıcısı olarak 3D yazıcıyı sadece maket üretmek için kullanacaksanız ama ihtiyacınız olan geniş baskı hacimli uygun fiyatlı bir 3D yazıcı ise Creality CR-10 Max‘i inceleyebilirsiniz.

Kullanıcı Deneyimini Önde Tutan Yazıcılar

Eğer sizin için önemli olan kullanıcı deneyimi ise montaj işlemleriyle uğraşmak istemiyorsanız demonte olmayan kapalı kabin bir 3D yazıcı sizin için uygun olacaktır. Kapalı kabin 3D yazıcılar kabinsiz 3D yazıcılara göre hem daha şık duracak hem de baskı kalitesinin artmasını sağlayacaktır.

Dremel Digilab 3D45 ve Dremel Digilab 3D40 kullanıcı deneyimini önde tutan 3D yazıcıların başında geliyor. Otomatik kalibrasyon özellikleriyle stabil bir 3D baskı deneyimi için doğru kalibrasyonu sağlayan bu yazıcılar yüksek baskı performansı sağlamalarıyla da öne çıkıyorlar.

Dremel 3D Yazıcıları detaylı olarak incelediğimiz blog yazısına buradan ulaşabilirsiniz.


En uygun kapalı kabinli 3D yazıcı modellerinden biri yine Anycubic’ten 4 Max Pro modelidir. Bunun dışında diğer kapalı kabin yazıcılar arasından bütçeniz için en uygun olanı yine aradığınız diğer değişkenlere göre belirleyebilirsiniz.

Bireysel Kullanıcılar İçin Diğer Tavsiyeler

3D yazıcınızla ilk defa 3D baskı almaya başlayacaksanız öncelikle acemiliğinizi atana kadar baskı malzemesi olarak PLA filament tercih etmenizi öneriyoruz. ABS filament baskı sırasında etrafa saçacağı zararlı gazlar nedeniyle başlangıç seviyesindeki kullanıcılara önermediğimiz bir malzemedir.

Eğer teknik konularda çok iyi değilseniz demonte 3D yazıcılar yerine alır almaz fişe takıp 3D baskıya başlayabileceğiniz tüm parçaları monte edilmiş bir şekilde satın alabileceğiniz kapalı kabin 3D yazıcıları tercih etmenizi tavsiye ediyoruz.

3D yazıcılarla üretime geçmek belki de en ilgi çekici ve en çok araştırma gerektiren hobilerden bir tanesi. Bütün bu araştırma sürecinde yaşadığınız teknik sorunlarda eğer 3D yazıcınızı bizden temin ettiyseniz 3D3 Teknoloji olarak ücretsiz uzaktan teknik destek hizmetimizle öğrenme sürecinde sizleri destekliyoruz.

3D yazıcı tavsiylerimiz 2020 yılı güncellemeleriyle birlikte böyle ancak 3D yazıcılar gün geçtikçe geliştiği için bu yazıyı gelişen 3D yazıcı teknolojilerine göre güncelleyeceğiz. Takipte kalın!

Arkadaşlarınla Paylaş:
Comments are closed.